Svitjod

Här kan du diskutera språkhistoria, ortsnamn och liknande.
Moneta Nova
Inlägg: 118
Blev medlem: 4 januari 2016, 16:55

Re: Svitjod

Inlägg av Moneta Nova » 4 november 2024, 22:17

Forskere fra Nationalmuseet har opdaget verdens ældste indskrift med navnet på den nordiske gud Odin. De har fundet runerne på en guldbrakteat – en slags guldmedaljon – fra en af de største guldskatte i Danmarkshistorien. Der er tale om Vindelev-skatten, som blev fundet i 2020 ved Vindelev nær Jelling. Fundet af indskriften med Odin fører nordisk mytologi tilbage til begyndelsen af 400-tallet, hvilket er 150 år tidligere end hidtil antaget.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2023-03- ... o-paa-odin

Limfjorden_karta_Oden-brakteat_tidigt_400-tal_nära_Jelling_Vindelev_karta.png
Limfjorden_karta_Oden-brakteat_tidigt_400-tal_nära_Jelling_Vindelev_karta.png (1.59 MiB) Visad 123 gånger

Vindelevskatten eller guldfyndet från Jelling, som det av misstag kallades de första dagarna, när det hittades några kilometer nordost om Jelling, är ett av de viktigaste samlade guldfynden från järnåldern i dansk historia . Inte tidigare har en kombination av 4 romerska medaljonger och 13 brakteater setts i ett depåfynd. En av brakteaterna (lik brakteaten DR BR42 från Fyn!) har enligt de preliminära tolkningarna runinskriften houaʀ, 'den Höge'. Forskarna Lisbeth M. Imer och Krister Vasshus från Nationalmuseum har tolkat en del av runorna för uttrycket "Han är Odens man", och med dateringen av skatten tyder det alltså på att guden Oden var känd ca. 150 år tidigare än någon har hittills haft bevis för att kunna avgöra.

https://da.wikipedia.org/wiki/Vindelev-skatten

*

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4456
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Svitjod

Inlägg av Yngwe » 4 november 2024, 23:25

Om vi fokuserar på Sigtuna, namn på både land och stad....
Har Snorre eller vem som nu faktiskt skrev missförstått. Rex Situn.... vem mer är kung i bara en liten stad....?

Heimskringla är ju dåligt bevarad och förmodligen bara tillgängig i subjektiva återgivningar. Eller?

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4456
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Svitjod

Inlägg av Yngwe » 5 november 2024, 10:57

Blev nog luddigt inlägg. Frågan var, står det Sigtuna i alla versioner av Heimskringla?

Moneta Nova
Inlägg: 118
Blev medlem: 4 januari 2016, 16:55

Re: Svitjod

Inlägg av Moneta Nova » 5 november 2024, 18:21

När Snorre på 1200-talet skriver om Forn-Sigtuna på 400-talet? ("Odens boplats", ev. på norra Jylland? - varifrån Asa-tron ev. sprider sig österut?) är ju detta något helt annat än den kristna svenska staden Sigtuna, som tros ha anlagts utefter en "kunglig plan" ca 970 e.Kr. Varför kallar man överhuvudtaget en kristen stad för Sigtuna? ("Odens gård"?). Är det av samma anledning som man byggde kyrkor på hedna-tempel?

I Ynglingaättens historia skriver Snorre f.ö. "Om ländernas fördelning på jordytan", där han omnämner "Svithiod det stora" (Scythia/Sithia magna). Svitjod kallade de Manhem, men det stora Svitjod kallade de Gudhem. (Manhem betyder människornas hemvist och Gudhem gudarnas hemvist). Man får här förhållandevis goda begrepp om Svitjod det storas läge. Det låg norr om Svarta havet, kring floden Don, öster om Gårdarike (Kiev) och norr om turkarnas land.

Och precis som med "olika Sigtuna och Svitjod" måste man hålla i minnet att Ansgars Birka på Björkö (ca 750-975) inte är detsamma som Adalberts Birka på 1060-talet eller Birka stift (tillsammans med Skara, Sigtuna och Hälsinglands stift) i slutet av 1000-talet. Man återanvände uppenbarligen "inarbetade" namn.

Olof von Dalins karta över Europa visar hur M A N H E I M placerades över hela S k a n d i n a v i e n och in i Ryssland. Asarnas Godhem låg vid Svarta havet. Sigtuna verkar bara betecknat med "Situn", Mälaren med "Lögen" och Uppsala med "Upsali".

Olof von Dalin_Charta öfver gamla och Stora Sverige - eller Scythjod hin mikla.png
Olof von Dalin_Charta öfver gamla och Stora Sverige - eller Scythjod hin mikla.png (1.48 MiB) Visad 72 gånger

Sigtuna - en hundraårig "storstad" ca 1070?

