Beowulfskvädets topografi

500 f.Kr. - 1066
Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Yngwe » 11 augusti 2016, 18:49

Precis. Den språkliga analysen lämnar alla dörrar öppna. Geat han avse en göte, en jute, en gute, en got och rent av en göing. Ingen av dom går att utesluta. Så kvar blir studier av övriga omständigheter!

MrB
Inlägg: 262
Blev medlem: 16 september 2015, 07:50

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av MrB » 11 augusti 2016, 20:03

Fynd, Sutton Hoo, spira (sceptre), hjort (hart)
Se bland annat: http://www.britishmuseum.org/research/c ... 5&partId=1
Ligger väl nära både rumsmässigt och tidsmässigt med Beowulfs "Heorot"?

Jag skulle dock inte helt utesluta en koppling mellan "Heorot" och ordet "heoro" (alternativt "heoru"), svärd enligt http://www.bosworthtoller.com/018825.
Men detta ord blir jag inte klok på. Heoro/heoru, vad kan en svensk motsvarighet ha kallats för? Ordet "hjör" finns på isländska men jag hittar inget svenskt liknande ord.

Om man tillåter sig att fantisera fritt så kan jag inte heller helt bortse ifrån en viss likhet med ord som "härad", "härd". Ändelsen -rot, om det nu rör sig om en ändelse tycker jag påminner lite grann om ortnamn slutandes på -red, -rud eller -ryd (råda?, rödja?) men då kan man ju fråga sig vad "heo" betyder.

Och "Heorot" är irriterande likt "hero" (hjälte) vilket man minst sagt kan kalla Beowulf och hans likar för.

Carl Thomas
Inlägg: 2132
Blev medlem: 15 april 2015, 15:05
Ort: Jämtland

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Carl Thomas » 11 augusti 2016, 21:01

Sutton Hoo - hjorten i närbild. Den bör ju haft en viktig betydelse eftersom den prydde en spira...

https://theheritagetrust.files.wordpres ... e-mace.jpg

Thomas
Historia är färskvara.

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Kungsune » 12 augusti 2016, 09:27

I Snorre talas om hur en hjord stjäls i samband med attack på kungsgård. Vad dessa hjordar består av framgår tyvärr inte. I detta fall är det när kung Adils plundrar Saxarkungen Geirtjuvs gård.

Starkodder
Inlägg: 1719
Blev medlem: 30 april 2015, 19:31
Ort: Lund

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Starkodder » 24 augusti 2016, 07:19

Yngwe skrev:På sätt och vis. Hypotesen är egentligen rätt begränsad, och bygger huvudsakligen på ett antal antaganden.

Utgångspunkten är följande

Beowulf är en anglo-saxisk berättelse, som inte återfinns i andra källor eller i andra former. Den beskriver något som "hände" för ganska länge sedan, vilket främst påvisas av att berättelsen har en tydligt kristen karaktär men utspelar sig i en hednisk miljö. Berättelsen är ett hjälteepos vars fokus ligger på person och handling, inte på en korrekt beskrivning av historien. En viss historisk förankring finns ändå, vilket påvisas av att vissa begränsade uppgifter återfinns i andra källor.

Då kan man anta att:

*Beowulf utspelar sig i ett område med "anglo-saxisk" kontext, alltså i ett område där de finns eller har funnits. Eftersom historien utspelas för länge sen rör det sig om deras ursprungsområde.

