Jomsvikingarna och Jomsborg

500 f.Kr. - 1066
anganatyr
Inlägg: 2598
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av anganatyr » 30 december 2017, 21:22

Lite mer info om Jomsvikingarna och Jomsborg.
https://www.academia.edu/31816460/BOOK_ ... kly_digest

fileoscar
Inlägg: 76
Blev medlem: 21 september 2015, 20:11

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av fileoscar » 25 november 2018, 11:13

Ni som följt mina tidigare inlägg i den här relativt gamla tråden vet att jag när en fullständig övertygelse om att Wolin inte är synonymt med Jumne och att Jomsborg därför heller inte legat på ön Wolin eller ens i dess absoluta närhet. I nästan lika hög grad har jag en övertygelse om att Jumne och Jomsborg i stället fanns på ön Usedom.

Den geografiska placeringen har ju diskuterats i århundraden på kontinenten. Men plötsligt stannade
debatten upp efter att Adolf Hofmeister i början av 1930-talet ”slagit fast” att de fyra begreppen Vineta, Jumne, Julin och Jomsborg alla åsyftar staden Wolin. Sedan dess verkar i princip all expertis märkligt nog ha köpt den slutsatsen även om den s.k. Barth-teorin kanske sått några tvivel.

Det är mer än nio år sedan jag började intressera mig för gåtan och har sedan dess försökt förkovra mig på lediga stunder (med stora tidsluckor stundtals). När jag om ett par år får chansen att fokusera på heltid blir det troligen en bok i ämnet. Till dess läser jag på (det senaste året har det främst handlat om de slaviska stammarna i området) samt samlar stoff i största allmänhet. Inom ramen för den insamlingen tar jag tacksamt emot synpunkter från er andra och ser gärna att ni bidrar med svar på någon av frågorna nedan:

1. Det går att hyggligt precisera när Jomsborg skulle ha varit verksamt med ledning av Harald Blåtands död – på 980-talet – samt uppgifter i Jomsvikingarnas saga. Signaturen Runan har i ett inlägg här den 4 februari 2017 fastställt en serie händelser till åren 936 – 1000 och kom fram till att borgen hade uppförts år 981. Den tyske historikern Lutz Mohr rör sig i samma tidrymd men anger också härförare av Jomsborg fram till år 1030.

Det borde vara lite värre att tidsätta Jumne såsom stor handelsmetropol. Adam av Bremen skrev om Jumne i sin krönika på 1070-talet. Med ledning av texten beskriver han sin samtid men vi kan inte vara säkra på att han är hundraprocentigt uptodate eftersom den bygger på andrahandsuppgifter (köpmän, missionärer respektive Sven Estridsen). Hur som helst berättar han om en levande stad till skillnad från när Helmold av Bosau knappt hundra år senare närmast kopierar Adams beskrivning samtidigt som han beskriver en stad i förgången tid. Skillnaden känns rimlig eftersom staden – i likhet med några andra i området - antas ha blivit successivt förstörd under Magnus den godes respektive Erik Ejegods härjningar under 1000-talet.

Men om vi tror att Jumne är samma stora stad som den judiske resenären Ibrahim ibn Jaqub kallar Weltaba (alternativt att folket i staden kallas så), blir det genast lite enklare. För hans resa i de slaviska länderna beräknas ha skett år 973. Ett ”bekymmer” är att Mieszko I av Polen (Piast-dynastin) bedöms ha skaffat sig kontroll över ön Wolin vid samma tid - åren 967-972 - i den utsträckning att det bara behöver diskuteras
om ön kunde anses som en del av Polen eller som en förläning. Och här kommer i så fall en liten kollision att fundera över. Mieszko hade anslutit sig till katolicismen år 966. Hur kunde denna mäktige nyblivne katolik acceptera Wolin som en hednisk stad (enligt Adams beskrivning) där man förvisso tillät att ”saxare” fick vistas men bara om de inte offentligen utövade sin religion?

