Sida 1 av 1

Varnhems vikingatid i Vetenskapens värld

Postat: 11 september 2017, 21:02
av anganatyr
Varnhems vikingatid i Vetenskapens värld.
https://www.svtplay.se/video/15112708/v ... vikingarna

Re: Varnhems vikingatid i Vetenskapens värld

Postat: 11 september 2017, 21:52
av Kungsune
Det var ju en perfekt sammanfattning av de senaste trådarna! Kul :)

Re: Varnhems vikingatid i Vetenskapens värld

Postat: 11 september 2017, 22:37
av Valdemar
Tyckte de missat en del. I år har de grävt vid det långhus de hittade intill kyrkan. I Varnhem finns dessutom några av Sveriges finaste kvinnogravar från romersk järnålder och även fina importföremål som vinsilar mm. Gården verkar rik under många århundraden. Den stora skandalen är att de inte använt sig av metalldetektorer och sökt av hela gården/byn (som i Uppåkra).

Re: Varnhems vikingatid i Vetenskapens värld

Postat: 11 september 2017, 23:10
av Kungsune
Jo, men man kan inte få allt;-) Det framställs som om makten etableras på tusentalet och olof byter från Sigtuna till Västergötland. Den analysen är nog inte helt korrekt. Det enda som ändras är att kristen jurisdiktion införs i VG. Kungamakten hade sina fötter i båda regionerna både före och efter. Det är nog mer ett uttryck för att kungamaktens organisation lättare kunde expandera och konsolideras i det kristna Västergötland. I Mälardalen förblev den under en tid instrumentell.
Det där med metalldetektorerna är en skandal ja! Alla vet att man missar om man låter bli detektering. Det är en gåta varför detta alltid händer i Västsverige.

Re: Varnhems vikingatid i Vetenskapens värld

Postat: 12 september 2017, 07:19
av Valdemar
Håller med dig om vad du skriver. Länsstyrelserna är ofta boven i dramat när det handlar om detektering.

Re: Varnhems vikingatid i Vetenskapens värld

Postat: 1 oktober 2017, 00:39
av AndreasE
Nja, boven i dramat är oftast ekonomin, inte länsstyrelsen. Om man har ett vetenskapligt forskningsprojekt med backning från ett museum eller en institution så är det i regel inga problem att få tillstånd att metalldetektera. Det är dock dyrt att konservera metallföremål och för att få riktigt bra resultat krävs långsiktiga projekt där man går över samma ytor flera gånger, helst efter successiva plöjningar (om det handlar om åkermark). Det enda exemplet jag känner till av den typen av metalldeketeringsprojekt är just Uppåkra.