Hervararsagans ”Kungliga ättartal”, tolkningsförslag

Här kan du diskutera historisk geografi.
Moneta Nova
Inlägg: 122
Blev medlem: 4 januari 2016, 16:55

Re: Hervararsagans ”Kungliga ättartal”, tolkningsförslag

Inlägg av Moneta Nova » 31 oktober 2024, 19:13

Castor

Det var nog lite mer än Askim, Vättle och Sävedalens härader som blev rött på den kartan. ;)

WOW!! - Wikipedia-sidan "Utlanden" (2024-10-31) måste vara en bland de absolut sämsta jag sett. Den är verkligen i stort behov av en faktagranskning ("en under 1100-talet framväxande götisk stat", "en mycket instabil hövdingafederation", "möjligen drogs nu en gräns mellan Danmark och Norge just vid älvens utlopp" etc. etc.). Omnämner "gräns" tio gånger, men alltid med brasklappar som; "möjligen", "kan tyda på", "bör, "troligt", "antyder", "troligen". Främsta källan är tydligen en "stridbar debattör" tillika militärmusiker och major. 100% nonsens!

Då var kartan över Göteborgs alla föregångare betydligt mera vederhäftig. Liksom den över följderna efter Slaget vid Svolder:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vi ... C3%B6ljder

Kanske med ett litet tillägg från Adam av Bremen: - "Västergötland gränsar till danernas provins Skåne." ;)

*

Castor
Inlägg: 1052
Blev medlem: 1 maj 2015, 07:08
Ort: Norrtälje

Re: Hervararsagans ”Kungliga ättartal”, tolkningsförslag

Inlägg av Castor » 2 november 2024, 16:57

Min avsikt med att posta Wikipedia-länken var att backa upp påståendet att Utlanden (Askims, Sävedals och Vättle härader) annekterades från Danmark i mitten av 1200-talet.

Utöver militärmusikern och majoren Ingvar Leion refererar artikeln till bl.a. Gunnar Olsson som torgförde hypotesen på 1950-talet.

På senare tid har Kristina Bengtsson vid Göteborgs universitet forskat om Kungahälla och gränsdragningar vid Göta älv.

Se t.ex.:

http://www.vattlefjall.net/suntruasistein.htm

https://larsgahrnskriver.wordpress.com/ ... terfunnet/

https://larsgahrnskriver.wordpress.com/ ... untru-asi/

Redan på 800-talet hade danerna anspråk på hela västkusten ända upp till Viken. Efter Knut den stores död 1035 kom Norge och Danmark överens om att gränsen mellan den norska och den danska maktsfären (d.v.s. mellan de två kustremsorna motsvarande Bohuslän och Halland) skulle gå vid Göta älvs mynning. Vid denna tid befann sig älvmynningen på det ställe där älven idag delar sig. Vattnet runt Hisingen var då att betrakta som hav. Själva älven, från den dåvarande mynningen och uppåt, fick utgöra gräns mellan Norge och Sverige.

Gränsen mellan Sverige och Danmark skulle enligt den välkända gränsläggningsnotitian (Landamäri) ha reglerats redan på Emund slemmes och Sven Tveskäggs tid. Men då dessa kungar inte regerade samtidigt finns starka skäl att misstänka att informationen har manipulerats.

Det är frestande att gissa att de två kungar som egentligen låg bakom gränsdragningen var Inge d.ä. och Nils, och att detta i så fall kan ha ägt rum i samband med Margareta Fredkullas giftermål med Nils.

Moneta Nova
Inlägg: 122
Blev medlem: 4 januari 2016, 16:55

Re: Hervararsagans ”Kungliga ättartal”, tolkningsförslag

Inlägg av Moneta Nova » 2 november 2024, 19:11

Castor skrev: -"Mitt syfte med att posta Wikipedia-länken var att backa upp påståendet att Utlanden (Askims, Sävedals och Vättle härader) annekterades från Danmark i mitten av 1200-talet."