På den frågan finns några svarsalternativ:
a) Mieszko hade aldrig någon egentlig kontroll över Wolin
b) Staden fungerade som autonom handelszon i likhet med Hedeby och Birka
c) Han hade kontrollen men var pragmatiker och ville inte störa en välfungerande business
d) Han kontrollerade Wolin men däremot inte Jumne några mil västerut…

2. Tidsuppgifterna i fråga 1 ställer till det för Wolin-förespråkarna även i ett annat avseende.
Ibrahim ibn Jaqub berättar ju också om att stammen (i) Weltaba är ett mäktigt folk i krig med Miezsko. I Sven Erik Lönborgs bok om Adam av Bremen och hans skildring av Noredeuropas länder och folk utgår författaren från att ibn Jaqub därmed avser krig mellan wolinerna och Miezsko. Men den judiske resenären var som sagt i området år 973 då Miezsko redan skaffat sig kontroll över Wolin.

Flertalet andra författare är inne på att Miezskos motståndare i stället avser stamförbundet
wilzerna/lutizerna/velataberna/weleterna (olika namn förekommer) vilka otvivelaktigt hade en lång och hård fight med Mieszko. I boken ”The entry of the Slavs Into Christendom” skriver t.ex. P Vlasto (Cambridge-universitetet): “Mieszko became to all intents and purposes an ally of the Empire in 986, ready to act in concert against their common enemy the Veletians (Ljutici)”.

Utifrån premissen att dessa wilzer aldrig befolkat pomeranska Wolin, samt att ibn Jakub pratar om samma stad som Adam, så stärks min uppfattning (som bygger på många andra omständigheter) att Jumne och Wolin inte är synonyma. Tacksam för argument från er som menar motsatsen; som har andra tidsuppgifter eller sitter på information som talar emot mina funderingar.

anganatyr
Inlägg: 2598
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av anganatyr » 25 november 2018, 16:17

Kanske bäst att lägga upp en tidslinje för att få grepp om händelserna. Jag börjar med några få här och sedan kan alla som känner sig hågade kopiera den och lägga till fler årtal.

ca 940 Harald Blåtand Gormsson blir kung i Danmark efter sin far Gorm den gamle.

945 Kung Harald Blåtand låter döpa sig. Biskopar utsedda till Ribe, Hedeby och Århus i Danmark.

ca 950 Ibrahim Al-Tartushi besöker Hedeby.

955 Harald Blåtand återställer dansk dominans i Norge.

ca 965 Av tradition anses Harald Blåtand ha omvänt danskarna till kristendom. Danevirke byggs på för att skydda mot tysk invasion.

970-talet Inga arabiska mynt präglade efter detta årtionde är hittade i Skandinavien. Därefter är det mest tyska, engelska och skandinaviska mynt.

973 Den judiske resenären Ibrahim ibn Jaqub besöker de slaviska länderna.

974 Norske Håkon jarl gör Norge oavhängigt.

974-981 Hedeby under tysk ockupation. Harald Blåtand råkar i konflikt med den tyske kejsaren Otto den store som bland annat förstör Danevirke.

ca 980 Trelleborgar byggs över Danmark. Dansk plundringståg mot England börjar igen efter uppehåll från 955.

983 Harald Blåtand intar de tyska gränsfästningarna och återerövrar landet kring Hedeby.

985 Slaget vid Fyrisvallarna mellan Sveriges kung Erik Segersäll och hans brorson Styrbjörn Starke (som stod i spetsen för Jomsvikingarna, skånska och danska trupper).

986 Harald Blåtand dör (i Jomsborg?) och sonen Sven Tveskägg blir kung i Danmark. Slaget i Hjörungavåg i Norge som anses vara slutet för Jomsvikingarna enligt Jomsvikingasagan.

ca 990 Från denna tid och framåt anlades stora kristna gravplatser på platser med dansk kunglig dominans som tex Lund och Löddeköpinge i Skåne.

990-995 Den svenske kungen Erik Segersäll underlade sig Danmark i sju år.

994 Den norske kungen Olav Tryggvason och Sven Tveskägg angriper gemensamt London, men utan framgång. De plundrar landsbygden och kräver danagäld.

