Birkas smutsiga hemlighet

Här kan du diskutera filmer och tv-program som rör arkeologi och historia.
Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Yngwe » 18 november 2016, 10:53

Kungsune skrev:
Är det så? Bygger inte hela gåvans värde på dess exklusivitet, dess förmåga att ge dig extra status? Om du producerar gåvan "en mass" och delar ut till höger och vänster blir det inte mycket till statuspryl....
Det är krångligare än så. Vissa produkter förblir statusvaror även om du framställer och skänker stora kvantiteter. Allt handlar om kulturella överenskommelser. Ex medaljonger och edsringar som signalerar ett socialt kontrakt. Det är ju först när vi avkodat föremålen i en specifik kontext som vi kan dra de slutsatserna. Med hjälp av sagorna och avbildningar kan man sluta sig till att ringarna ffa är starka statusindikatorer eftersom de är starkt förknippade med ledarskap och kungligt kontrakt. Dessa ringars tillökning hänger väl samtidigt samman med en territoriell utökning. Ett större maktområde kräver fler ringbärare och även därför upprätthålls ställningen trots antalet. Det gäller alltså att expansionen går bra eller att ringbärarna dör av i lämplig takt. Ringgivarens maktmedel ökar ändå med antalet även om denne inte alltid vet att bäst utnyttja det.
Absolut, men en utökning innebär kanske att man behöver gå från en handfull ringar i omsättning till kanske något hundratal. Med andra ord inget man behöver tjogvis med tvångsarbetande hantverkare för att klara av.

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Kungsune » 18 november 2016, 11:08

Inte för ringarna i sig men för att uppnå tillräckliga resurser för att kunna tillskansa sig tillräckligt med guld.
Birka och Adelsö kan vara ett väldigt speciellt komplex. Skulle inte förvåna mig om vi haft något liknande vid Göta älvs utlopp.

För att flumma ut lite: Hisingen liksom Hedeby ligger också i gränsland som mycket väl kan vara någon form av frihandelzoner. Att Adam säger att Birka är goternas stad kan vara en intressant nyckel. Jag anser ju att götar var svear men Mälaren bör ju ha varit en regional territoriedelare. Vi vet ju att platser som ex Foteviken var uppdelade på en rad danska städer som hade fiskerättigheter där. Som Ättelägg kanske underförstått menade, så kan ju ex Gotländska intressen ha bevakats på Birka. Håkonstenen på Adelsö stärker också bilden av götisk maktnärvaro.

Ättelägg
Inlägg: 506
Blev medlem: 3 maj 2015, 10:47

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Ättelägg » 18 november 2016, 11:40

Adam används väldigt selektivt utifrån olika utgångspunkter. En anläggning på annans mark utan sanktion från omgivande folks godkännande är vanskligt och pratar vi om en tid med ringa resurser till att besätta permanent som en avvikelse gentemot närområdet blir jag mycket tveksamt om det skulle gå att upprätthålla, priset skulle bli mycket högt och med tveksam vinst. Birka bör nog ses utifrån mälarperspektiv och ligger i skärningspunkten mellan olika folkländer i regionen. Dock inget sagt om de inneboende, det var nog kreti och pleti. Intresset ligger inte på någon form av nationalitet under denna tiden utan i funktion. Tycker att linjerna från den sannolika överproduktionen (i mindre skala) vi kan se i de närliggande platserna Uppsala, Helgö till den större överproduktionen i Birka är tämligen logiska och med största sannolikhet lokalutveckling. Kan sedan slavar ha använts i produktionen, ja varför inte, kan platsen ha utvecklats mot en ren handelsplats, ja varför inte. I sig finns det inga motsättningar, vi har trälar, brytar, fostrar osv som benämning på ofria i det tidiga hedniska norden vilket ger att vi hade folk som utnyttjades på en nivå där individen in de facto var en ägodel, så varför inte hantverkare som trälar. Det ses i andra kulturer och tider. Det låg i sig ingen skam i att vara träl, man är bortom skam då. Skam låg i att falera, tappa masken sas, som fri. Dock får man förmoda att vara slav på olika områden i sig fick olika konsekvenser för slaven, att träla på åkern eller att skapa eftertraktade högstatusobjekt som krävde specialistkunskap torde sannolikt ha påverkar slavens liv stort. Föddes du sedan som barn till en slav guldsmed torde du sannolikt själv bli guldsmed men nu som fostre vilket i sin tur gjorde dina barn till fria med en sannolik karriär som guldsmed. Denna process torde ha lett till en succesiv övergång från slavproduktion till produktion av fria, skickliga hantverkare över några få generationer. Något som dessutom gjort att dina ättlingar dessutom har bekommit Birka bor och inte ex Fransman som slav i Birka. Fostren fick gifta sig med fria vilket är intressant då ett intresse torde ha funnits från motparterns ätt att gifta bort sin dotter/son med en träl. Och varför inte om trälen har en fungerande tillvaro.

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Kungsune » 18 november 2016, 12:59

Adam används väldigt selektivt utifrån olika utgångspunkter. En anläggning på annans mark utan sanktion från omgivande folks godkännande är vanskligt och pratar vi om en tid med ringa resurser till att besätta permanent som en avvikelse gentemot närområdet blir jag mycket tveksamt om det skulle gå att upprätthålla, priset skulle bli mycket högt och med tveksam vinst. Birka bör nog ses utifrån mälarperspektiv och ligger i skärningspunkten mellan olika folkländer i regionen.
Jag utgick från att det var sanktionerat av lokalbefolkningen. Det kan till och med vara på inbjudan om det var särskilda behov som kunde tillgodoses. Man kan ju faktiskt tänka sig initialt att lokala handlare som haft täta förbindelser med ex Dorstadt har påverkat en flytt i samband med slavförbudet. Blir lite som ostindiehandelns utveckling i miniatyr. Det är beklagligt att vi har så lite kunskap om de organisatoriska förhållandena.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Yngwe » 18 november 2016, 19:48

Ättelägg instämmer igen. Jag tror också vi måste se på den komplexitet i ofriheten som du beskriver istället för att se kedjade, instängda slavar som arbetar under piskan framför oss hela tiden.