Att Olsson 1953, "efter noggrann genomgång av sagamaterial, skaldekvad, gränsläggnings-traktater", landar i den personliga åsikten att "fram till mitten av 1200-talet, möttes de tre nordiska rikenas gränser någonstans i Göta älv", är ju inte direkt några bevis för någonting. Det finns ju ingen substans. Och att Sverige först 1261 eller 1253 skulle ha "erhållit tidigare danskt land utmed södra delen av älven och därmed fått en landkorridor ut till havet" är även det en ren spekulation. Att sedan historiska författare älskar att skriva av varandra istället för att kolla källorna, ja det är ju bara att beklaga.

Ekre_2020_Kartor_Sjöfartsstaden_Lödöse.jpg
Ett par kartor ur Rune Ekres bok "Om myntningen i Lödöse" (2020).
Ekre_2020_Kartor_Sjöfartsstaden_Lödöse.jpg (971.91 KiB) Visad 778 gånger

Castor skrev: - "Det är frestande att gissa att de två kungar som egentligen låg bakom gränsdragningen var Inge d.ä. och Nils, och att detta i så fall kan ha ägt rum i samband med Margareta Fredkullas giftermål med Nils."

Jo, visst kan det "vara frestande att gissa"... Ladoga eller Vänern?, Blekinge eller Kiev? Inge & Nils eller Emund & Sven? ;)

Jodå, Emund Eriksson "Slemme" och Sven Tveskägg var samtida. Emund Olofsson "Gamle" var istället samtida med Sven Ulfsson/Estridsson.

https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presenta ... x?id=16057

https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presenta ... x?id=16058


Castor skrev: - "Under 800- och 900-talen hade danerna anspråk på hela västkusten ända upp till Vikenområdet."

Är detta ytterligare en gissning? - Kanske efter en enda (övertolkad) källa? Ottar från Hålogaland, som seglade på Kattegatt straxt efter danskarnas katastrofala nederlag i slaget vid Leuven år 891 (då danska kungahuset i princip utplånades) och en svensk kung Olof tog över Danmark och Kattegatt? Så att dagens svenska västkust en gång legat under "den svenske kung Olof av Danmark" är kanske helt sant?

Olof_Skötkonungs_Ranrike_kartor.png
Olof Skötkonungs Ranrike.
Olof_Skötkonungs_Ranrike_kartor.png (451.94 KiB) Visad 778 gånger

Tror inte ett ögonblick på att Sverige någonsin frivilligt skulle ha givit upp sin urgamla tillgång till Västerhavet. Då är det mera troligt att gränsen gick mitt i Halland? (Adam: VG gränsar till Skåne). Skall vi tro sagorna fanns ju "Kongahella" redan på 650-talet och det är ju inte långt efter att Jordanes dokumenterade Suehans-stammen Gautigoth (Gauti enl. Prokopios) vid Gautelfr (Göta älv).

När Olof Skötkonung och Sven Tveskägg delade upp Norge efter Svolder, lär Olof (förutom Møre-Romsdal och fyra distrikt i Trondheim) fått Ranrike (med Kungahälla), Tjörn och Orust. Alvhem/Älvsyssel (med namn efter Göta älv) omnämns inte, så var förmodligen redan svenskt? Älvsborgs 2:a lösen är bara ett exempel på hur enormt viktig Götaälvdalen varit för Sverige. Att upprätthålla maktbalansen var en konstant förutsättning för fred och detta fick kosta vad det kosta ville - den gången en miljon riksdaler i klingande silvermynt. Göteborg är än idag Skandinaviens största hamn.