995-1022 Olof Skötkonung blir kung i Sverige.

1000 Slaget vid Svolder äger rum den 9 september (söder om ön Rügen?). Svenska och danska förenade styrkor besegrar Norges kung Olav Tryggvason.Jag fyller kanske i med fler årtal när jag får tid och lust. Andra får gärna kopiera listan och lägga till fler årtal för att få bättre koll på händelseförloppet.

anganatyr
Inlägg: 2598
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av anganatyr » 25 november 2018, 16:31

runan skrev:Efter att ha läst igenom Jomsvikingarnas saga några gånger, har jag kommit fram till följande: Om handlingen i Jomsvikingarnas saga stämmer, betyder det att flera händelser mellan åren 936 och 1000 går att fastställa med en felmarginal på högst ett år.

Min slutsats blir att:

1. Åke Tokesson dödades i ett bakhåll av Harald Gormsson år 936.
2. Palner Tokesson och Ingeborg Ottarsdotter gifte sig år 937.
3. Tordis Palnadotter föddes år 938.
4. Toke Palnersson föddes år 939.
5. Toke Palnersson och Olava Stevnersdotter gifte sig år 956.
6. Åke Tokesson föddes år 957.
7. Sven ”Tveskägg” Haraldsson föddes år 963.
8. Åke Tokesson och Thorgunna Vestidotter gifte sig 976.
9. Vagn Åkesson föddes år 977.
10. Sven Haraldsson härjade i sin fars rike åren 978-980, varpå Harald lät bygga 6 trelleborgar längs de mest utsatta kusterna.
11. Sven Haraldsson gifte sig med Kunigunda Siegfriedsdotter år 980.
12. Harald Gormsson dödades av Toke Palnersson för att rädda sin fosterson Sven Haraldsson från ett bakhåll hösten 981. Stevner jarl avled i Wales samma år.
13. Olava Stevnersdotter dog julen 983.
14. Slaget vid Fyrisvallarna mellan Erik Björnsson och hans brorson Björn Olofsson utspelade sig år 984. Under slaget dödades Björn Olofsson, Toke Gormsson och Ulf Trandsson.
15. Vikingaborgen Jomsborg byggdes på ön Wolin år 986 på initiativ av Toke Palnersson, som blir härens första ledare.
16. Bröderna Sigvald och Thorkel Haraldsson blev jomsvikingar år 987.
17. Lund flyttades från nuvarande Uppåkra till ett ställe 5 km åt nordväst åren 987-988.
18. Nya Lund fick sin första biskop, Odinkar Gormsson, år 988. Samma år hölls Isöre ting på Själland, där Sven Haraldsson utropades till kung över hela Danmark.
19. Bröderna Bue och Sigurd Vestisson blev jomsvikingar år 989. Ett undantag gjordes senare samma år också för Vagn Åkesson, som bara var 12 år gammal.
20. Toke Palnersson dog år 992 och Sigvald Haraldsson valdes till ny jomshövding.
21. Sigvald Haraldsson och Sven Haraldsson gifte sig år 993 med systrarna Astrid och Swietoslava, döttrar till Polens kung Mieszko I. Samma år dog Sigvalds far Harald Knutsson och prinsessornas syster Geira Mieszkoska.
22. Slaget vid Hjörungavåg mellan Håkon Sigurdsson ladejarl och jomsvikingarna utspelade sig hösten 994. Bland andra dog Erling Håkonsson och Thorkel Lera. Samma år dog också Erik Björnsson.
23. Harald Björnsson och Vsevolod Vladimirovich dödades av Sigrid Tostesdotter år 995. Samma år dödades Håkon Sigurdsson av Skopte Kark och Skopte Kark av Olav Tryggvasson.
24. Sven Haraldsson och Sigrid Tostesdotter gifte sig på hösten år 995.
25. Knut Svensson föddes år 996.
26. Æstrid Svensdotter föddes år 997.

