Arvet efter Pompeji

Här kan du diskutera filmer och tv-program som rör arkeologi och historia.
Jerrark
Inlägg: 210
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Arvet efter Pompeji

Inlägg av Jerrark » 11 januari 2021, 19:38

Mycket intressant program om vad som hände vid Pompeji, Herkulaneum och andra platser i närheten under och efter det kända vulkanutbrottet år 79 e Kr.
Arvet efter Pompeji

Brittisk historiedokumentär från 2019

Det våldsamma vulkanutbrottet som drabbade staden Pompeji år 79 e.Kr. har gjort området runt Vesuvius till en av de mest kända och omfattande arkeologiska fyndplatserna i världen. Men berättelsen slutar ofta med själva utbrottet. Arkeologen Raksha Dave och historikern Dan Snow ger sig ut för att finna fortsättningen på historien, inte bara den omedelbara tragedi som följde för Pompejis invånare utan även det avtryck händelsen satt på historien under århundradena.
https://www.svtplay.se/video/29568892/a ... urce=tv.nu

I programmet får man bland annat en inblick i den omfattande plundring ruinerna utsatts för från antiken ända fram till idag.

Andra intressanta detaljer är t ex uppgiften att ryttare kunde nå Rom en dag efter katastrofen med nyheten om vad som hänt. Romarna hade ett utbyggt vägnät, med post och kurirsystem och med små värdshus varje två mil eller så, påminnande om det liknande system som byggdes upp här i Sverige många hundra år senare.