Den långa medeltiden

Här kan du fråga efter, rekommendera och/eller recensera böcker.
karlfredrik
Inlägg: 892
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Den långa medeltiden

Inlägg av karlfredrik » 8 oktober 2015, 20:06

Charpentier-Ljungqvist, Fredrik: Den långa medeltiden,2015, ger en uppdatering av forskningsläget om Nordisk historia 475-1500 e Kr , med gedigen litteraturlista för den som vill fördjupa sig mera i denna epok.

Wurner
Inlägg: 204
Blev medlem: 1 maj 2015, 11:32
Ort: Blekinge

Re: Den långa medeltiden

Inlägg av Wurner » 13 oktober 2015, 09:48

historia.su.se skrev:Till skillnad från tidigare översiktsverk behandlas här hela Norden, och inte bara ett enskilt nordiskt land, och den traditionella uppdelningen mellan medeltid och forntid överges.
Ja tack! Dags att ta en tur förbi biblioteket. :geek:
Tack för tipset, jag kände inte till den här boken.

Användarvisningsbild
Leif
Inlägg: 354
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:00
Kontakt:

Re: Den långa medeltiden

Inlägg av Leif » 15 oktober 2015, 05:20

Bra initiativ ävenom det är rätt svårövergripbart med det tidsperspektivet och den geografiska ytan.

Det blir intressant att se vilken bredd han väljer i sin litteraturöversikt och forskningsgenomgång. För som primärt verksam inom exploateringsarkeologin upplever jag stora problem att överbrygga glipan mellan exploateringsarkeologins platsvisa nedslag och att få de övergripliga svepande dragen i översiktsverken att fånga upp det som har generell betydelse fårn den lokala nivån.

Tar man det nordiska brosnålderssymposiet som gick av stapeln i Göteborg i våras som exempel så märker man en tydlig uppdelning. OM man hårddrar det lite så har vi "akademiernas" forskare som ibland pratar generellt emn oftare åter går in och diskuterar material som i bästa fall är framtagna och dokumenterade i mellankrigstiden. Medan den andra ytterligheten utgörs av exploateringsarkeologerna som pratar om mer eller mindre viktiga fynd som de gjort i något sammanhang och som i värsta fall presenteras bara för att det krävdes i kravspecifikationen fårn länsstyrelsen eller utlovades i undersökningsplanen. Glipan är stor och tydlig. Stig Welinder försökte överbrygga den i sitt bidrag till nordstedts svenska historia genom att besöka en herrans massa exploateringsarkeologiska institutioner runt om i landet och brainstorma kring vad som framkommit i modern tid.
Arkeologi är kul men inte livsviktigt.

Skriv svar