Postmodernism

Här kan du diskutera vetenskapliga metoder
Daler
Inlägg: 370
Blev medlem: 12 december 2017, 20:01

Re: Postmodernism

Inlägg av Daler » 4 januari 2018, 17:47

Yngwe skrev:Att ha någon okvantifierbar sannolikhet i bakhuvet bidrar ju faktiskt inte med något matnyttigt alls i fallet.
Okvantifierbar sannolikhet? Ja!
Fifty-fifty? Knappast!
En övervägande stor majoritet (män versus kvinnor)? Ja!

Bara för att något är okvantifierbart betyder det ju inte att det är osannolikt!

Tittar vi på våldsbrott inklusive våldsamma sexualbrott idag i Sverige så kan vi definitivt kvantifiera saker och ting men detta är ju givetvis inte helt översättningsbart när det gäller vapengravar under järnåldern.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4459
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Postmodernism

Inlägg av Yngwe » 4 januari 2018, 18:08

Men som sagt, vi har ingen nytta av att anta med x% sannolikhet att det är en man, eller en kvinna. det tillför absolut ingenting positivt utan ger bara spelrum för fördomar och riskerar att förstärka dom. Och det gör det svårare att se öppet på materialet eftersom man redan investerat prestige i saken.

För att inte tala om när man sen börjar skriva sagor om vad man hittat, mäktiga kungar och hövdingar....

Daler
Inlägg: 370
Blev medlem: 12 december 2017, 20:01

Re: Postmodernism

Inlägg av Daler » 4 januari 2018, 20:31

Yngwe skrev:Men som sagt, vi har ingen nytta av att anta med x% sannolikhet att det är en man, eller en kvinna. det tillför absolut ingenting positivt utan ger bara spelrum för fördomar och riskerar att förstärka dom. Och det gör det svårare att se öppet på materialet eftersom man redan investerat prestige i saken.

För att inte tala om när man sen börjar skriva sagor om vad man hittat, mäktiga kungar och hövdingar....
Vi har väl stor nytta av sannolikheter. Var och varannan mer naturvetenskaplig studie innehåller ju sannolikheter.

Tillföra något positivt? Men verkligheten är ju inte bara positivt. Ska vi inte våga se det negativa?

Att titta öppet på en sak innebär att man inte låser sig fast vid idéer, framförallt modeidéer efter som vi är så påverkade av dem, utan vågar leta på och presentera de mest troliga förklaringarna, gamla eller moderna spelar mindre roll.
Men som sagt då blir det inte en världsnyhet alla gånger.

Tror vi är överens om den primära utgångspunkten. En grav ska först tolkas utifrån vad man hittar i den graven. Men sedan ska ju den jämföras med andra gravar och allt annat som var viktigt vid gravens tidpunkt.

Och som tidigare nämnt, det är män som av biologiska och kulturella skäl stått och står för våldsamheter och har väl gjort så rakt igenom hela mänsklighetens historia. Förstår inte hur man kan vifta bort detta och inte väga in det när man tolkar till exempelvis en vapengrav.

Tillbaka till Birka-graven.

Vissa möjliga förklaringar utan inbördes rangordning:
Kvinnan var en krigare.
Kvinnan gravsattes i en grav med dyrbara gåvor i detta fall råkade det vara vapen.
Kvinnan var en slavinna och offrades till en krigare som ej kom tillbaka.
Kvinnan finansierade ett krigståg.
Kvinnan var maka, dotter eller mor till krigare som inte kom tillbaka.

Jag kan inte utesluta någon möjlighet men baserat på hur vår historia och nutid ser ut samt hur det ser ut i djurvärlden så tror mest på de fyra sista. Om jag bara får välja ett alternativ så skulle jag välja det sista i första hand och kanske det näst sista i andra hand.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4459
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Postmodernism

Inlägg av Yngwe » 4 januari 2018, 22:20

Jodå, men man använder sannolikheterna för att kunna prioritera och göra val. Det är inte nödvändigt i arkeologin. Och du förlorar mer än du vinner på att generalisera. Om en av 20 vapengravar är en kvinna så berättar just den graven en viktig historia. Om du generaliserar missar du den historien helt utan att ha vunnit någonting alls.

