Skara stadsförsamlingar

1066 - 1520
AndreasE
Inlägg: 213
Blev medlem: 10 maj 2015, 22:13

Re: Skara stadsförsamlingar

Inlägg av AndreasE » 4 februari 2018, 22:29

AndreasOx skrev:Alla Sveriges medeltida domkyrkor förutom Uppsala tycks även ha fungerat som församlingskyrkor.
Möjligtvis beror skillnaden på att Uppsala var domkyrka i ärkestiftet. Hur som helst så utfördes inga mässor för den "vanliga" befolkningen i domkyrkan, utan det hade man ett antal "bondkyrkor" till (Trefaldighetskyrkan, St. Erik samt en till).

St. Nikolai i Stockholm var knappast ordinär. Den var treskeppig från början (få "vanliga" sockenkyrkor är treskeppiga) och byggdes ut till att bli en mycket stor kyrka i början av 1400-talet, då den i stort fick dagens utbredning. Med tanke på att det fanns kapell (St. Jakob på Norrmalm, S:ta Maria Magdalena samt Helga Kors på Södermalm) på malmarna samt i Helgeandshuset och Örjansgården (St. Görans hospital) så täckte det nog stadens behov. Glöm inte heller bort att det hölls predikningar för allmänheten i Franciskanernas klosterkyrka, dagens Riddarholmskyrka. Sen hade Dominikanerna ett kloster i Stockholm, vars kyrka togs i bruk 1350. Den var ett vallfärdsmål så uppenbarligen öppen för allmänheten.

AndreasE
Inlägg: 213
Blev medlem: 10 maj 2015, 22:13

Re: Skara stadsförsamlingar

Inlägg av AndreasE » 4 februari 2018, 22:50

AndreasOx skrev:Ärkestift? Men om jag minns rätt så fanns förssmlingskyrkorna långt före 1258 när påvens tillstånd till flytten från Gamla Uppsala gavs. Och det kan vara anledningen, dvs församlingskyrkorna fanns så att den nya domkyrkan kunde byggas utan att samtidigt vara knuten till en församling.
Satt precis själv och försökte reda ut det. Själva domkyrkan är byggd på en äldre kyrka, troligtvis den Trefaldighetskyrka som tex finns omnämnd i Erikslegenden, utanför vilken Erik den helige ska ha dödats 1160. Denna romanska absidkyrka har identifierats med markradar under domkyrkans högkor. Den stod troligtvis kvar tills man började bygga domkyrkan i början av 1270-talet. Den brukar tolkas som en gårdskyrka byggd på kungligt initiativ på den kungsgård som låg på platsen. En prost vid namn Rikard som nämns i Aros på 1160-talet ska troligtvis kopplas till denna kyrka.

En Vårfrukyrka omnämns på 1240-talet och är då en prostkyrka. St. Perskyrkan nämns första gången 1302, och de arkeologiska lämningarna dateras till 1290-talet.

Anders i Uppsala
Inlägg: 772
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: Skara stadsförsamlingar

Inlägg av Anders i Uppsala » 4 februari 2018, 22:54

AndreasE skrev: Möjligtvis beror skillnaden på att Uppsala var domkyrka i ärkestiftet. Hur som helst så utfördes inga mässor för den "vanliga" befolkningen i domkyrkan, utan det hade man ett antal "bondkyrkor" till (Trefaldighetskyrkan, St. Erik samt en till)
"Bondkyrka" var väl bara Trefaldighetskyrkan? Till den hörde Bondkyrka socken, då utanför Uppsala, nu västra delen av tätorten (staden) Uppsala. Stadsbefolkning bör ha gått till andra (sedan 1500-talet försvunna) kyrkor.

AndreasE
Inlägg: 213
Blev medlem: 10 maj 2015, 22:13

Re: Skara stadsförsamlingar

Inlägg av AndreasE » 4 februari 2018, 23:58

Nja, jag var otydlig. Helga Trefaldighetskyrkan var den som kallades för "bondkyrkan" och "bykyrkan" under medeltiden. De andra omnämndes med sina andra namn. Men den medeltida Bondyrkoförsamlingen innefattade det som nu är Uppsala församling. Den i sin tur bröts ut omkring 1550. Idag ligger Trefaldighetskyrkan utanför sin egen församling, men så var förstås inte fallet under medeltiden. "Bykyrkan" ska tolkas som "Stadskyrkan" (jämför det danska ordet "by").

AndreasOx
Inlägg: 1431
Blev medlem: 12 juni 2016, 21:15

Re: Skara stadsförsamlingar

Inlägg av AndreasOx » 5 februari 2018, 07:59

Enligt DMS 1:2 tillhörde staden väster om Fyrisån Bondkyrka församling. Så detta är tydligen ett exempel på en blandad lands- och stadsförsamling. Trodde inte detta funnits. Öster om ån var staden delad mellan S:t Per och Vårfrukyrka (S:ta Maria) församlingar. Christian Lovén har skrivit en detaljerad artikel om kyrkorna: http://samla.raa.se/xmlui/bitstream/han ... sequence=1
AndreasE: Tack för all info om Stockholm! Då gissar jag att stadsförsamlingen inte delades förrän 1558 berodde på det kungliga kontrollbehovet/-möjligheterna över huvudstaden.

AndreasE
Inlägg: 213
Blev medlem: 10 maj 2015, 22:13

Re: Skara stadsförsamlingar

Inlägg av AndreasE » 5 februari 2018, 19:33

Troligtvis var Bondkyrka församlings (då kallad Helga Trefaldighets församling) utbredning etablerad innan staden i egentlig mening fanns. Östra Aros uppvisar administrativa funktioner (som prosteriet) i det skriftliga materialet innan de arkeologiska lämningarna tyder på en stadsbebyggelse. Den första stadsbebyggelsen låg på västra sidan ån, och de två församlingarna öster om ån tillkom troligtvis då bebyggelsen etablerats på den sidan av staden.

Jag vågar inte uttala mig om varför man började dela stadsförsamlingen i Stockholm vid mitten av 1500-talet. Kan tänka mig att reformationen hade någonting med saken att göra (ett antal kapell och kyrkor "försvann" i och med att man lade ner klostren), och att just Danvikens hospital utgjordes den tidigaste utbrutna församlingen berodde nog på att man flyttade hospitalverksamheten från det gamla Gråmunkeklostret på Riddarholmen just år 1558. Kanske tyckte man att det nya hospitalet låg för långt från staden och behövde en egen kyrklig organisation.

Skriv svar