*Geografin i Beowulf är alltså i huvudsak lokal, namn på platser har verkliga förlagor, men förhållanden mellan dem och miljöbeskrivningar är osäkra då detaljkunskap saknats. Merparten av platser och folk har alltså återfunnits inom ett begränsat område som sammanfaller med "anglo-saxarnas" ursprungsområden
(Anglo-Saxare används här som ett vitt begrepp och innefattar även jutar och andra från samma region)

Jordsand kan vi då placera i rätt region, och då har vi vår hjort-anknyntning. Men det som är viktigare är att man kan också förankra de gäckande Vädergötarna, eller rättare Wedergeatas, i geografin. Dom kallas ju ocskå för Sæ-Geatas och bör alltså ha en särskild koppling till havet. Att ha kust kan knappast räcka, det hade ju i stort sett alla i Skandinavien och det skulle inte vara särskilt beskrivande. Likadant med väder-tolkningen, att det skulle vara öppet eller väderutsatt, inte heller beskrivande. Men, om vi tittar på det anglo-saxiska ursprungsområdet så har vi längs nordsjökusten Vadehavet. (i vilket ön Jordsand finns) Öarna här är starkt präglade av havet med högvatten och stormfloder. Bebyggelse finns sen länge, ofta på kontsgjorda kullar. Folk som har bott där har onekligen kunnat sägas bo i havet. Weder är alltså synonymt med Vade, Wedergeatas fanns alltså vid (eller i) Vadehavet.
Om jag tolkat dig rätt så placerar du Vädergötarna och Danerna på samma plats?

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Yngwe » 24 augusti 2016, 09:57

Både ja och nej Starkodder. Hypotesen innehåller ju ett antagande som jag redovisade. Och det är att geografiska förhållanden inte kan ses som alldeles korrekt beskrivna. Istället rör det sig om platser som förekommer i samma kontext i verkligheten, som har getts ett mer eller mindre fiktivt förhållande.

Lite som om en svenskättling i Amerika i en fiktiv roman skulle beskriva sina förfäders historia innehållande både Lönneberga, Umeå och Västerås, utan att veta var de egentligen ligger i förhållande till varandra. Detsamma med persongalleriet, man bakar in några kända svenskar för att ge folk lite anknytningar de känner igen.

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Kungsune » 24 augusti 2016, 10:42

Ja. Samtidigt måste man vara öppen för att geografin i Beowulf kan vara helt korrekt. Det går ju att få en vettig läsning om man ex placerar Geatas på Jylland, Danerna i Skåne-Själland och Sweons norr om Skåne.
Småland och Västergötland kan med lätthet sägas ha kopplingar till begreppet Sverige liksom Skåne till Danmark. Jutarna har koppling till begreppet Got (och genom andra källor till geat). Resetidsskildringarna, väderstreck mm blir rimliga. Vi har krigsbytesoffer på ömse sidor om Kattegatt som ligger bra i datering för att passa in i bilden av krig mellan Geatas och Sweon över vida vattnet. Även om denna tolkning är obevisbar och kanske helt fel i verkligheten så är den ändå den nu bäst fungerande om man utgår från topografi.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Yngwe » 24 augusti 2016, 12:05

Kan absolut vara så Kungsune. Enkelheten med min hypotes är att man inte behöver haka upp sig på enskilda geografiska detaljer då den utgår ifrån att författaren dels hade dålig kunskap om området och dels kan ha blandat ihop saker och ting. Tänk om han rört ihop svear och sveber. Den historiska bakgrunden kanske berörde sveber men han tolkar det som svear, och stoppar därför själv in den halvdana geografiska information han känner till....

Bara för att trassla till det lite ! :-)

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Kungsune » 24 augusti 2016, 13:02

Jo, men Svearna var väl Sveber?

Beowulf är ju på en sådan nivå att man bara kan spekulera. Det intressanta är all annan info som man får mellan raderna.

Castor
Inlägg: 1028
Blev medlem: 1 maj 2015, 07:08
Ort: Norrtälje

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Castor » 24 augusti 2016, 13:26

Yngwe skrev: Tänk om han rört ihop svear och sveber. Den historiska bakgrunden kanske berörde sveber men han tolkar det som svear, och stoppar därför själv in den halvdana geografiska information han känner till....

Bara för att trassla till det lite ! :-)
Troligen inte. Namnen Svear och Sveber är inte särskilt lika på fornengelska: Sweon- resp. Swaef-

Skriv svar