Bör alla föremål på ett museum kunna ses av alla?

Här kan du t ex diskutera tillämpning av Kulturminneslagen, gravplundring och museiarbete.
Jerrark
Inlägg: 317
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Bör alla föremål på ett museum kunna ses av alla?

Inlägg av Jerrark » 20 december 2021, 18:04

Världskulturmuseerna har spärrat vissa föremål i sina databaser från att ses av alla. Det gäller framförallt vissa föremål som är heliga för vissa folkgrupper.

Citat från information om Världskulturmuseernas databaser.
Världskulturmuseernas samlingar och databaser har byggts upp under lång tid, med material från olika källor och tidsperioder. Därför finns det formuleringar i historiska dokument med ordval och beskrivningar som är både utdaterade och okänsliga. Trots detta utgör de en viktig del av samlingarnas historia och hjälper till att förstå den syn på världen som dominerade i Europa och Förenta staterna. När vi uppdaterar information för att bättre beskriva innehåll låter vi därför gammal information finnas kvar, under datafältet ”Tidigare beskrivningar”.

Du som söker i databasen ska också veta att det finns innehåll som på flera sätt kan vara etiskt problematiska. Vid användning av våra bilder och arkivdokument utifrån våra licenser är det viktigt att känna till detta så att de används på ett respektfullt, icke kränkande sätt. Innehåll kan vara känsligt och problematiskt både genom vad innehållet i sig visar, men det finns också innehåll som folkgrupper anser vara heliga och inte vill ska visas upp. Vi har ändå valt att göra dessa tillgängliga eftersom det är viktigt för berörda grupper och individer att få kännedom om de samlingar vi förvaltar. I samarbete med ursprungsbefolkningar och andra kulturella grupper har vi spärrat vissa, utvalda heliga föremål. Bilderna finns dock kvar för internt bruk och för föranmälda forskare..
https://www.varldskulturmuseerna.se/sam ... mlingarna/

Rätt eller fel? Vad bör kunna visas och vad bör inte visas?