Suehans = Svear?

Här kan du diskutera språkhistoria, ortsnamn och liknande.
karlfredrik
Inlägg: 892
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Suehans = Svear?

Inlägg av karlfredrik » 30 september 2015, 17:45

Hur uttalades Suehans ? Som bekant kan bokstäverna bokstaverna "u" och "v" samma på latinet, och "h" borde kunna vara tyst bokstav i medeltidslatinet. Det skulle kunna transkriberas Sveans

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Suehans = Svear?

Inlägg av Kungsune » 30 september 2015, 20:15

Låter högst rimligt. Sedan är dessutom suethidi väldigt likt svitjod. "Svea folk".

Ephraim
Inlägg: 43
Blev medlem: 13 maj 2015, 22:46

Re: Suehans = Svear?

Inlägg av Ephraim » 30 september 2015, 21:05

Ja, äldre /h/ i latinska ord hade säkerligen blivit stumt på 500-talet, det blev det tidigare mellan vokaler än ordinitialt.

En annan fråga är dock hur ortografiskt <H> uttalades i lånord. Man kan mycket väl tänka sig att det var stumt och att det inte heller var tänkt att representera något ljud i språket det lånades från, som kanske var gotiska i Jordanes fall (ändelsen på -s ser också gotisk ut). Man kan också tänka sig att det faktiskt var tänkt att representera ett verkligt ljud, om inte [h] så kanske ett ach-laut [x~χ] som bör ha varit bekant från den tidens grekiska. Ett sådant uttal lär ha förekommit som ett lärt skriftspråksuttal av <h> långt efter att det fallit från vardagligt tal, jfr den vanliga medeltidsstavningen av <michi> för mihi.

I gotiskan uttalades <h> antagligen antingen som [h] eller som [χ] (det sammanföll inte med [ɣ] när detta blev tonlöst vilket talar emot ett velart uttal). Notera också gotiskan knappt skilde på kort i och kort e, de var i stort sett i komplementär distribution på det sättet att e användes före r, h och ƕ, i på andra ställen. Vet dock inte om e-vokalen i suehans ska tas som indikation på att h-et faktiskt representerar en verklig konsonant.

Sen är också frågan hur <SV> uttalades: som /sv/ ([zβ] ?), /sw/ eller /su/. Det stämmer ju att man i skrift inte skilde på <V> och <U> förrän långt senare. Konsonantiskt u som under den klassiska perioden uttalades [w] hade vid denna tid redan blivit till [β], senare [v]. Dock är positionen efter lite problematisk. Det finns inte så många exempel på potentiellt konsonantiskt u efter , men det finns vad jag vet inget fall där det blev till [v]. Exempelvis suādeō blev till suadere på italienska, inte *svadere. Men det kan vara ett lärt lån snarare än ett arvord. Jag är lite osäker på om det klassiska uttalet var trestavigt /ˈswaː.de.oː/ eller fyrstavigt /suˈaː.de.oː/. Det finns indikationer på att suāvis uttalades trestavigt snarare än tvåstavigt i alla fall på 400-talet. Det indoeuropeiska ursprunget har *sw men det kan ha brutits upp till en egen stavelsen /su/ någon gång, eller så var det ett läsuttal.

Så gissningsvis uttalades inte <SV> i detta fall som /sv/ utan antingen var ordet trestavigt eller så uttalades det tvåstavigt med /sw/. Det torde i vart fall vara tänkt att representera germanskt /sw/.

Castor
Inlägg: 1026
Blev medlem: 1 maj 2015, 07:08
Ort: Norrtälje

Re: Suehans = Svear?

Inlägg av Castor » 30 september 2015, 21:16

Suehans lär vara lätt latiniserad gotiska. Stavat på mer gotiskt vis kanske det skulle ha blivit *Swehans eller *Swaihans.

Suehans behöver definitivt inte ha något att göra med det folk som enligt allmän uppfattning har betecknats som svear. Tänk om det är så att sue- är relaterat till det norska ortnamnselementet sve- som i Svefjorden t.ex.

Vad är egentligen ett sve?

http://www.stadnamn-stedsnavn.com/Kva%2 ... %20sve.pdf (på nynorsk)

karlfredrik
Inlägg: 892
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Re: Suehans = Svear?

Inlägg av karlfredrik » 30 september 2015, 22:23

Självklart är inget säkert med Jordanes återgivning av Suehans, men att det skulle vara svear är inte helt uteslutet. Problemet är att vi inte vet hur svear uttalades på 400-talet.
Vi vet heller inte om återgivningen av de gotiska namnen är Jordanes egen eller om det går tillbaka på andra skriftliga eller muntliga källor.

Ephraim
Inlägg: 43
Blev medlem: 13 maj 2015, 22:46

Re: Suehans = Svear?

Inlägg av Ephraim » 30 september 2015, 23:01

Castor skrev:Tänk om det är så att sue- är relaterat till det norska ortnamnselementet sve- som i Svefjorden t.ex.

Vad är egentligen ett sve?

http://www.stadnamn-stedsnavn.com/Kva%2 ... %20sve.pdf (på nynorsk)
Enligt artikeln kommer sve av fornnorska svæði (med sådant bortfall av [ð] som är vanligt i svenska och norska, jfr brö' för bröd), vilket väl talar emot ett samband. Är inte helt klar över ursprunget till svæði, det verkar hänga ihop med svað av lite oklart ursprung. Men hur det än är verkar det finnas antingen ett germanskt *þ eller *ð i ordet som inte skulle ha fallit i gotiskan eller något annat tidigt germanskt språk.

Skriv svar