Sida 1 av 1

Syrisk arkæologi i dag

Postat: 28 november 2016, 12:16
av Mio Nielsen
Før krigen havde syrisk arkæologi et tæt og godt samarbejde med mange vestlige lande. Danmark havde sit eget hus i Damascus og en lang tradition for udgravninger.
Men syrerne var især afhængige af Frankrig. Det syriske arkæologiinstitut havde fransk som sit officielle sprog og de fleste lokale fagfolk har fået deres arkæologiske uddannelse i Frankrig.
I dag er det sådan at franske arkæologer ikke har ret til at arbejde i Syrien, fordi de hører under udenrigsministeriet. Alt officielt samarbejde er ophørt - modsat en række andre europæiske lande, der også har afbrudt deres diplomatiske forbindelse med Syrien, men hvor arkæologien hører under andre ministerier end det udenrigs'ske.
Derfor har syrerne været stort set alene om den kæmpeopgave det har været at bringe landets fortidsklenodier i ly for krigens ødelæggelser. De får end ikke svar fra de franske museer som de har lånt værker.
For at belyse denne situation har franske museer organiseret to store udstillinger om den mesopotamiske kulturarv. Den ene foregår i Louvre-Lens og hedder: L'histoire commence en Mésopotamie. Den anden finder sted i Grand Palais i Paris og hedder: De Bâmiyân à Palmyre, voyage au coeur des sites du patrimoine universel.

Som bekendt har det politiske Frankrig positioneret sig stærkt som modstander af det syriske styre.

De franske arkæologer og museer kan naturligvis ikke udtrykke nogen holdning til politiske spørgsmål. Men i en artikel i det sidste nummer af det private tidsskrift L'oeil, forsøger man at påvirke politikerne og stiller blandt andet spørgsmålet om "man ikke er gået for langt."

Re: Syrisk arkæologi i dag

Postat: 29 november 2016, 05:35
av Bäckahästen
Ja, det är verkligen sorgligt vad IS har sprängt sönder Syriens kulturarv. :cry:

Re: Syrisk arkæologi i dag

Postat: 18 december 2016, 12:58
av Mio Nielsen
Bäckahästen! Så vidt jeg forstår, så er de ødelæggelser, der er sket, især gået ud over de monumenter, der var umulige at flytte. Mens de kulturskatte, der befandt sig på museer og i offentlige arkiver, er blevet bragt i ly, skønt man ikke har talt meget om denne indsats, som syriske museumsfolk har været alene om.

Nogle tænker måske, at det er ude af proportioner at bekymre sig om disse ting, når millioner af mennesker er flygtede fra landet og befolkningen lider under al slags nød.

Mit synspunkt er imidlertid, at der måske er en sammenhæng - selvom jeg ikke påstår at vide i hvilken retning.

Indtil krigens udbrud var arkæologerne et meget vigtigt link mellem Syrien og Vesteuropa. Desuden var der en strøm af turister, der besøgte Syrien på grund af fortidsminderne, mens der måske ikke var så meget slappe-af turisme, som vi f. eks. kender fra Tunesien, Ægypten og Marokko.

Fortiden var i centrum for vor forbindelse med Syrien. Og det gav sig udtryk i videnskabelige publikationer. Jeg erindrer f. eks. et specialnummer af det danske tidsskrift Sfinx, der også kom ind på nutidens politiske system. Det var indlysende af forfatterne til dette særnummer både forsøgte at vedligeholde deres gode forbindelser til det syriske styre, men også at give danske læsere et indtryk af den aktuelle virkelighed. Og resultatet var ikke en fordømmelse af styret eller en beskrivelse af en undertrykt befolkning. Min mening hermed er ikke at kritisere arkæologerne, der skrev disse artikler. Jeg tror nemlig ikke at det syriske styre var værre end de regimer der herskede i Marokko, Saudi Arabien, Ægypten, Pakistan osv osv. Hvis arkæologerne skulle kritisere brutale og diktatoriske lande, så var det den halve verden de skulle tage under behandling.

Re: Syrisk arkæologi i dag

Postat: 21 december 2016, 09:56
av Mio Nielsen
Jeg er ikke længere abonnent på Sfinx. Men jeg ville gerne vide om en eneste dansk arkæolog med en fortid i Syrien er stået offentligt frem med en mening om de aktuelle begivenheder?

Re: Syrisk arkæologi i dag

Postat: 23 december 2016, 11:21
av Mio Nielsen
Jeg blev skuffet over Sfinx-tidsskriftet på grund af en artikel der ikke vedrørte Syrien og opsagde mit abonnement for nogle år siden. Men nu har jeg været inde på deres Facebook-side og set hvad de skriver eller videregiver om Syrien i dagens kontekst:

Nyheder
Eyes on Syria fotoudstilling på Nørrebro Bibliotek fra 7/11–20/12 2016 2016-18-11
"Syriens historie fortalt af Nørrebros hjemløse" 2016-01-11
Udendørs fotoudstillingen Eyes on Syria på Blågårds Plads fra 1.–31. oktober 2016-26-09
Bestil fotoudstillingen Eyes on Syria – en tankevækkende rejse i Syriens historie og identitet 2016-26-09
Sommerudstilling af foto fra Eyes on Syria 2016-22-06

Desuden har der været foredrag om Syrien i Nørrebro Bibliotek den 13. december. Men det er vist ikke muligt at finde et referat af dette foredrag og der er ingen kommentarer på Facebook-siden.

Jeg konkluderer: Tidsskriftet lever og har manifesteret sig om Syrien, men det har ikke vakt opsigt i det danske samfund.

Re: Syrisk arkæologi i dag

Postat: 11 april 2018, 20:44
av Mio Nielsen
Syrien er jo et sted arkæologer kender bedre end de fleste. Hvad tænker de danske arkæologer om de trusler om raketangreb - og modangreb - , der i aften kan læses på Twitter? Mange danske arkæologer har jo gode minder om det danske hus i Damascus og respekt for landets rige historie.
De følger sikkert godt med i begivenhederne, disse danske arkæologer, men de siger ikke et ord offentligt, formoder jeg.
Gad vide om der er nogen der spørger den danske arkæolog der har gravet fem sæsoner i Syrien: "Du kender jo landet! Fortæl os hvad din mening er om de aktuelle begivenheder."
Er det ikke sådan at de fleste af os, der interesserer os for historie, helst så nutiden langt pokker i vold?

Re: Syrisk arkæologi i dag

Postat: 7 maj 2018, 11:34
av Mio Nielsen
I 2002 bragte tidsskriftet Sfinx en artikel af Alexandra Nilsson om byen Hama i Syrien og om de successive arkæologiske kampagner danske fagfolk har ført i denne store og ældgamle by.
På det tidspunkt, fortæller artiklen, havde Hama allerede været centrum i en yderst alvorlig borgerkrig, der imidlertid begrænsede sig til netop denne by. Det var i 1982. En begivenhed der på de fleste medier er omtalt som "massakren i Hama".
Her fortæller artiklen os, at det oprør der brød ud i -82, og som førte til belejring og bombning af byen, var ledet af Det muslimske Broderskab.
På det tidspunkt var det øjensynligt ikke demokratiske eller pro-vestlige kredse, der gjorde oprør i Syrien. Faktisk fastslår artiklen at Hama er kendt for at være konservatismens højborg og et centrum for modstanden mod den Baas-orienterede regering i Damaskus.
Artiklen fortæller også at museet i Hama blev genopbygget med dansk bistand og ekspertise.
(Sfinx, 25. årgang, 2002 Nr 1.)