Varberg fästning

Här kan du t ex diskutera tillämpning av Kulturminneslagen, gravplundring och museiarbete.
Bäckahästen
Inlägg: 1755
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Varberg fästning

Inlägg av Bäckahästen » 19 april 2016, 06:03

Varberg fästning har tydligen stora problem med kaniner som underminerar vallarna med sina gångar. Nu skall utsedda jägare bedriva skyddsjakt under sommarhalvåret.

Användarvisningsbild
Leif
Inlägg: 354
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:00
Kontakt:

Re: Varberg fästning

Inlägg av Leif » 19 april 2016, 07:57

Jag _tror_ inte att det är någon nyhet egentligen. Jag tror bara att någon journalist råkat snappa upp det hela så blev det en nyhet.
Skyddsjakt på framför allt kaniner, kråk och måsfågel sker löpande och i rätt stor omfattning i våra städer. Men det sköts väldigt diskret. De jag känner som pysslar med det föredrar att vara ute vardagar mellan 3 och 5 på morgonen för att folk inte skall märka av dem. De har möjlighet att använda helt annan utrustning än vanliga jägare, tex licensbelagda luftgevär eller ljuddämpare på de finkalibrigaste vapnen (vanliga jägare kan skaffa dämpare till älgstudsaren men inte kaninbössan). I städerna är problemet oftast att puckade djurvänner inte vill avliva kaninen de tröttnat på utan släpper ut den. Det rör sig alltså oftast om en förvildad stam och inte vildkaniner.

För att återknyta till själva ämnet så förstår jag inte riktigt varför de inte använder jaktiller för att driva upp kaninerna ur bona och fällor vid utgångarna för att samla ihop dem? Men det är klart, jaktillrar kanske mest finns i skåne och på gotland där kaninbestånden är starkare. Sedan funderar jag på hur långt ner i tiden man har belägg för jaktiller. Kaniner har vi i skandinavien från medeltid och frammåt, åtminstone i danmark. De dyker först upp i klostermiljöer. Personligen så tror jag att vi borde kunna få fram medeltida kaninbelägg från städer, kloster eller högre ståndsmiljöer även i sverige, men tills dess får vi nöja oss med den klassiska sanningen att kaninen införst på 1800-talet.

Länk till kanineräteruppvarbergsfästningnyheten: http://hn.se/nyheter/varberg/1.4891835- ... rnas-skull

Och helt OT, för ett tag sedan kom en kompis över med två sopsäckar till mig. han hade skyddsjagat kanin och fick bort ett 20-tal. Problemet var att han skulle iväg och jobba så han hann inte ta hand om dem. Jag tog hand om alla som hade en levandevikt på minst 1 kg, de övriga lade jag ut till rävarna i skogen.
Arkeologi är kul men inte livsviktigt.

Bäckahästen
Inlägg: 1755
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Varberg fästning

Inlägg av Bäckahästen » 19 april 2016, 18:34

Intressant. Tack Leif. :D

Skriv svar