Opager
Inlägg: 750
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Opager » 10 juli 2017, 20:12

Tydligen skall det visas 6 delar om Birka i SVT:s Vetenskapens Värld i sommar.

Hur mycket pengar och SVT / SR tid har det lagts på dessa 7 futtiga Ha?

Historia skrivs efter var man spenderar pengar och får medias uppmärksamhet.

SVT / SR skall vara Public Service men är de värsta Mälardalsnationalisterna.

Opager

Sven R
Inlägg: 78
Blev medlem: 15 maj 2015, 19:41
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Sven R » 11 juli 2017, 08:08

Såg filmen om Birka i reprisen i går. Blev något överraskad över de till synes tvärsäkra belägg som presenterades. Alltid intressant (och behövligt) när gamla teorier ska sättas under lupp. Men man måste nog också vara lite försiktig. Uttalandet t.ex. om att - "Man har vadat i orenlighet. Det torde vara självklart att människor inte frivilligt flyttat in i en sådan här miljö" - är intressant. Utifrån detta måste alltså också Lund varit ett enda stort slavläger - här om något finns väl flera meter tjocka, feta "kulturlager" som avsatts tämligen snabbt. Så är fallet i många andra senvikingatida städer. Har t.ex. Hedeby också varit ett slavläger?

Kammargraven som presenterades grävdes ut på 1870-talet. Nu har man strax utanför funnit en stenring med ben, bl.a. av människa. Eftersom kammargraven inte innehöll något människoskelett har man transporterat bort detta för att återbegrava utanför vilket man menar kan vara en kristen handling - de efterlevande har uppenbart blivit kristna. Parallellen till den s.k. Gorms grav i Jelling är slående. Här har man trott att sonen Harald efter att blivit kristen plockade ut antingen sin far eller mor ur gravhögen för ny begravning i hans nyuppförda kyrka. Inget av detta stämmer i Jelling. Frågan jag ställer mig i Birkafallet är t.ex. vad det är som kopplar den runda stensättning med den intilliggande gravhögen. Enbart de i dag fortfarande synliga gravplatserna på Björkö ligger ju väldigt tätt, ofta med bara några meters mellanrum.

Men visst är det kul med nya teorier. Risken är bara att när de förs fram i massmedia blir teorier ofta sanningar - hur otroliga de än låter.

Ättelägg
Inlägg: 506
Blev medlem: 3 maj 2015, 10:47

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Ättelägg » 11 juli 2017, 09:39

Vad trevligt med en produktion om Birka, kan behövas då mycket nytt framkommit om det gamla sveriges enda emporia av internationell kvalitet.

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av Kungsune » 11 juli 2017, 12:41

Har t.ex. Hedeby också varit ett slavläger?
Vita Rimberti beskriver en slavmarknad i Hedeby som Rimbert ska ha bevittnat med egna ögon.
Sedan är det väl frågan om hur långt man kan dra slutsatser till rena arbetsläger från det men någon
form av slavkraftsunderstödd produktion i en del av staden är väl ganska förväntad? Där är väl någon arabisk källa som beskriver smutsen i Hedeby dessutom?

karlfredrik
Inlägg: 892
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Re: Birkas smutsiga hemlighet

Inlägg av karlfredrik » 13 juli 2017, 19:32

Menar du Qazwinis Kosmografi-Ländernas Minnesmärken??
"3:8.HEDEBY.
Hedeby är en mycket stor stad på den yttersta kanten av världshavet. I de inre de3larna finns det sötvattenskällor. Invånarna är siriustillbedjare, förutom ett litet antal, som är kristna. Dessa äger en kyrka.
At-Tartûschî berättar: ” De firar en fest, där alla samlas, för att hedra Guden och för att äta och dricka. Den som slaktar offerdjuret, reser en påle1 vid dörren till sin gård2 och fäster offerdjuret på denna, om det nu är nötkreatur, gumse, getabock eller svin, så att folket vet, att de är offrade för att hedra guden.
Staden är fattig på varor och välstånd.
Huvudnäringen för dess befolkning är fiske, som är rikligt där
Föds det ett barn, kastas det i havet för att spara utgifter (sic!)”
Längre fram3 berättar han (at-Tartûschî): att kvinnorna har rätt till skilsmässa hos dem, kvinnan bestämmer själv vad hon vill.
Där finns det även konstgjort framställt ögonsmink som gör att skönheten inte avtar men ökar4
Han sade också: ”Aldrig har jag hört en gräsligare sång en hedebybornas sånger, och det är brummande5från deras strupar , likt hundarnas ylande fast ännu mera djuriskt än dessa.”

3:8 KVINNOSTADEN
Det är en stor stad med ett omfattande territorium på en ö i västerhavet. A-Tartûschî säger: Deras invånare är kvinnor, som männen inte har någon makt över. De rider på springaren och tar själva hand om kriget. Vid sammandrabbningar visar de stor tapperhet. De har även slavar.
Varje slav beger sig efter tur på natten till sin härskarinna, stannar kvar hela natten, stiger upp vid morgongryningen och går i hemlighet när dagen randas.
Om det sedan föds en pojke, dödas det genast, men föds det en dotter, får hon leva,.
At-Tartûschi säger: ”Kvinnostaden är ett faktum, det finns ingen som helst tvivel om detta.”6"

Skriv svar