Enligt historieböckerna dog Harald 986 eller 987 och slaget vid Hjörungavåg skulle ha inträffat 986. Finns det andra uppgifter som motsätter händelserna i Jomsvikingarnas saga? (Ett par av uppgifterna kommer från andra källor, men nu frågar jag främst om Harald Blåtands död och tidpunkten för slaget vid Hjörungavåg i Norge). Att Vagn Åkesson bara skulle vara 12 år kanske är en myt, men en brådmogen 12-åring kan i och för sig kasta sten som de gjorde enligt sagan.
Här är runans lista. Ska försöka sammanföra de båda när jag får tid.

fileoscar
Inlägg: 76
Blev medlem: 21 september 2015, 20:11

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av fileoscar » 25 november 2018, 17:57

Fin ansats till tidslinje, Anganatyr!
Och bra att du skiljer på al-Tartushi (som specialiserade sig på västeuropa) respektive ibn Jaqub (som hade sitt huvudfokus på östeuropa samt Italien). Det gör inte svenska Wikipedia som utgår från att det handlar om en och samma person.

Opager
Inlägg: 685
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av Opager » 25 november 2018, 18:42

Anganatyr:
17. Lund flyttades från nuvarande Uppåkra till ett ställe 5 km åt nordväst åren 987-988
Lund flyttades inte från Uppåkra. Det är två platser som existerade samtidigt i slutet av vikingatiden men Uppåkras betydelse sjönk och Lunds betydelse ökade. Metallhantverket fortsatte i Uppåkra in på 1000-talet e.Kr.

Opager

anganatyr
Inlägg: 2598
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av anganatyr » 25 november 2018, 19:01

Här är lite till.


936 Åke Tokesson dödades i ett bakhåll av Harald Gormsson.

937 Palner Tokesson och Ingeborg Ottarsdotter gifte sig.

938 Tordis Palnadotter föddes.

939 Toke Palnersson föddes.

ca 940 Harald Blåtand Gormsson blir kung i Danmark efter sin far Gorm den gamle.

945 Kung Harald Blåtand låter döpa sig. Biskopar utsedda till Ribe, Hedeby och Århus i Danmark.

ca 950 Ibrahim Al-Tartushi besöker Hedeby.

955 Harald Blåtand återställer dansk dominans i Norge.

956 Toke Palnersson och Olava Stevnersdotter gifte sig.

957 Åke Tokesson föddes.

963 Sven ”Tveskägg” Haraldsson föddes.

ca 965 Av tradition anses Harald Blåtand ha omvänt danskarna till kristendom. Danevirke byggs på för att skydda mot tysk invasion.

970-talet Inga arabiska mynt präglade efter detta årtionde är hittade i Skandinavien. Därefter är det mest tyska, engelska och skandinaviska mynt.

973 Den judiske resenären Ibrahim ibn Jaqub besöker de slaviska länderna.

974 Norske Håkon jarl gör Norge oavhängigt.

974-981 Hedeby under tysk ockupation. Harald Blåtand råkar i konflikt med den tyske kejsaren Otto den store som bland annat förstör Danevirke.

976 Åke Tokesson och Thorgunna Vestidotter gifte sig.

977 Vagn Åkesson föddes.

978-980 Sven (Tveskägg) Haraldsson härjade i sin fars rike åren 978-980, varpå Harald lät bygga 6 trelleborgar längs de mest utsatta kusterna (det finns andra hypoteser om varför de byggdes).

ca 980 Trelleborgar byggs över Danmark. Dansk plundringståg mot England börjar igen efter uppehåll från 955.

980 Sven Haraldsson gifte sig med Kunigunda Siegfriedsdotter.

981 Harald Gormsson dödades av Toke Palnersson för att rädda sin fosterson Sven Haraldsson från ett bakhåll hösten 981. Stevner jarl avled i Wales samma år.

983 Harald Blåtand intar de tyska gränsfästningarna och återerövrar landet kring Hedeby. Olava Stevnersdotter dog julen 983.

