Hågahögen

1800 - 500 f.Kr.
Anders i Uppsala
Inlägg: 772
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Hågahögen

Inlägg av Anders i Uppsala » 5 januari 2019, 19:16

Hågahögen strax väster om Uppsala kan komma att undersökas igen:

https://www.unt.se/nyheter/uppsala/makt ... 64581.aspx

Den är cirka 3 000 år gammal och en av de guldrikaste gravarna från bronsåldern. Enligt Wikipedia är högen den enda i sitt slag i Mellansverige och de närmaste jämförbara högarna är Lusehøj på Fyn i Danmark och i Seddin i norra Tyskland.

Vad vet vi om samhället på bronsåldern? Hur styrdes samhället och vilket utsträckning kan eventuella kungars/hövdingars områden ha haft?

Starkodder
Inlägg: 1719
Blev medlem: 30 april 2015, 19:31
Ort: Lund

Re: Hågahögen

Inlägg av Starkodder » 5 januari 2019, 20:32

Går det att testa den begravne på födelseort, ungefär som Egtvedkvinnan? Närmare ättefadern Yngve-Frej kommer man inte.

Opager
Inlägg: 750
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Hågahögen

Inlägg av Opager » 5 januari 2019, 20:39

Citat från artikeln. Det är tydligen en Uppsalaprofessor i Arkeologi:

"Ska man peka ut en plats som Svearikets vagga så är det här, säger Anders Kaliff professor i arkeologi vid Uppsala universitet"

Hm. Svea rike startade på Bronsåldern. Håll mitt ex av "Atlantican"

Opager

Anders i Uppsala
Inlägg: 772
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: Hågahögen

Inlägg av Anders i Uppsala » 5 januari 2019, 22:01

Reagerade också på det, lät som något Olof Rudbeck skulle kunnat ha sagt på 1600-talet, men kanske är citatet tagit ur sitt sammanhang.

Det verkar som att byar inte/knappt existerade i Norden under bronsåldern. Istället fanns det ensamgårdar, ofta i kustnära lägen uppförda på höjder. Hur uppstår det hierarkier i ett sådant samhälle? Visst kan någon bli (lite) rikare än grannen någon kilometer bort om ens jord är bättre, men personen i Hågahögen måste ha varit mera exceptionell än så. Kan det ha handlat om att vara religiös ledare? Rikedom genom sjöfart och handel med metaller? Krigsledare?

Castor
Inlägg: 1027
Blev medlem: 1 maj 2015, 07:08
Ort: Norrtälje

Re: Hågahögen

Inlägg av Castor » 6 januari 2019, 18:02

De som ägde och brukade metallföremål under bronsåldern hörde väl till ett ytterst "tunt elitskikt", medan de breda folklagren levde kvar på stenåldersvis. Det vi kallar bronsålderskultur i norra Europa torde ha uppburits av ett relativt litet antal individer som flyttade runt, bedrev handel, letade efter mineralfyndigheter etc.

Några koppar- och tennfyndigheter att tala om fann man ju inte i Skandinavien (utom möjligtvis i Norge, där jag har för mig att det ska finnas spår efter något som kan vara kopparbrytning från bronsåldern). Däremot fann man stora fyndigheter bl.a. jylländsk bärnsten och norsk täljsten (som man kunde göra gjutformar av) som var av minst lika stort ekonomiskt intresse.

Personen (eller personerna) som begravdes i Hågahögen kan vara något av en "historisk parantes". Graven kanske är ett spår av en sydskandinavisk överklass som migrerat hit, men som inte riktigt kunde etablera sig här?

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Hågahögen

Inlägg av Yngwe » 6 januari 2019, 19:05

Guldfynd från bronsålderhögar är väl ovanliga, men underlaget för att säga hur ovanligt det var är väl relativt klent.

1940 undersöktes den tidigare plundrade Trolltallshögen i Jönköping då den skulle tas bort. Man fann en svärdsklinga men kunde konstatera att högen var plundrad sedan tidigare. Dock var nog kvaliten på undersökningen tvivelaktig, för tre å senare lämnade en av de som deltog i arbetet in ett svärdshantag med en svärdsknapp i guld. Han hade funnit den i massorna runt högen och tydligen tyckt att den passade bättre hos honom. Till saken hör att 10 kg dynamit användes för att öppna högen.... Själva Trolltallen ställde till problem varför man tog till denna drastiska lösning....

Man kan fråga sig vad som fanns i graven innan den plundrades.


Svärdsknapp.jpg
Svärdsknapp.jpg (29.5 KiB) Visad 6464 gånger
Källa https://arkeologijonkoping.wordpress.co ... ldalder-4/

Anders i Uppsala
Inlägg: 772
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: Hågahögen

Inlägg av Anders i Uppsala » 6 januari 2019, 23:34

Tar tillbaka det där med byarna. Byar (mindre byar såklart) verkar ha förekommit i bronsålderns Mälardalen.

Enligt Jonathan Lindströms Bronsåldersmordet existerade "riket" med Håga som centrum ungefär från 1100 f.Kr. till 800 f.Kr. och personen som kontrollerade Håga (och Predikstolens fornborg strax söder därom) var överhövding/överkung över ett område i centrala Uppland (kanske ungefär Uppsala och Enköpings kommuner?). Håga låg mycket strategiskt på gränsen mellan fastland och skärgård. Det är oklart vad som hände efter Håga. Eventuellt återgick man till enbart mindre bygdehövdingar.

Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Hågahögen

Inlägg av Bäckahästen » 7 januari 2019, 05:43

Opager skrev:Citat från artikeln. Det är tydligen en Uppsalaprofessor i Arkeologi:

"Ska man peka ut en plats som Svearikets vagga så är det här, säger Anders Kaliff professor i arkeologi vid Uppsala universitet"

Hm. Svea rike startade på Bronsåldern. Håll mitt ex av "Atlantican"

Opager
Det är så tråkigt att ständigt behöva höra sådana här uttalanden från våra ska experter så fort något ligger i Uppland eller dess närhet. :( Detta leder bara till förakt mot all vad arkeologiska platser det finns i Uppland, oavsett hur intressanta de egentligen är.

Skriv svar