Fermenterade fisk för 9200 år sedan

12000 - 1800 f.Kr.
Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av Bäckahästen » 9 februari 2016, 05:57

För 9200 år sedan bodde det folk i Norje i Blekinge. I en ränna har det hittats fermenterat mört som förpackats i första hand med fett från sälar, vildsvin, djurhjärnor och bark. För att skydda allt har det grävts ner i en ränna med vildsvin- och sälskinn runt om. Om man gör fel med gäsningsprocessen uppstår gift som dödar den som äter fisken. Sådan här mat är fortfarande vanlig på Grönland. Resultaten har presenterats av osteologen Adam Boethius vid Lunds universitet.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av Yngwe » 9 februari 2016, 09:42

Tänk, förr i tiden hade man det trevligt i Blekinge också, med surströmming menar jag! :-)

jancro
Inlägg: 619
Blev medlem: 5 maj 2015, 15:30

Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av jancro » 10 februari 2016, 16:50

" – Vi har hittat en grop där man fermenterat fisk vilket tyder på att befolkningen i Norden vid den här tiden kan ha varit bofast. Vid den här tiden, för 9 200 år sedan, har man annars inte hittat bevis för att det fanns bofast befolkning på någon annan plats än i mellanöstern, säger osteologen Adam Boethuis som gjort upptäckten."

Från det kända Lepenski Vir i dagens Serbien och dess äldsta skikt talar forskarna om ålder på bosättning som kan matcha ovanstående fynd :
https://en.wikipedia.org/wiki/Lepenski_Vir

Opager
Inlägg: 750
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av Opager » 10 februari 2016, 18:47

Detta fynd har blivit en stor nyhet globalt:

Från BBC:

http://www.bbc.co.uk/programmes/p03j2fnn

Alternativ länk: http://tinyurl.com/jospy7d

Opager


Carl Thomas
Inlägg: 2132
Blev medlem: 15 april 2015, 15:05
Ort: Jämtland

Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av Carl Thomas » 15 februari 2016, 16:38

Inuiterna lade upp liknande förråd på de platser där fångsten var god - och reste vidare. Samma sak med Samerna vars vår- och höstviste var en förrådsplats även för matvaror.

Att hitta ett förråd av mat behlver alltså alltså inte innebära en bofast befolkning, bara att befolkningen återkom till denna plats för att ta vara på maten. Så har nomader gjort i alla tider.

Naturligtvis är det mycket intressant om vi verkligen hade en bofast befolkning så tidigt i vår historia - men att hitta ett matförråd är inget bevis på en bofast befolkning. Vi måste även hitta var de verkligen bodde, ett antal gravar, osv. Först då kan vi börja tro på en bofast befolkning - enligt min uppfattning.

Thomas
Historia är färskvara.

Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av Bäckahästen » 16 februari 2016, 05:45

Carl Thomas skrev:Inuiterna lade upp liknande förråd på de platser där fångsten var god - och reste vidare. Samma sak med Samerna vars vår- och höstviste var en förrådsplats även för matvaror.

Att hitta ett förråd av mat behlver alltså alltså inte innebära en bofast befolkning, bara att befolkningen återkom till denna plats för att ta vara på maten. Så har nomader gjort i alla tider.

Naturligtvis är det mycket intressant om vi verkligen hade en bofast befolkning så tidigt i vår historia - men att hitta ett matförråd är inget bevis på en bofast befolkning. Vi måste även hitta var de verkligen bodde, ett antal gravar, osv. Först då kan vi börja tro på en bofast befolkning - enligt min uppfattning.

Thomas
Bra poäng. :D

Opager
Inlägg: 750
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av Opager » 19 februari 2016, 18:33

Carl Thomas

Fyndet gjordes vd en utgrävning av en boplats:
Fyndet gjordes vid en utgrävning av en 9200 år gammal boplats vid det som en gång varit en sjö precis vid utloppet till Östersjön.
Källa: Nättidningen Svensk Historia. Finns länk här tidigare.

Det är spår av 60 ton sötvattensfisk enligt samma artikel.

Opager

Carl Thomas
Inlägg: 2132
Blev medlem: 15 april 2015, 15:05
Ort: Jämtland

Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av Carl Thomas » 19 februari 2016, 19:13

Har man hittat 60 ton fiskrester så tyder det absolut på en fast bosättning :)

Thomas
Historia är färskvara.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan

Inlägg av Yngwe » 20 februari 2016, 00:16

60 ton??? Och ??? Igen. Det motsvarar give or take en deponi på 60 kubikmeter.....

Är det riktigt?

Skriv svar