Gamla Uppsala

500 f.Kr. - 1066
anganatyr
Inlägg: 2380
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Gamla Uppsala

Inläggav anganatyr » 4 augusti 2018, 21:20

AndreasOx skrev:Tänkvärda synpunkter på översättningen:
http://www.guteinfo.com/?id=1834
Inga människooffer och wantro - att man på Gotland dyrkade vanerna.

Intressant. Men å andra sidan finns en länk till en bildsten i artikeln som kan tolkas som människooffer på Gotland.
http://www.guteinfo.com/?id=2039&ant=3&meny=gutasagan

AndreasOx
Inlägg: 275
Blev medlem: 12 juni 2016, 21:15

Re: Gamla Uppsala

Inläggav AndreasOx » 5 augusti 2018, 16:57

Eller så är det någon saga som avbildas, vilket hemsideförfattaren är inne på.
Jämför med Völundsstenen från Ardre - ingen påstår att Völunds smedja låg i Ardre eller ens på Gotland.
De flesta av de "monumentala" bildstenarna verkar innehålla bilder från germanska sagor, utan någon egentlig anknytning till Gotland. Den tidens bilderbok som sagoberättaren pekade på medan han berättade?

anganatyr
Inlägg: 2380
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Gamla Uppsala

Inläggav anganatyr » 5 augusti 2018, 20:17

AndreasOx skrev:Eller så är det någon saga som avbildas, vilket hemsideförfattaren är inne på.
Jämför med Völundsstenen från Ardre - ingen påstår att Völunds smedja låg i Ardre eller ens på Gotland.
De flesta av de "monumentala" bildstenarna verkar innehålla bilder från germanska sagor, utan någon egentlig anknytning till Gotland. Den tidens bilderbok som sagoberättaren pekade på medan han berättade?

Visst kan det vara så.

Startade en ny tråd som avhandlar om det förekom människooffer inom asatron.
https://skandinavisktarkeologiforum.org/viewtopic.php?f=23&t=1340

Daler
Inlägg: 280
Blev medlem: 12 december 2017, 20:01

Re: Gamla Uppsala

Inläggav Daler » 5 augusti 2018, 22:52

http://www.guteinfo.com/?id=1834:
Firi þan tima oc lengi eptir siþan. Troþu menn a hult. oc a hauga. wi. oc. stafgarþa. oc a haiþin guþ. blotaþu þair synnum oc dydrum sinum Oc fileþi. miþ matj oc mundgati. þet gierþu þair eptir wantro sinnj. land alt. hafþi sir hoystu blotan miþ fulki. ellar hafþi huer þriþiungr. sir. En smeri þing hafþu mindri blotan meþ fileþi. matj. Oc mungati. sum haita suþnautar. þi et þair suþu allir saman

Förstår inte fluminformationen på guteinfo.com
Står jag klart och tydligt att de blotade sina söner och döttrar. Och givetvis om så var fallet så är detta och andra offer helt uppenbart vantro ur ett kristen perspektiv.

Carl Thomas
Inlägg: 1825
Blev medlem: 15 april 2015, 15:05
Ort: Jämtland

Re: Gamla Uppsala

Inläggav Carl Thomas » 6 augusti 2018, 01:27

Det är mycket lätt att tolka texter efter den uppfattning man redan har. Tror man på blotande av människor, till och med egna söner och döttrar - så översätter man texten så. Detta eftersom texten måste tolkas till vår svenska och våra värderingar av ord och meningsbyggnad - vilket innebär flera olika tolkningsalternativ.

Det är inte många kulturer i världen där män offra sina egna söner och döttrar.... Andras söner och döttrar gick bra att offra - men knappast egna... Det bör vara en varningssignal.

Gutesagan skrevs ned ca 1220 och då var Gotland kristet sedan länge - och kristna tillskrev gärna hedningar fruktansvärda saker, som t.ex. att offra sina egna barn..

Texten beskriver ju "sina söner och döttrar" - men det kan ju natirligvis betyda "Gotlands söner och döttrar" vilket innebär att det kan vara slavbarn som offrades...men - då är man inne på tolkning och därmed inne på var man redan har för grunduppfattning...

Kanske offrade man verkligen sina egna barn i forntiden - men visste man med säkerhet detta år 1220 när Gutesagan nedtecknades kanske 500-1000 år efter den tidsom beskrevs ?

Thomas
Historia är färskvara.

Kungsune
Inlägg: 684
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Gamla Uppsala

Inläggav Kungsune » 6 augusti 2018, 10:47

På sätt och vis är det ändå rimligt att ett ev. offrande av spädbarn i syfte att motverka svält skulle kunna vara vanligare i just en ekologiskt pressad (begränsad) miljö som ex Gotland. Det kan ju vara ett tecken på att befolkningen tärde på tillgångarna. På fastlandet fanns ju mer marginalbyggd med outnyttjade resurser som bättre kunde balansera befolkningssvängningar. Även om det är ovanligt med rituella barnamord så finns ju paralleller från runt om i världen varav de kanske mest kända från Inkariket men kanske ännu vanligare i forntidens Kina.

Valdemar
Inlägg: 800
Blev medlem: 20 augusti 2015, 09:16

Re: Gamla Uppsala

Inläggav Valdemar » 6 augusti 2018, 22:53

Läste boken om Gamla Uppsala:

Bra redovisning av den omfattande forskning som pågår sedan många år. Sen är det påfallande stora ord och mycket spekulationer. Många retoriska frågor som faktiskt påminner mycket om Stålsjös; ”kan denna ha suttit på en guldkrage som den i Möne?” Att högarna är påbyggda över tid betyder kanske att Badelunda och Skalunda varit betydligt större än högarna i Uppsala från början.

Man citerar bl a Martin Rundqvist som anser att Svear är ett begrepp för folket norr om Mälaren ( Uppsvear) medans man kallats något annat söder om Mälaren.

Sune Lindqvist anser att Svearna är en grupp som expanderar under Vendeltid och Vikingatid. Han anser att de konkurrerar med Västsverige och Danmark i denna kamp.


Återgå till "Järnålder och Vikingatid"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster