När blev Blekinge danskt?

1066 - 1520
anganatyr
Inlägg: 3121
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av anganatyr » 26 augusti 2015, 20:46

Bäckahästen skrev:Saxos text är dessutom väldigt motsägelse full som också tagits upp i tidigare inlägg.
Det stämmer Bäckahästen. lite längre fram i samma textavsnitt i förordet hos Saxo står det:
Sverige gränsar i väst mot Danmark och Norge. Mot syd och för en stor del också mot öst sköljs det av havet. På andra sidan, längre österut, finner man en lång rad olika barbariska folkslag
Här skriver Saxo att Sverige söderut gränsar mot havet. Om Blekinge var danskt, hur kan då Sverige gränsa mot havet i söder? Väldigt motsägelsefullt i samma texavsnitt. Saxo nämner också kung Valdemar II Sejr i förordet. Han var dansk kung mellan 1202-1241 och Saxo dog år 1206. Förordet är alltså skrivet mellan 1202-1206. Om vi rakt av skulle säga att Blekinge var danskt vid denna tidpunkt skulle tidpunkten för när det går att påvisa att Blekinge är danskt ändras från 1231 till 1206, alltså 25 år. Vi befinner oss fortfarande på 1200-talet. Ett problem är att Saxos text inte finns bevarad i original utan endast i avskrifter från 1400-talet och framåt då vi vet att Blekinge är danskt. Vi vet alltså inte vad som är original och vad som har ändrats.

Lägg därtill att när Knut (kung Valdemar I den stores äldste son) blir medkung under sin fader så blir han kung över Halland och Skåne, inte Blekinge eftersom det ännu inte är danskt. Det skånsk-halländska upproret pågår mellan 1180-1182 mot att biskoptionde infördes där. I Blekinge införs inte biskoptionde och Blekinge deltar heller inte i upproret eftersom det ännu inte är danskt. I Necrologium Lundense nämns inte heller platser, personer eller liknande från Blekinge under 1100-talet och början av 1200-talet,. Inte ens i samband med uppräknandet av kyrkliga skatter från Skåne, Halland och Bornholm. Ett annat exempel är Ramdala kyrka som mellan 1200-1225 byggs om till en försvarskyrka med östtorn i Sigtunamodell (runt Sigtuna finns flera kyrkor med östtorn knutna till svenska kungamakten). Utanför Ramdala finns flera pålsspärrar som byggdes och underhölls mellan ca 1000-1230. Till detta pålspärrsystem finns ett vårdkasesystem (pålspärrarna vore meningslösa utan detta varningssystem) som i detta området endast innehåller svenska böte-namn. 1230-1231 får Blekinge sin första kända danske hertig (Halland och Skåne har haft danska hertigar tidigare), som var son till den danske kungen Valdmar II Sejr. Hans namn var Knut och var född ca 1205. Från ett brev skrivet i Ribe den 25 juni 1229 vet vi att Knut ännu inte blivit hertig över Blekinge eftersom han då endast är hertig över Estland (sedan blir han hertig över både Blekinge och Estland).
I huvudstycket i Kung Valdemars jordebok (som är daterat till 1231) finns det första säkra beviset för att Blekinge är danskt. I samband med att Blekinge och den danske kungens gårdar i Blekinge räknas upp står det följande:
Förutom många andra som tillhör Sigridslev och förutom de besittningar som Burislev har ärvt efter sin döde far Sverker den äldre och efter ovannämnde Burislevs död har hans syster Sofia, drottning av Danmark och mor till kung Valdemar, ärvt samma besittningar. och när vi fått veta om alla förut nämnda besittningar har vi gett dem till hertig Knut med undantag av Burislevs arv.
Av texten framgår att genom den svenske kungen Sverker den äldre har hans dotter Sofia (Danmarks drottning) ärvt stora egendomar (det är hennes personliga egendomar). När Sofia dör 1198 ärver hennes son kung Valdemar II Sejr egendomarna, men verkar inte riktigt ha koll på sitt arv. När Kung Valdemars jordebok upprättas upptäcks dessa egendomar och man ger dem till hertig Knut som efter detta även är hertig över Blekinge. Det är här jag anser att Blekinge i praktiken blir danskt.

Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av Bäckahästen » 27 augusti 2015, 05:45

Tack angantyr! :D

anganatyr
Inlägg: 3121
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av anganatyr » 28 augusti 2015, 17:02

Här är en litteraturlista som jag skrev i tråden med samma namn som denna på gamla Arkeologiforum. Listan tar upp litteratur som stöder denna sena datering av när Blekinge blev danskt.

Ingemar Atterman skrev en hel del intressant medan han var länsantikvarie för Blekinge län. Läs tex:

Ingemar Atterman, Kring Hallarumsviken. Utflykt i en östblekingsk vikingabygd, 1967.
Ingemar Atterman, Om forntida vakt och värn vid Blekingekusten, 1983.

Till dessa kan man läsa följande publikation som bra kompletterar Atterman:

Christer Westerdahl, The cognitive landscape of naval warfare and defence - Toponymic and archaeological aspects, Nationalmuseet i Köpenhamn 2002.

Lite annat läsvärt är tex:

Ivar Modeér, Namn- och ordgeografiska studier, Uppsala universitets årsskrift 1937.
Ingemar Lönnbom, Från Danmarks vedbod till Sveriges trädgård, Karlskrona 2001.
Sara Holmblad, Skånes kristnande - Vad säger runstenar och gravfält?, Uppsala 2003.
Magnus Edekling, När blev Blekinge danskt?, Borås 2010.
Peter Sawyer, När Sverige blev Sverige, Alingsås 1991.
Mats Anglert, Kyrkor och herravälde - från kristnande till sockenbildning i Skåne, Lund Studies in Medieval Archaeology 16, Lund 1995. Anglert skriver tex följande på sidan 165:
Antalet kyrkor i Knytlingasagan gäller Skåne tillsammans med Halland och Bornholm, men inte Blekinge, vilket skulle kunna tolkas som att Lunds stift inte hade erhållit sin fulla utbredning vid mitten av 1100-talet.

Lite längre ner på sidan fastsätter han:
Blekinge har uppenbart inte omfattats av domkyrkans sfär.

Cecilia von Heijne, SÄRPRÄGLAT - Vikingatida och tidigmedeltida myntfynd från Danmark, Skåne, Blekinge och Halland (ca 800- 1130), Stockholm Studies in Archaeology 31, Stockholm 2004. Von Heijne skriver följande på sidan 157:
Att Blekinge skulle vara en del av Danmark under 1000-talet och början av 1100-talet är inte synligt i myntmaterialet. När en reglerad myntcirkulation införs i de centrala delarna av Sydskandinavien, omfattas uppenbarligen inte Blekinge av denna
.

Thomas Persson, Blekinges dansktid, utgiven av Blekinge museum 2013. Persson som var 1:e antikvarie vid Blekinge museum skriver följande på sidan 5:
Tidpunkten för riksbildningen i Danmark är omdiskuterad. Det är uppenbarligen en lång och allt annat än lättolkad process, som tar sin början redan under vikingatiden men först under 1100-talet får fastare form. Ännu något senare, omkring år 1200, kan Blekinge ses som en egentlig del i det danska riket.

anganatyr
Inlägg: 3121
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av anganatyr » 23 oktober 2015, 19:25

Igår var jag på en föreläsning av Sven Rosborn på Kulturcentrum i Ronneby då Horsahallens gille firade 10 år. Sven ansåg i detta föredrag att Blekinge blev danskt under 1000-talet. Som stöd för detta använder han Landamæri 1. För att detta skall fungera så måste han klippa bort Sven Tveskägg i originaldokumentet och klistra in Sven Estridsen istället. Landamæri 1 är ett tillägg till Äldre Västgötalagen (vi vet alltså inte om det fanns med i originalversionen av Äldre Västgötalegen). Den äldsta kända bevarade handskriften av Äldre Västgötalagen är från strax efter 1280, det går alltså inte att spåra Landamæri 1 längre tillbaka ( det är alltså över 200 är mellan text och händelse och inte ens kungarna i dokumentet stämmer). Sven tar också upp de gränsstenar (landamæren) som nämns i tillägget och visar bla vad gränsstenen Vita sten anses ligga. Den är registrerad som fornminne och skall enligt lokal tradition ha varit gränssten mellan Sverige och Danmark (det står dock inte när den var gränssten). Han visar också en karta från 1600-talet där en bro finns med som heter Landamäribron i det område där vita sten finns. Kanske har de med varandra att göra, kanske inte. Jag ser det som helt naturligt att den finns gränsbroar som kallas landamäribroar om de utgör gränsen mellan Sverige och Danmark. En likadan gränsbro finns vid Fur/Saleboda i östra Blekinge. Den var också gränsbro mellan svenska och danska riket. Problemet är att det går inte att datera varken Vita sten eller Landamäribron. De kan lika gärna vara gränsmärken från efter 1231 när vi har det första säkra beviset på att Blekinge är danskt. Om då någon mellan 1231 och 1280 vill skriva ett gränsläggningstraktat för att visa att Blekinge har varit danskt sedan "urminnes tider" så använder man givetvis gränsstenar som redan används som gränsstenar på 1200-talet för att göra det hela mer trovärdigare. Varför skulle då någon vilja göra ett sådant här dokument? Ingemar Lönnbom skriver i Från Danmarks vedbod till Sveriges trädgård följande på sidan 41;
Svaret måste bli att det var angeläget att visa att landskapet sedan länge var danskt, kanske i ett läge där detta ifrågasattes.
Kung Sven Estridsen, som Sven Rosborn anser är den danske kung som skrev under gränsläggningsdokumentet någon gång mellan 1050-1060 lämnade en del intressanta uppgifter till Adam av Bremen. Adam av Bremen skrev fyra böcker som var färdigskrivna ca 1075, alltså ca 15-25 år efter att gränsläggningen skall ha ägt rum. Adam skriver inte något om någon gränsdragning i Blekinge, istället skriver han bla följande i fjärde bokens sjunde kapitel;
Skåne är den yttersta delen av Danmark och utgör en halvö
Kan det bli tydligare än så här?

Sven R
Inlägg: 78
Blev medlem: 15 maj 2015, 19:41
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av Sven R » 23 oktober 2015, 21:22

Beror på vad man menade med Skåne på 1060-talet. Listers härad, vilket är den begränsade del av Blekinge som ligger längst i väster mot nuvarande Skånegränsen, omtalas under medeltiden tillhöra Skåne. Det är också i Listers härad, från Sölvesborg rakt norrut till Smålandsgränsen som den urgamla väg gick invid vilken Vita sten och Landemärkesbron fanns.
Mitt föredrag finns här (Blekinges historia längst ner):
http://pilemedia.se/f%C3%B6redrag.html

anganatyr
Inlägg: 3121
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av anganatyr » 23 oktober 2015, 22:51

Sven R skrev:Beror på vad man menade med Skåne på 1060-talet. Listers härad, vilket är den begränsade del av Blekinge som ligger längst i väster mot nuvarande Skånegränsen, omtalas under medeltiden tillhöra Skåne. Det är också i Listers härad, från Sölvesborg rakt norrut till Smålandsgränsen som den urgamla väg gick invid vilken Vita sten och Landemärkesbron fanns.
Mitt föredrag finns här (Blekinges historia längst ner):
http://pilemedia.se/f%C3%B6redrag.html
Det första säkra beviset för att Lister är danskt är år 1203 i Den Livländska krönikan (Chronicon Livoniae), här räknas Lister som en egen provins i Danmark (provinciam Listrie regni Dacie), inte en del av Skåne.
Lägg därtill att när en dansk myntcirkulation införs i västra och södra Skåne så omfattas inte Nordöstra Skåne (Göinge och Kristianstadslätten) av denna. Först någon gång mellan 1050-1100 införlivas Nordöstra Skåne av en dansk myntcirkulation. Så sent som Löddeköpingefyndet (t.p.q 1074) består av endast 85 % danska mynt. Det är ju först efter detta som man kan anse att Nordöstra Skåne fullt ut är en del av den danska myntcirkulationen. Cecilia von Heijne har tagit upp problematiken kring detta i sin avhandling SÄRPRÄGLAT - Vikingatida och tidigmedeltida myntfynd från Danmark, Skåne, Blekinge och Halland (ca 800-1130), Stockholm Studies in Archaeology 31.
Mats Anglert har ju också tagit upp att en dansk kungamakt inte gör sig synlig i Nordöstra Skåne förrän under andra halvan av 1000-talet i sin avhandling Kyrkor och herravälde - Från kristnande till sockenbildning i Skåne, Lund Studies in Medieval Archaeology 16.
Även Fredrik Svanberg har ju belyst skillnaderna i begravningsseder under vikingatiden mellan Sydvästra Skåne och Nordöstra Skåne. Sydvästra Skåne har nästan identiska begravningsseder som Själland, Fyn, Lolland, stora delar av Jylland mm. Han tar upp detta i sin avhandling Death Rituals in South-East Scandinavia AD 800-1000, Acta Archaeologica Lundensia 24.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av Yngwe » 23 oktober 2015, 22:53

Finns det några som helst belägg för att det fanns en sådan urgammal väg?

I äldre kartmaterial finns inte tillstymmelse till väg förbi den sten som är utmärkt som Vite Sten vid Landamärkesbäcken. De tidigaste kartor jag finner visar tydligt en liten väg fram till Hjortahyltan, men där slutar den. Det här är ju i stort sett ödemark under medeltid, vem skulle ha dragit en väg mil efter mil rätt genom skogen?

anganatyr
Inlägg: 3121
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av anganatyr » 24 oktober 2015, 10:16

