Lyssna på urindoeuropeiska

Här kan du diskutera språkhistoria, ortsnamn och liknande.
Wurner
Inlägg: 204
Blev medlem: 1 maj 2015, 11:32
Ort: Blekinge

Lyssna på urindoeuropeiska

Inlägg av Wurner » 4 december 2015, 11:39

Här kan man höra när Andrew Byrd från University of Kentucky läser en fabel och en passage ur Rigveda på rekonstruerad PIE:
Telling Tales in Proto-Indo-European (archaeology.org)

Ephraim
Inlägg: 43
Blev medlem: 13 maj 2015, 22:46

Re: Lyssna på urindoeuropeiska

Inlägg av Ephraim » 5 december 2015, 16:15

Just rekonstruktion av urspråk är ett av de mest fascinerande områdena inom den historiska lingvistiken. Det är särskilt värt att lära sig mer om hur man rekonstruerar språk som inte är belagda.

Sen finns förstås gott om detaljer i urspråket som är omdiskuterade, såsom hur laryngalerna (*h₁, *h₂ etc.) faktiskt uttalades. Så frågan är ju hur nära ljudklippet ligger ett språk som faktiskt talades. Men bara det att man vet något om ett språk som inte lämnat ifrån sig några skriftliga belägg eller ljudupptagningar är ju fascinerande.

jancro
Inlägg: 398
Blev medlem: 5 maj 2015, 15:30

Re: Lyssna på urindoeuropeiska

Inlägg av jancro » 5 december 2015, 18:02

Här ett utdrag som behandlar sambandet mellan PIE-ordet för gud och grekernas Zeus och romarnas Jupiter:

" När språkvetare sedan idkat detektivarbete enl. ovan, så har de omsider kommit fram till att det protoindoeuropeiska ordet för far nog - för det är, som sagt, en kvalificerad gissning snarare än absolut kunskap - hette ungefär *peter i det protoindoeuropeiska tungomålet (obs, ingen koppling till namnet). Pusslar man ännu lite mer kan man finna att tilltalsfrasen "o fader gud" nog lät *dyeu peter på PIE, vilket faktiskt är samma ord som romarnas Jupiter. I grekiskan blev ordet för gud *dewos namnet Zeus, och i latinet finns det kvar nästan oförändrat: deus.
Etymologi är faktiskt ett av de mest fascinerande ämnen som finns."

Hela inlägget : http://faktoider.blogspot.se/2007/10/ett-ursprk.html

Skriv svar