985 Slaget vid Fyrisvallarna mellan Sveriges kung Erik Segersäll och hans brorson Styrbjörn Starke (som stod i spetsen för Jomsvikingarna, skånska och danska trupper). Slaget vid Fyrisvallarna mellan Erik Björnsson och hans brorson Björn Olofsson utspelade sig år 984 (här skiljer sig årtalet på när slaget stod, vet ej var runan fått detta årtal från). Under slaget dödades Björn Olofsson, Toke Gormsson och Ulf Trandsson.

986 Vikingaborgen Jomsborg byggdes på ön Wolin år 986 på initiativ av Toke Palnersson, som blir härens första ledare (vet ej var runan fått detta år ifrån???). Harald Blåtand dör (i Jomsborg?) och sonen Sven Tveskägg blir kung i Danmark. Slaget i Hjörungavåg i Norge som anses vara slutet för Jomsvikingarna enligt Jomsvikingasagan.

987 Bröderna Sigvald och Thorkel Haraldsson blev jomsvikingar.

987-988 Lund börjar träda fram på Uppåkras bekostnad, men Uppåkra fortsätter att existera.

988 Nya Lund fick sin första biskop, Odinkar Gormsson, år 988. Samma år hölls Isöre ting på Själland, där Sven (Tveskägg) Haraldsson utropades till kung över hela Danmark.

989 Bröderna Bue och Sigurd Vestisson blev jomsvikingar. Ett undantag gjordes senare samma år också för Vagn Åkesson, som bara var 12 år gammal.

ca 990 Från denna tid och framåt anlades stora kristna gravplatser på platser med dansk kunglig dominans som tex Lund och Löddeköpinge i Skåne.

990-995 Den svenske kungen Erik Segersäll underlade sig Danmark i sju år.

992 Toke Palnersson dog och Sigvald Haraldsson valdes till ny jomshövding.

993 Sigvald Haraldsson och Sven Haraldsson gifte sig med systrarna Astrid och Swietoslava, döttrar till Polens kung Mieszko I. Samma år dog Sigvalds far Harald Knutsson och prinsessornas syster Geira Mieszkoska.

994 Den norske kungen Olav Tryggvason och Sven Tveskägg angriper gemensamt London, men utan framgång. De plundrar landsbygden och kräver danagäld. Slaget vid Hjörungavåg mellan Håkon Sigurdsson ladejarl och jomsvikingarna utspelade sig hösten 994. Bland andra dog Erling Håkonsson och Thorkel Lera. Samma år dog också Erik Björnsson (vet ej var runan fått detta år ifrån???).

995 Harald Björnsson och Vsevolod Vladimirovich dödades av Sigrid Tostesdotter. Samma år dödades Håkon Sigurdsson av Skopte Kark och Skopte Kark av Olav Tryggvasson.

995-1022 Olof Skötkonung blir kung i Sverige.

996 Knut (den store) Svensson föddes.

997 Æstrid Svensdotter föddes.

1000 Slaget vid Svolder äger rum den 9 september (söder om ön Rügen?). Svenska och danska förenade styrkor besegrar Norges kung Olav Tryggvason.
Nu har jag lagt in runans årtal i tidslinjen, men jag har inte på något vis kontrollerat deras riktighet. De årtal jag i huvudet tycker är fel har jag markerat med rött. Slaget vid Hjörungavåg är kritiskt att få en riktig datering på i sammanhanget, annars faller hela runans resonemang tyvärr.

anganatyr
Inlägg: 2598
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av anganatyr » 25 november 2018, 19:02

Opager skrev:Anganatyr:
17. Lund flyttades från nuvarande Uppåkra till ett ställe 5 km åt nordväst åren 987-988
Lund flyttades inte från Uppåkra. Det är två platser som existerade samtidigt i slutet av vikingatiden men Uppåkras betydelse sjönk och Lunds betydelse ökade. Metallhantverket fortsatte i Uppåkra in på 1000-talet e.Kr.

Opager
Tack opager!
Ska ändra i listan.

anganatyr
Inlägg: 2598
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Jomsvikingarna och Jomsborg

Inlägg av anganatyr » 25 november 2018, 19:06

Har redigerat listan. Något mer du vill ha ändrat opager?

Skriv svar