Sagornas skog

Här kan du diskutera filmer och tv-program som rör arkeologi och historia.
Jerrark
Inlägg: 528
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Sagornas skog

Inlägg av Jerrark » 6 oktober 2024, 02:41

Vetenskapsradion historia om den sagolika skogen. Programmet tar också upp Jonathan Lindströms tankar om berättelser som kan ha sina rötter ända tillbaka i stenåldern.
Skogen heter folkloristen Tora Walls bok där hon skildrar vår fascination och rädsla för platserna dimman tätnar mellan träden. Skogsrået och trollen, läkande växter och stråtrövarnas hemliga fästen. Allt finns i skogen som genom historien format våra sägner och myter.

Och en särskild sägen som arkeologen och författaren Jonathan Lindström hittat i hällristningar utanför Enköping kan vara världens äldsta historia. Genom att söka i litteraturhistorien, spåra arkeologiska rester och pussla ihop sagor och berättartraditioner från världens alla hörn söker han historiens rötter. Den som handlar om hjälten som seglade ut på havet och efter strider mot jättar och häxor kom till världens kant. I Världens äldsta historia skildrar han sin forskning och sina fantastiska teorier.
Den sagolika skogen
https://sverigesradio.se/avsnitt/dan-sagolika-skogen

Jerrark
Inlägg: 528
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Re: Sagornas skog

Inlägg av Jerrark » 6 oktober 2024, 03:35

Två nyutkomna böcker som nämns i programmet:
I ett land som täcks till två tredjedelar av skog och vars forntida religion inbegrep ett världsträd är det kanske inte så konstigt att skogen fortsatt har en stark dragningskraft på oss. Skogen breder ut sig i flera dimensioner i människans värld, både som symbol och faktisk plats, trots att de flesta idag befinner sig långt ifrån den. I årtusenden har den försett oss med nyttiga råvaror men också med starka upplevelser som har väckt förundran och ofta rädsla. Somligt har varit lätt att förklara, annat svårare. Vad botar frossan? Vem tog jägarens byte? Vad väntar bortom skogsbrynet?

Den här rikt illustrerade boken handlar om skogen i svensk folklore. Fokus ligger på det gamla bondesamhället där vi möter mytiska träd, laddade stenar, läkande växter och gäckande djur. Genom en rad både hotande och hjälpande väsen och gestalter, däribland bergatrollet, skogsrået och den ädle rövaren, får vi inblickar i en förindustriell tankevärld med inslag som ibland är egendomligt bekanta. Med utgångspunkt i sägner, sagor, folkminnen och traditioner tecknar folkloristen Tora Wall en färgrik bild av skogen som erfarenhet och föreställning.
Tora Wall: Skogen: i folktro, sägner och sagor
https://www.bokus.com/bok/9789189696761 ... gkMpRvp2qu
En kylslagen majdag för ett sekel sedan gjorde ynglingen Einar Kjellén en makalös arkeologisk upptäckt. Under mossan på en uppländsk bergknalle hittade han världens äldsta bildberättelse, dold sedan bronsåldern. I myllrande hällristningsscener återges där en mytisk hjältes skeppsfärd till undergången vid världens kant.

Jonathan Lindström följer upp Sveriges långa historia med ännu en pionjärgärning när han med stor inlevelse tar sig an det muntliga berättandets historia. Med hjälp av ny forskning återskapar han inte bara bronsåldershjältens äventyr utan lyckas även rekonstruera människans berättarkultur under hundratusentals år. Vi får möta Islands första sagoförfattare, verklighetens Homeros, boskapsnomadernas skalder och mammutstäppens dansande schamaner. Följ med på ett svindlande forskningsäventyr som för oss bakåt i historien till de kvinnor som sjöng vid längesedan slocknade eldar under en stjärnhimmel som själva tiden vridit ur led.
Jonathan Lindström: Världens äldsta historia: Hjältar, gudinnor och myter under 300 000 år
https://www.adlibris.com/se/bok/varlden ... 9113118697

Jerrark
Inlägg: 528
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Re: Sagornas skog

Inlägg av Jerrark » 18 oktober 2024, 20:36

Verkar som om Lindström tar ut svängarna ordentligt i sin nya bok.

Bild

Skriv svar