Forntidsbyar ur ett annat perspektiv

Här kan du ta ut svängarna ordentligt, men lagar för uppförande gäller
karlfredrik
Inlägg: 792
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Forntidsbyar ur ett annat perspektiv

Inlägg av karlfredrik » 18 juli 2021, 22:43

Forntidsbyar, dvs historiska rekonstruktioner, är intressanta ur flera perspektiv. Först naturligtvis experimentell arkeologi, se att teorierna verkligen fungerar-
I ett annat perspektiv skulle vi kunna lära ett och annat av vikingatiden. Man slängde nästan ingenting, återanvände när det var möjligt.
Tänk er en framtid under blockad när datanätet slagits ut- vore det inte bra med en lokal smed som kunde göra
reservdelar till jordbruksmaskiner, en skomakare som kan göra skor när de inte längre kan importeras från Kina, någon husbyggare som kan bygga hus av trä eller korsvirke etc

heimlaga
Inlägg: 96
Blev medlem: 31 augusti 2016, 11:16

Re: Forntidsbyar ur ett annat perspektiv

Inlägg av heimlaga » 5 september 2021, 20:59

Det är inte så länge sedan samhället fungerade så. Ännu under andra världskriget var hantverken och det gamla resursutnyttjandet levande och därför klarade sig folk på landsbygden bra fastän det var knapert i städerna då industrier bombades ut eller stannade på grund av brist på importerade råvaror.

Vi kommer helt säkert att tvingas lära oss en del av det igen förr eller senare. Slit och släng tiden är historiskt sett bara en kort avvikelse från den normala sparsamheten.

Framför allt behöver vi folk som kan bygga en kupolugn och gjuta järn i sandform och linda om brunna elmotorer och gjuta glidlager och köra ånglokomotiv och flotta timmer och en massa liknande saker om vi skall kunna hålla någon form av industri gående i en resursknappare tid.

Skriv svar