*

Castor
Inlägg: 1052
Blev medlem: 1 maj 2015, 07:08
Ort: Norrtälje

Re: Hervararsagans ”Kungliga ättartal”, tolkningsförslag

Inlägg av Castor » 6 november 2024, 13:59

Moneta Nova skrev:
2 november 2024, 19:11
[...] Emund Eriksson "Slemme" och Sven Tveskägg var samtida. Emund Olofsson "Gamle" var istället samtida med Sven Ulfsson/Estridsson.
Både Emund Eriksson och Sven Estridsson kan uteslutas som medverkande i gränsavtalet. Den förre vet vi nästan ingenting om, annat än att han var allierad med Harald Blåtand och att han förmodligen var son till Erik Ringsson. Sven Estridsson vet vi desto mer om, men ingenting som tyder på att han skulle ha haft något intresse i att lägga en gräns mellan Danmark och Sverige.

Sven Estridsson – Wikipedia

Troligen hade gränsstenarnas lokalisering traderats muntligt i ett antal generationer...
  • Den första stenen på "Suntru" ås
  • den andra i Danabäck
  • den tredje Kinne sten
  • den fjärde i Vraksnäs
  • den femte Vite sten
... men vilka de ansvariga kungarna var föll däremot i glömska. Därför kunde Landamäris författare dra till med två namn på forna kungar som troddes ha varit samtida. Det sjätte gränsmärket, det mellan Blekinge och Möre (Brömse sten) torde också vara ett senare tillägg (av samma författare?).

Landamäri – Wikipedia

Moneta Nova skrev:
2 november 2024, 19:11
När Olof Skötkonung och Sven Tveskägg delade upp Norge efter Svolder, lär Olof (förutom Møre-Romsdal och fyra distrikt i Trondheim) fått Ranrike (med Kungahälla), Tjörn och Orust. Alvhem/Älvsyssel (med namn efter Göta älv) omnämns inte, så var förmodligen redan svenskt?
Ja, efter slaget vid Svolder var hela Bohuslän svenskt, från 1000-talets första decennium fram till slutet av det andra. Det är inte osannolikt att södra delen av landskapet redan låg inom den svenska maktsfären, men alltihop, ända ner till Hisingen, ska ju enligt Snorres uppgifter ha överlåtits till Olav ”digre” Haraldssons Norska rike.

Som stödjepunkter i Alvhem/Älvsyssel-Ranrike, som då utgjorde en västlig utlöpare från Olof Skötkonungs kärnland, kan Tegnebyar ha etablerats, precis som i den östliga utlöparen, enligt nedanstående karta:

TEGNTAKLER.png
TEGNTAKLER.png (45.32 KiB) Visad 606 gånger
Observera att de två bortersta Tegnebyarna i den västra utlöparen ligger i Østfold som ju är beläget norr om Svinesund och det ”Ranrike” som Olof Skötkonung sägs ha fått.

Jämför tidigare inlägg:

Hervararsagans ”Kungliga ättartal”, tolkningsförslag - Sida 3 - Skandinaviskt Arkeologiforum

Moneta Nova
Inlägg: 122
Blev medlem: 4 januari 2016, 16:55

Re: Hervararsagans ”Kungliga ättartal”, tolkningsförslag

Inlägg av Moneta Nova » 6 november 2024, 17:21

Castor skrev: - "Både Emund Eriksson och Sven Estridsson kan uteslutas som medverkande i gränsavtalet."
Håller med ang. Sven Estridsson, men ser inte att du har något som helst argument för att avskriva Emund Eriksson, "allierad med Harald Blåtand". Att "vi nästan ingenting vet" om honom skulle kanske rent av kunna vara en förklaring till det negativa tillnamnet "Slemme"...? Hans avtal med danskarna var kanske, från ett svenskt perspektiv, inte direkt något att skryta med? Kanske revs det upp av efterträdaren? Och Emund "försvann" ur historien? - Trots att danskarna verkar ha velat hålla avtalet i minnet (de flesta bevarade versioner är väl danska?).