Men det är ju just portmodernism, att ha friheten att göra lite som det passar dig. Ett sätt att slippa vara så vetenskaplig. Personligen kallar jag det flum och anser att det återigen släppt fram förra sekelskiftets nationalromantiska historieförfalskning.

Opager
Inlägg: 757
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Postmodernism

Inlägg av Opager » 4 januari 2018, 22:45

Det här med sannolikheter och arkeologi är intressant.

Satsas det stora resurser på arkeologiska undersökningar i ett begränsat antal områden kan man få en bild över vad som kan hittas typ Uppsala och Birka. Problemet är bara är urvalet är snett så bilden blir skev.

Båtgravar, stora högar och hallar blir intressant och en norm istället för något speciellt och avvikande.

Samma problem finns i Skåne där vissa områden har genomgått stora undersökningar via exploateringsgrävningar medan andra områden är minimalt undersökta, eftersom det inte sker några infrastruktursatsningar.

Postmodernismen är icke-empirisk och passar bra ihop med Sveaskolan där man kan bygga sin egen lilla verklighet. Saknas arkeologi kan man alltid gasa på med källorna som skrevs flera hundra år efter de händelser som beskrivs.

Man kan också blunda för att Adam av Bremen aldrig var en direkt källa liksom kanske Sven Estridsen.

Saknas det arkeologiska fynd som inte stödjer hypoteserna kan man alltid tillägga att de måste finnas där eller snart kommer att hittas eftersom hela området inte är undersökt(GU, templet och vikingatid)


Utan källkritik är allt möjligt och postmodernt.

Opager

Daler
Inlägg: 370
Blev medlem: 12 december 2017, 20:01

Re: Postmodernism

Inlägg av Daler » 4 januari 2018, 23:08

Blev en intressant tråd.

I ärlighetens namn kan jag inte vända mig emot någon tolkning 100%.

Blev bara lite trött på fallet krigarkvinnan från Birka som blev en världsnyhet och tyckte det passade in här. Jag tycker att de borde ha presenterat fler olika tolkningar varav en givetvis måste bli att hon faktiskt var en krigare.

Ett annat exempel ifrån en nybörjararkeologikurs jag läste för flertalet år sedan. Projekt utdelades och ett av projekten som utdelades till två kurskamrater (som utseendemässigt båda stod ut en aning, postmodernism och annat var nog bara förnamnet, men trevliga var de), var att fundera över en grav med två män i. Givetvis blev det ett huvudfokus på gravmännens eventuella homosexuella läggning. Kan givetvis ha varit fallet. Men varför inte bara två bröder, far och son, två släktingar, två goda kamrater, kanske till och med två fiender där de överlevande släktingarna både begravd stridsyxan och de fallna männen, varför inte en husbonde och hans dräng, varför inte två som råkat ha dött samtidigt? Jag tycker att en eventuell "icke-normativ läggning" skulle ha lagts fram men inte som huvudförklaring utan bara som en förklaring bland många andra.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4459
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Postmodernism

Inlägg av Yngwe » 4 januari 2018, 23:54

Tycker väl precis så. Grav med kvinna och vapen = kvinnlig vapengrav. Förklaringar till hur och varför är sekundärt och alla tolkningar öppna. Två män i en grav = manlig dubbelgrav. Alla tolkningar öppna.

Då blir det inte så stort utrymme för politik, fördomar, känslor och agendor. Om all arkeologi kunde vara så stram så skulle vi ha en faktabas befriad från svammel. Sen kan man givetvis finna både glädje och nytta i svammel, men det ska inte blandas in i materialet, det ska ligga ovanpå det så att det syns vad som är vad!

Skriv svar