Harald Blåtands Guldplakett och grav

500 f.Kr. - 1066
Sven R
Inlägg: 44
Blev medlem: 15 maj 2015, 19:41
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inläggav Sven R » 7 september 2018, 13:09

Inte bara att Adam skriver att det fanns "greker" i Wolin utan han omtalar också: "Staden är rik på handelsvaror från alla nordiska folk, och intet eftertraktansvärt eller sällsynt saknas där. Där finns Vulcanus gryta, som innevånarna kallar den grekiska elden och som även Solinus omnämner." Den grekiska elden var de eldkastare som den bysantinska flottan använde sig av i fören på sina skepp. Varför denna teknik skulle ha funnits i Wolin är dock mycket märkligt. Frågan är om inte Adam missuppfattat sin sagesman.

Jag delar helt din uppfattning om att det bysantinska arvet för tusen år sedan i Norden inte gärna lyfts fram till den nivå som det troligtvis skulle behöva lyftas fram på. Dock måste jag göra dig besviken i denna fråga vad det specifikt gäller Harald Blåtands grav. Denna grav kan man nämligen koppla till den romerska kyrkan genom inskriptioner på de föremål som har funnits i graven och som vi känner från prästens utförliga dagboksanteckningar över graven och dess innehåll när den återfanns våren 1841.

fileoscar
Inlägg: 54
Blev medlem: 21 september 2015, 20:11

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inläggav fileoscar » 7 september 2018, 16:19

Sven R skrev:Inte bara att Adam skriver att det fanns "greker" i Wolin.


Nja, om man ska vara petig så skrev Adam att det fanns greker i Jumne. Att den senare staden skulle vara = Wolin är förvisso den gängse uppfattningen men inget som är bevisat. Själv är jag övertygad om att det handlar om två skilda städer. Jumne låg längre västerut.

Mio Nielsen
Inlägg: 210
Blev medlem: 2 augusti 2016, 13:00
Ort: Les Cayrouses, 12140 Florentin Aveyron, Frankrig

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inläggav Mio Nielsen » 7 september 2018, 22:01

Tak for et klart svar, Sven.
Jeg ejer ingen aktier i Den ortodokse Kirke, så hvis Harald blev begravet på latinsk så mister jeg intet derved. :lol: Venlig hilsen

Mio Nielsen
Inlägg: 210
Blev medlem: 2 augusti 2016, 13:00
Ort: Les Cayrouses, 12140 Florentin Aveyron, Frankrig

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inläggav Mio Nielsen » 14 september 2018, 14:16

Jeg vender tilbage til de informationer Sven har givet os angående danske institutioners holdning i forbindelse med hans forskning.
Jeg har tænkt længe og meget. Og jeg har jo allerede skrevet et par indlæg om mine tanker.
Hvis nu nogle danske museumsfolk også tænkte over disse ting, så burde de jo skrive til Sven, eller skrive her, eller skrive i danske medier. Men jeg gætter på at der ikke er kommet noget..
Hvordan kan det hele forklares?
Det kunne selvfølgelig tænkes, at Sven tager fejl, eller beskriver tingene forkert.
Alternativet er - tilsyneladende - at en stor dansk statsinstitution er i færd med at miste sin sunde fornuft.
Begge hypoteser må jeg afvise.
Tilbage står en tredie hypotese (som jeg skylder min kone): Ifølge denne er vi i de forberedende stadier til en forhandling om prisen. Danskerne kunne være bange for at Thomas bliver for grådig, hvis de erklærer sig interesserede i at købe. Derfor - og kun derfor - foregiver de tvivl om ægtheden og simulerer manglende interesse. Hvilket har haft til følge at Thomas - og hans rådgivere - frygter at et salg til danskerne vil resultere i at Gormson-plaketten bliver lagt på en hylde og at der hverken vil blive talt eller forsket om den.


Återgå till "Järnålder och Vikingatid"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster