Hagbards källare - kastalruin i Ronneby

1066 - 1520
anganatyr
Inlägg: 2632
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Hagbards källare - kastalruin i Ronneby

Inlägg av anganatyr » 1 maj 2021, 08:53

Nu i april har det grävts i Hagbards källare som är resterna efter en kastal.
I veckan inleddes en arkeologisk undersökning av Lunds universitet, Ronneby kommun och Blekinge museum av kastalgrunden Hagbards källare. Förhoppningen är att kunna datera ruinen.

– Det här är lite av en vit fläck i Ronnebys historia, säger Siiri Irskog som arbetar för Ronneby kommun.

Undersökningen är en del av ett större projekt om kastaler som bedrivs av Lunds universitet. En kastal är ett torn som förknippas med försvars- och magasinfunktioner och som dateras till medeltiden.

– Det vi vill ta reda på är om detta gäller även för Hagbards källare, säger Martin Hansson som är arkeolog på Lunds universitet och ledare för projektet.

Enda sättet att datera ruinen
Hagbards källare ligger strax öster om Ronnebyhamn. Platsen beskrivs första gången på 1700-talet av en fornforskare som en lämning av ett gammalt ”rövarnäste”.

– Eftersom det inte finns några kända medeltids källor som nämner platsen är en arkeologisk undersökning enda sättet att datera kastalen, säger Martin Hansson.

Viktig del i berättelsen om kommunen
Från Ronneby kommuns sida ser man undersökningen som en viktig del i att få ett större förståelse för traktens historia.

– Det är inte så många som känner till den här platsen. Vi vill kunna datera den så vi kan väva ihop den med andra historier som vi behöver till ett museum för att berätta historien om Ronneby, säger Siiri Irskog.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/bleki ... onnebyruin