Sida 1 av 1

Medborgarforskning

Postat: 6 januari 2019, 16:48
av Daniel K
Arkeologin/historieforskningen har gett mig så mycket. Så, nu vill jag ge något tillbaka.

Citizen Science, eller medborgarforskning, har de senaste åren blivit allt vanligare. Dvs att allmänheten hjälper professionella forskare med data eller material. Inom många områden har medborgarforskning blivit stort t ex inom meteorologin eller biologin. SLU använder sig i hög utsträckning av allmänheten. Men hur kan man använda sig av medborgarforskning inom Arkeologin/historieforskningen?

Naturligtvis hjälper man till en hel del genom att bidra med pengar till forskning. T ex via crowdfundingsajter. Och de som tar de lite mer exklusiva DNA-testerna, som Big Y, hjälper definitivt till. Släktforskning inte att förglömma. Men finns det nåt mer man kan göra?

T ex: Ta fosfatprover, Gå med markradar, metalldetektering (jag önskar det var lagligt i Sverige) etc …

Någon som har något uppslag?

Re: Medborgarforskning

Postat: 7 januari 2019, 20:57
av Carl Thomas
Om viljan finns går allt att ordna...

Jag kqn tänka mig tillståndsansökan från privatpersoner i "projektdorm" dör man ansöker om att undersöka en specifik plats med metalldetektor under en viss tid samt sedan skriva en rapport över resultatet.

Föreningar kan söka samma sak.

Legitimation kan ges för sådana privata undersökningar och de som undersöker måste, på begäran, visa upp sin legitimation.

Jag tror inte att intresset är stort - men de som är intresserade har troligen ett stort intresse och kan på sikt vara en stor tillgång.

Thomas

Re: Medborgarforskning

Postat: 8 januari 2019, 16:16
av Yngwe
Ett vettigt bidrag borde vara att finkamma terrängskuggningsbilder som finns tillgängliga i t.ex. FMIS , Som vi sett kan man hitta så väl vallar som andra anläggningar. Nerplöjda gravhögar borde kunna lokaliseras.

Dilemmat är väl att det vare sig finns organisation eller ambition av myndigheter att ta emot en sådan information. Har själv kunnat konstatera att t.ex. Länsmuseer förhåller sig närmast iskalla till material som jag och andra presenterat för dom. Ett förmodat gravröse med 20 m diameter på sjöbotten resulterar inte i någon som helst aktivitet, dom frågar inte ens efter koordinater, än mindre hur vi går vidare. Och uppseendeväckande nog så påtalar de inte heller vilka restriktioner som gäller.

Så Citizen Science inom arkeologi och historia , iallafall i Sverige, får nog vara beredda på att göra hela arbetet själv, med allt vad det innebär. Sen får man hoppas att myndigheter ändå kan ta emot och förvalta det material de får till skänks.

Re: Medborgarforskning

Postat: 8 januari 2019, 20:13
av Daniel K
Carl Thomas skrev:Om viljan finns går allt att ordna...

Jag kan tänka mig tillståndsansökan från privatpersoner i "projektform" där man ansöker om att undersöka en specifik plats med metalldetektor under en viss tid samt sedan skriva en rapport över resultatet.
Jag är frestad att betala ansökningsavgiften på 700 kr till Länsstyrelsen bara för att testa om det går igenom. Men först måste jag fundera ut ett forskningsobjekt samt en bra motivering. :)

Jag är inte lika optimistisk som du att det går i genom, med basis på vad jag hört från andra metalldetektorintresserade.

Re: Medborgarforskning

Postat: 8 januari 2019, 20:28
av Daniel K
Yngwe skrev:Så Citizen Science inom arkeologi och historia , iallafall i Sverige, får nog vara beredda på att göra hela arbetet själv, med allt vad det innebär. Sen får man hoppas att myndigheter ändå kan ta emot och förvalta det material de får till skänks.
Ett mycket bra exempel på medborgarforskning tycker jag är upptäckten av Ås kloster för några år sedan. Där var det två historieintresserade privatpersoner som tog initiativ till undersökningarna.

Sen, inte att förglömma, din egen expedition ute på Vättern i somras är definitivt Citizen science. Även om utfallet kanske inte blev vad man hoppas på. Det finns iaf både idéer och initiativförmåga här på forumet. :)

Re: Medborgarforskning

Postat: 8 januari 2019, 22:50
av Yngwe
Vätternprojektet är kanske min främsta referens eftersom vi där har något så påtagligt, framförallt från Huskvarna-delen. För där blev ju utfallet betydligt bättre än vi vågat hoppas och utrustningen kom verkligen till sin rätt.

Och det projektet är givetvis citizen science, och det lever i allra högsta grad. Planering och arkiv-arbete pågår och så snart det blir väder kommer vi att återuppta fältarbetet. Men det är som sagt helt utan medverkan från myndighet och institution. Däremot har det lokala föreningslivet varit såväl intresserade som hjälpsamma.