Glömda världar, glömda skatter

Här kan du diskutera filmer och tv-program som rör arkeologi och historia.
Jerrark
Inlägg: 210
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Glömda världar, glömda skatter

Inlägg av Jerrark » 10 januari 2021, 15:24

Glömda världar, gömda skatter

Serie i tre program om arkeologiska upptäckter

Sommaren 1939 upptäcktes tre extraordinära skatter.
Hövdingagravens hemligheter

År 1939 bad Edith Pretty, markägare vid Sutton Hoo, Suffolk, arkeologen Basil Brown att undersöka den största av flera anglosaxiska gravhögar på hennes egendom. Inuti gjorde han en av de mest spektakulära arkeologiska upptäckterna genom tiderna. Gravhögen har daterats till cirka 625 e.Kr. och man hittade bland annat rikt dekorerade vapen, hjälmar och silverföremål av olika slag. En kurator för British Museum beskrev upptäckten som en av de viktigaste arkeologiska upptäckterna genom tiderna.
https://urplay.se/program/218926-glomda ... emligheter

Lejonmänniskan och Tredje riket

Den 25 augusti 1939 i en grotta i södra Tyskland hittade man flera fragment av mammutelfenben som verkade ha formats av mänskliga händer. En vecka senare bröt kriget ut och fyndet glömdes bort. Vintern 1969, i förrådsrummet på museet i staden Ulm, katalogiserade arkeologen Joachim Hahn äntligen fynden från utgrävningarna. Efter några dagars arbete hade han sammanställt en figur. Detta var den första rekonstruktionen av vad som skulle bli känt som Lejonmänniskan.
https://urplay.se/program/218920-glomda ... edje-riket

Svunnen civilisation i Mexico

Arkeologen Janina Ramirez tar med oss till Mexiko för att få mer information om Olmekcivilisationen. Olmekerna var ett forntida precolumbianskt folk som bodde i södra Mexiko från cirka 1200 f.Kr. till 400 f.Kr. Olmekkulturen anses vara föregångare till alla mesoamerikanska civilisationer. Paret Matthew och Marion Stirling gjorde arkeologiska utgrävningar i Mexiko och fann många fynd från denna civilisation. De mest omtalade är nog Olmekhuvudena, stenskulpturer som väger upp till 50 ton.