https://sv.wikipedia.org/wiki/Landam%C3%A4ri#Texten

Lyckligtvis är det inte enbart kungarna Emund och Sven som omnämns i Landamäri. Där förekommer även en viss "Torsten från Västergötland". Och även han verkar ha varit samtida med Emund Eriksson "Slemme" och "Sven Haraldsson "Tveskägg". Han är kanske mera känd som Tusti/Tosti/Torste på Orkestastenen (U 344), där han nämns tillsammans med Torkel den Höge och Knut den Store. I fredsavtalet mellan Ethelred II av England och Olof Skötkonung år 991 nämns Tusti/Justin (avskrivningsfel) tillsammans med Anlaf (Olof) och flottans kapten Gudmund.

I Avicos Gesta Wuliensis (GW) heter han Tosti och beskrivs som Erik Segersälls närmsta rådgivare. GW berättar även om hans "framgångsrika expeditioner till Anglorum, Francorum och Dufflinnum", samt hans nära relation med den unge Turgis/Torgils/Torkiell … som kanske rent av var bror till Kata i Varnhem? Hos Snorre får han namnet Skoglar-Toste eller Sköguls-Toste. I fornsvenskan är Toste ett smeknamn för Torsten.

*

Sedan gällde väl frågeställning primärt den SÖDRA gränsen … och då hamnar man väl ofrånkomligen i Halland? Hur långt söderut beror väl på om "danskarnas önskelista" (stensättning) godtogs från svensk sida? I Blekinge var det väl knappast fallet?

Sten nr 1 - På "Suntru" ås (suntrv asi)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Landam%C3 ... untrv_asi)

Grimmareds socken i Västergötland ingick i Marks härad, ingår sedan 1971 i Varbergs kommun i Hallands län.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Grimmareds_socken

Sten nr 2 - I Danabäck (i danabæc)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Landam%C3 ... ab%C3%A6c)

Älvsereds socken i Västergötland ingick i Kinds härad, ingår sedan 1971 i Falkenbergs kommun i Hallands län.
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84lvsereds_socken

*

Noterade f.ö. i ett helt annat sammanhang att uttrycket "svenska utlanden" (Porten mot Västerhavet) verkar ha sin motsvarighet i flodmynningen "Außenweser" vid Bremerhaven (Unterweser vid Bremen, Mittelweser vid Minden etc.).

https://sv.wikipedia.org/wiki/Weser#/me ... iet+Nr.png

*

Angående länken till tidigare inlägg:
https://skandinavisktarkeologiforum.org ... 96&#p33296

Enligt Avicos Gesta Wuliensis dog Harald Gormsson hösten 985. Lillebror Toke försökte ta makten, men stupade tillsammans med Styrbjörn under slaget vid "Sali" år 986, efter att Sven förvarnat Erik Segersäll.

*

Castor
Inlägg: 1052
Blev medlem: 1 maj 2015, 07:08
Ort: Norrtälje

Re: Hervararsagans ”Kungliga ättartal”, tolkningsförslag

Inlägg av Castor » 7 november 2024, 16:13

I Lilla Rimkrönikan har Anund slemba* lustigt nog placerats mellan Erik Väderhatt (som sägs ha tvingat Sven Tveskägg att vika) och Erik Segersäll (som sägs ha erövrat Estland, Livland, Kurland och Finland).

Anund slemme har tillskrivits följande citat:

”Jag gjorde som en ovis fåne, jag lade rå mellan Sverige och Skåne.”

Lilla Rimkrönikan är dock föga mer än ett hopkok av Äldre Västgötalagens bilagor, diverse sagor och legender och kanske lite Saxo och lite Adam.

Svenska medeltidens rim-krönikor

__________________________________________
*) Namnen Anund och Emund blandas ofta ihop. I Lilla Rimkrönikan har Anund Jakob, som helt riktigt framställs som son till Olof Skötkonung, fått namnet Amund kolbrenna Olsson (jfr Äldre Västgötalagens Æmundær colbrænnæ och Æmunðær slemæ).

Skriv svar