Religionsbytet

Här kan du diskutera historiens religioner.
Mio Nielsen
Inlägg: 190
Blev medlem: 2 augusti 2016, 13:00
Ort: Les Cayrouses, 12140 Florentin Aveyron, Frankrig

Re: Religionsbytet

Inläggav Mio Nielsen » 30 augusti 2017, 15:35

For at få fingeren på pulsen af det virkelige Danmark, har jeg været inde på dansk Wiki's artikler om religionsskiftet.
Det var ikke nogen behagelig overraskelse. Jeg opdagede f. eks. at legenden om det danske flag, der faldt ned fra himlen under et baltisk korstog, blev genfortalt under overskriften "Oprindelsen", mens den mere rationnelle oprindelse fra Johanitterordenens flag blev karakteriseret som "myte".
Under artiklen "korstog" fandt jeg udtrykket: "grækernes troløse rænkespil". Da jeg udtrykte tvivl om det encyclopædiske ved dette udtryk, blev det forsvaret med at det var et direkte citat fra et dansk leksikon fra 1929. Yderligere gjorde man mig opmærksom på, at grækerne jo også havde vist sig troløse i deres forhold til EU, og når to eksempler viser det samme, så kan man godt tillade sig at konkludere.
Denne anti-græske racisme er ikke særlig synlig, men jeg har truffet på den i historisk sammenhæng og jeg er ikke i tvivl om at den stammer i lige linie fra det store skisme.

Kungsune
Inlägg: 628
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Religionsbytet

Inläggav Kungsune » 30 augusti 2017, 15:41

Märkligt! Inte förvånad att just wikipedia innehåller bakåtsträvande och ogenomtänkta texter dock. Det är ju den enda allmänna massmediala kanal som har en form där ytterligheter ofta kan nå fram utan att hejdas.

Mio Nielsen
Inlägg: 190
Blev medlem: 2 augusti 2016, 13:00
Ort: Les Cayrouses, 12140 Florentin Aveyron, Frankrig

Re: Religionsbytet

Inläggav Mio Nielsen » 18 februari 2018, 13:51

Nyere historieskrivning, som Anders Winroths bog om The conversion of Scandinavia, har argumenteret for at religionsskiftet og statsdannelsen foregik under en og samme proces. Winroth fremstiller det naturligvis rationelt. Det var kongen, der indførte Gud, ikke omvendt. Men for middelalderens historieskrivere blev kausaliteten den modsatte: Gud skabte vores nation, fordi Han ville det gode. Han sendte missionærer, Han gjorde mirakler.
I ovennævnte forhold har vi roden til den ejendommelige dikotomi der råder i vore forestillinger om religionsskiftet. Den videnskabelige forskning har efterhånden belyst de fleste sider af religionsskiftets nuancerede og langstrakte proces, men de officielle Danmarkshistorier (og sikkert også svenske ditto) fortsætter med at fortælle vore børn den gode gamle historie om frankiske missionærer der omvendte nogle vilde vikingekonger ved hjælp af mirakler.
Hvad tror moderne veluddannede danskere på? Jeg har undersøgt sagen i min egen omgangskreds og konstateret at mange af mine jævnaldrende mener at Bibelen bør tages alvorligt i storpolitisk sammenhæng. Anderledes sagt mener nutidens danske cand. polit. at Gud har en hensigt med nutidens Israelske stat. Dette bliver udtrykt temmelig klart. Men om Gud også har skabt Danmark… det får jeg ikke at vide.Naturligvis kan jeg kun lære mine bekendtes tanker at kende, hvis de vil udtrykke dem. Inderst inde mener de måske også, at Gud har en vilje med Danmark.


Återgå till "Religion"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst