Ny tolkning av Danaholmsfördraget

1066 - 1520
granitza
Inlägg: 10
Blev medlem: 6 augusti 2019, 10:39
Ort: Göteborg
Kontakt:

Ny tolkning av Danaholmsfördraget

Inlägg av granitza » 13 augusti 2019, 09:57

Tillägget i Äldre Västgötalagen som handlar om den tidiga gränsläggning då Emund Slemme och Sven Tveskägg skulle ha fastställt sex stenar som gränsmärken mellan Sverige och Danmark kallas ibland för Danaholmsfördraget. I texten nämns att: Danaholmen är delad i tre lotter; en vardera till de tre kungarna i Norden. En liten ö i Göteborgs södra skärgård är utpekad som Danaholmen.

Jag misstänker att meningen har en betydligt vidsträcktare innebörd kopplad till hög ställning för Norden. Jämförelser kan göras med fredsöverenkommelser mellan frankerriket och danerna under Karl den Stores tid. Dessa kan ha varit en förebild för dokumentet, som utarbetades här uppe.

Min tanke är att meningen om Danaholmen har varit i latinsk tanke och språkdräkt innan den försvenskades för att få den lämpliga gamla prägeln. Dacia och insula kan ha varit latinska ord som översatts till Danaholmen. Dacia var den danska kyrkoprovinsen omfattande hela Norden med ärkebiskopen i då danska Lund som primus. "Danska Kyrkoprovinsen [eller Skandinavien/Norden som idag] är delad i tre lotter." En sådan mening svarar bättre mot verkligheten under 11-1200-talen och framhäver Norden på liknande sätt som det mäktiga frankerriket.

Läs mera här på min blogg: https://vagledaren.blogspot.com/2019/08 ... html#links

Bäckahästen
Inlägg: 1563
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Ny tolkning av Danaholmsfördraget

Inlägg av Bäckahästen » 14 augusti 2019, 06:35

Intressant granitza. :D

Skriv svar