Adam av Bremen om svenskarna: - "I söder (sic!) det förut omtalade baltiska havet (Östersjön) i hela dess längd. Där ligger det stora samhället Sigtuna" (Civitas maxima Sigtuna).

Låg Sigtuna i söder? Eller skall Adams "väderstreck" sättas i relation till föregående platsuppgift?

Adam IV:25: - "Jag skall nu ge en kort beskrivning av sveonernas land eller Sverige: i väster innefattar det götarna och samhället Skara, i norr (alt. norr om dem?) värmlänningarna med skridfinnarna, som styrs från Hälsingland, i söder (alt. söder om dem?) det förut omtalade baltiska havet i hela dess längd. Där ligger det stora samhället Sigtuna. I öster slutligen gränsar det (Svitjod det stora?) till de ripheiska bergen, där det finns väldiga ödemarker och höga snömassor, och där flockar av vidunderliga människor hindrar ett ytterligare framträngande."

Lars Gahrn nämner märkligt nog bara "Sigtuna" en enda gång i sin artikel: "Svitjod det stora" och Skytien - ett exempel på norrön tolkning av latinska områdesnamn, Scandia, Lund 2002. Och då är det hans egna ord: - "Odin bosatte sig slutligen i Sigtuna i Svitjod." Han gör alltså ingen som helst åtskillnad mellan hedniska Forn-Sigtuna (400 e.Kr) och kristna Sigtuna (970 e.Kr). Inte heller nämner han ett ord om REX ZITUN (Rex Situn), kung Olof eller 900-talets svenska mynt.

https://journals.lub.lu.se/scandia/article/view/1435

Och samtidigt som Gahrn anför ett bevarat manuskriptet från 1387 (som kan vara äldre?) där man kan läsa: - "Närmast Danmark är Svitjod det mindre (Suidiod en minni), därefter Öland, därefter Gotland", citerar han Prosaiska krönikan (1450-tal): - Philimer/Filimer "samlade en stor här och drog in i Sithia, som är Swidia och ligger ovanför Tiveden och Kolmården. Han underlade sig alla hälsingar och dem." Här menar man alltså "upp-svearna" i Nordanskog?

Alltså: Sithia = Swidia (Nordanskog) … Swidia = Svitjod … men samtidigt ligger "Suidiod" (Svitjod) närmast Danmark ...?

Gahrn: - "Det intressanta med Skytien är, att vi här finner ett exempel på norrön tolkning som innebar, att ett latinskt namn översätts med ett likalydande nordiskt namn. Förutsättningen för översättningen har varit de latinska namnformerna Svitia (av den isländska formen Svitjod) och Scithia. Namnet Skytien fanns för övrigt vid denna tid endast i den lärda litteraturen, och man hade alltså endast de latiniserade namnformerna att arbeta med. I namnet Scythia skall Sc och y uttalas så som de uttalades i medeltidslatinet, det vill saga som s och i. Scythia skulle uttalas Sithia, för att det skulle ligga nära till hands att sammanställa Skytien och Svitjod med varandra, och så stavas namnet - som vi har sett - mycket ofta. Prosaiska krönikans författare har haft en klar föreställning om att de latinska namnformerna låg varandra närmast: 'De kallades då sithe eller swidia som byggde Hälsingland och ovan Tiveden och Kolmården'."

På en del av Olof Skötkonungs mynt (ca 995) kan vi läsa: OLAF REX AN ZITUN (Zi-tun, Z-tue, Zi-tuen, Z-tune, Z-tnetei etc.) = Olof, kung av Situn/Sigtuna? - Eller gör han anspråk på större områden? - Zitun/Situn = Sithia/Svitjod? ... Sithia/Scythia ...??

*

Moneta Nova
Inlägg: 118
Blev medlem: 4 januari 2016, 16:55

Re: Svitjod

Inlägg av Moneta Nova » 5 november 2024, 21:56

Angående den eventuella kopplingen mellan Sitones och Sigtuna …

Hittade den här meningen i Georg Waitz' utgåva av Rimberts Vita Anskarii (skriven 865–876) på latin, utgiven 1884:

https://archive.org/details/vitaanskari ... up?q=Birca

Rimbert_Birca vicus et portus Sigtunenstum.png
Rimbert_Birca vicus et portus Sigtunenstum.png (281.33 KiB) Visad 58 gånger

- "Birca vicus et portus Sigtunenstum in Maelari lacu m vicinia urbis antiquae Sigtunae ad quam Taciti Sithones, haud absurde, retuleris." ... vilket på svenska väl skulle bli ungefär: - "Birka stad och Sigtunenstums hamn vid sjön Mälaren, i närheten av den antika staden Sigtunae, som Tacitus förnuftigt refererar till som Sithones".

Skall man tolka detta som att Waitz menar att Tacitus Sithones = Sigtunenstums … och att deras stad heter Sigtunae …??

https://sv.wikipedia.org/wiki/Georg_Waitz

*

Skriv svar