Medelhavs-DNA

jancro
Inlägg: 444
Blev medlem: 5 maj 2015, 15:30

Medelhavs-DNA

Inlägg av jancro » 24 april 2018, 18:24

Det uppges att det är brist på analysmaterial för DNA från medelhavsområdet på grund av klimatet som gjort att det varit svårt att få en genetisk bild bakåt i tiden men nu börjar resultat komma.

" The origins of the Bronze Age Minoan and Mycenaean cultures have puzzled archaeologists for more than a century."

https://www.nature.com/articles/nature23310

Artikeln visar på att de grekisktalande mykenarna och minoerna på Kreta med otolkat okänt språk är genetiskt mycket lika och har sitt ursprung i neolitiska första vågen jordbrukare från Anatolien.
Men mykenarna har dessutom ett litet tillskott av främst CHG ( kaukasiska jägare/samlare) som även finns hos armenier och stäppfolk. (Yamnaya)
En olöst fråga är när och hur bytte grekernas förfäder språk, en invasion av en sådan liten grupp borde gett många fler substratord av okänt/neolitiskt ursprung i grekiska språket.

Även etruskerna i Italien med avvikande språk har visat sig ha neolitiskt ursprung från Anatolien.

Vad gäller de särpräglade baskerna med eget språk med okänt ursprung har det visat sig att de, liksom övrig befolkning på Iberiska halvön, har neolitiskt ursprung från östra medelhavet. ( alltså ej uråldrigt jägar/samlar-DNA.) .Skillnaden mot omgivande befolkning är att man ej beblandat sig med inflyttande människor österifrån eller söderifrån ( "romare ", " morer" ) och därmed behållit kultur och språk.

https://www.uu.se/nyheter-press/pressme ... 814&typ=pm

Bäckahästen
Inlägg: 1782
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Medelhavs-DNA

Inlägg av Bäckahästen » 25 april 2018, 05:33

Intressant jancro! :D

Skriv svar