Jag kollade på föreläsningen igen (tack för att du lägger ut ditt material så generöst som du gör Sven). Det som handlar om när Blekinge blev danskt börjar ca 19 minuter och 10 sekunder in i klippet och varar till ca 24 minuter och 25 sekunder.
Blekinges historia
När jag såg klippet så upptäckte jag att jag glömt att ta med biskop Egino som enligt Adam av Bremen skall ha kristnat Blekinge. Åter igen så skriver även Adam av Bremen följande i fjärde bokens sjunde kapitel;
Skåne är den yttersta delen av Danmark och utgör en halvö
Alltså samma person och källa som nämner biskop Eginos kristnande av Blekinge. Biskop Egino var underställd ärkebiskopen i Hamburg-Bremen som var ärkebiskop över hela Norden. Kyrkan samarbetade alltså över landsgränserna, vilket också syns i Adam av Bremens texter när biskop Egino tex är med och vill riva hednatemplet i Gamla Uppsala och han hjälper även till i Skara i Västergötland för att nämna några exempel. Det fanns alltså inte en dansk och en svensk kyrka på det vis som det finns idag utan de var alla underställda ärkebiskopen i Hamburg-Bremen.
I fjärde boken, kapitel 30 står följande;
Adalvard kom alltså till Sverige glödande av iver att predika evangelium, och på kort tid omvände han alla invånare i Sigtuna och dess omnejd till kristendomen. Han avtalade också med den högvördige biskop Egino i Skåne att de gemensamt skulle besöka det bekanta hednatemplet som kallas Uppsala för att pröva om de där kunde bringa Kristus någon frukt av sin möda. De var villiga att med glädje utstå all slags pina, om blott det hus nedrevs, som är centrum för den vilda vantron. När detta nedbrutits eller ännu hellre nedbränts, skulle nämligen följden bli att hela befolkningen omvände sig. När den fromme kung Stenkil hörde att denna avsikt hos Guds bekännare med ogillande omtalades bland folket, fick han dem med sluga ord att avstå från sin avsikt. Han försäkrade nämligen att de genast skulle bli dömda till döden och han själv bli avsatt eftersom han släppt in ogärningsmän i landet. Då skulle alla de som nu trodde lätt återfalla i hedendom, såsom man nyligen sett att det skedde i slavernas land. Biskoparna fogade sig efter kungens argument och reste i stället runt till alla götarnas samhällen, där de slog sönder avgudabilder och därpå vann många tusen hedningar för kristendomen.
Biskop Egino är alltså inte bara med i "korståg" mot de vilda blekingarna, utan även på andra ställen i Sverige. Det står även en del intressant information i inledningen till fjärde boken (tex kapitel E och F) om hur ärkebiskop Adalbert utser de olika biskoparna i Norden samt deras uppgift i Norden.
I fjärde bokens inledning, kapitel F står det bla följande;
Den berömde ärkebiskopen bevisade dem alla tillbörlig ära och manade dem genom böner och belöningar att predika Guds ord bland de vilda folken.
I början på samma kapitel står;
Antalet män, som ärkebiskopen invigde för mission bland hedningarna, är ganska stort. Deras biskopssäten och namn har jag fått reda på genom hans egen berättelse. För Danmark insatte han alltså nio, nämligen Ratolf för samhället Slesvig, Otto för samhället Ribe, Christian för samhället Århus, Heribert för samhället Viborg, munken Magnus och Albricht för ön Vendel, munken Eilbert för öarna Farria och Fyn, Wilhelm för ön Själland, Egino för landskapet Skåne. För Sverige invigde han sex: Adalvard och Acilin, vidare Adalvard och Tadiko och därtill Simeon och munken Johannes. För Norge invigde han endast två: Tholf och Sigvard.
De är alla utsända av ärkebiskopen i Hamburg-Bremen att missionera bland de hedniska folken i Norden. Det är alltså inte den danske kungen som sänder biskop Egino att kristna Blekinge.

Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av Bäckahästen » 25 oktober 2015, 20:52

Sven R skrev:Beror på vad man menade med Skåne på 1060-talet. Listers härad, vilket är den begränsade del av Blekinge som ligger längst i väster mot nuvarande Skånegränsen, omtalas under medeltiden tillhöra Skåne. Det är också i Listers härad, från Sölvesborg rakt norrut till Smålandsgränsen som den urgamla väg gick invid vilken Vita sten och Landemärkesbron fanns.
Mitt föredrag finns här (Blekinges historia längst ner):
http://pilemedia.se/f%C3%B6redrag.html
Jag har sett föredraget nu och jag tycker det är mycket bra! Det där med att lysa på hällristningarna med ficklampa när det är mörkt måste jag prova någon gång. Tack för tipset! :D

anganatyr
Inlägg: 3121
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: När blev Blekinge danskt?

Inlägg av anganatyr » 27 december 2016, 09:29

Jag lägger in en länk till tråden Västra Vång i Blekinge då dessa två trådar går in i varandra.
viewtopic.php?f=17&t=125

Skriv svar