Jultraditionernas ursprung

Här kan du diskutera historiens religioner.
karlfredrik
Inlägg: 892
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Jultraditionernas ursprung

Inlägg av karlfredrik » 14 december 2016, 17:48

Jultraditionernas ursprung:
https://www.facebook.com/TheGrimfrost/
Jultomten sägs även kommit från biskopen st Nikolaus, som finns begravd i Brindisi, Italien
Julgranen (och julklapparna) kommer enligt Carl Grimberg från hettiterna (se bild, fin relief i hans världshistoria)som kommit till oss via Ukraina och Tyskland
[/Julkrubbanb] blev vanlig på 1100-talet Rättroende ateister brukar ibland påstå att krubban skulle vara hämtad från bilden av den syriske hedniske gud som föddes i en grotta, men att minst 600 år skiljer dem åt talar mot detta.
[/Julevangelietb] Det påstås ibland finnas paralleller men dessa har inte redovisats.
[/De vise männenb]Persisk berättelse återgiven av Marco Polo.
Någon som vet mera?

Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Jultraditionernas ursprung

Inlägg av Bäckahästen » 15 december 2016, 06:17

Ett väldigt intressant ämne, även om jag själv inte har något att tillföra tråden. :D

Anders i Uppsala
Inlägg: 772
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: Jultraditionernas ursprung

Inlägg av Anders i Uppsala » 15 december 2016, 23:23

Julgranen kom väl till Sverige från Tyskland på 1700-talet (men blev vanlig långt senare). Att använda granris som utsmyckning på vintern har man dock säkert gjort i dagens Sverige sedan stenåldern.

Dagens julbord är till stor del från sent 1900-tal. Köttbullar dök upp på julbordet under efterkrigstiden och lax har inte funnits med längre cirka 20 år. Ändå ses det som typiska inslag på julbordet. Å andra sidan skulle säkert en 1800-talsmänniska känna igen huvuddragen i dagens julbord.

Traditioner är ofta gamla, men förändras.

Apropå Marco Polo och de tre vise männen. Evangelierna med historien om de tre vise männen skrevs ner över 1000 år innan Marco Polo föddes. Kan inte de persiska berättelserna ha inspirerats av Bibeln snarare än tvärtom?

karlfredrik
Inlägg: 892
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Re: Jultraditionernas ursprung

Inlägg av karlfredrik » 17 december 2016, 19:56

En sak skiljer de båda berättelserna; hos Marco Polo väljar magoi, det vill säga magikerna, ut guld, rökelse och myrra för att ta reda påp vad stjärnan betyder. Om barnet tar emot guldet blir det en kung, rökelse en gud och myrran en läkare. Men barnet tog emot alla tre..Hos Matheus kommer magikerna från Anatole"Soluppgången eller morgonrådnadens land" (med språklig likhet till namnet Anatolien, vilket kan tyda på persisk ursprung. Matheus nämner inte varför de valt guld, rökelse och myrra.

karlfredrik
Inlägg: 892
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Re: Jultraditionernas ursprung

Inlägg av karlfredrik » 17 december 2016, 20:02

Om den persiska berättelsen härstammar från Matheusevangeliet borde Jerusalem och kung Herodes vara med.


heimlaga
Inlägg: 106
Blev medlem: 31 augusti 2016, 11:16

Re: Jultraditionernas ursprung

Inlägg av heimlaga » 1 januari 2017, 00:27

Såhär har jag hört berättas här i Österbotten:
Förr (tills riset blev billigare i slutet på 1800-talet) var julgröten korngrynsgröt kokad på skummad mjölk.
Lutfisk gjorde man av torkade gäddor lutade i björklut och så åt man lutfisk och potatis. Sannolikt åt man pansarovor (kokta rovor) med lutfisk före potatisen blev vanlig. Potatisodlandet kom till Österbotten med soldater som kom hem från "pääronkriiji" på 1700-talet. I hushåll där man vinterfiskade blev det oftast en färsk kokt lake i stället för lutfisk. Jullimpan var en sötlimpa bakad på rågmjöl med jäst. Och så skulle det ju vara hembrygt mörkt öl eller svagdricka.
Det skulle vara hackad halm på stugugolvet till jul. Hela hushållet bodde ju i ett eller två rum vintertid så julhalmen på golvet var litet speciell. Julgranar förekom men var inte vanliga hos vanligt folk.

Då de tröskade sista kornrian på hösten hörde det till att spara en kärva på passorna om skörden hade varit god. Till jul satte man ut den åt fåglarna.

Jag har också hört om att somliga satte ut ett lysjärn med fetved som belysning utanför gården då de for till kyrks på juldagsmorgonen men jag vet inte hur gammal och hur vanlig den traditionen var.

Förresten verkar julölet vara den äldsta nordiska julmatstraditionen som i någon form har överlevt till modern tid. De gamla isländska sagorna talar ju om julfirandet med orden að drekka jól.

Saltskinkan från höstslakten tycks vara en tradition från 1800-talet. Kålrotslåda och morotslåda verkar inte ha varit allmänna före järnspisarnas och risgrynens tid.

Skriv svar