Vikingatida gravar funna mitt i Göteborg

500 f.Kr. - 1066
Jerrark
Inlägg: 499
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Vikingatida gravar funna mitt i Göteborg

Inlägg av Jerrark » 2 januari 2024, 14:50

Två vikingatida gravar har grävts ut i centrala Göteborg. Det är första gången som man hittat spår efter att området skulle ha varit bebott redan då.

Vikingagravar i Göteborg överraskar arkeologerna

Göteborgstrakten har länge varit porten mot väst. Fram till mitten av 1600-talet var det Sveriges enda landremsa ut mot havet på Västkusten och fynd från stenåldern visar på att området där Göta älv rinner ut i havet var viktigt redan då.

Det som i dag är centrala Göteborg har man däremot trott beboddes först på medeltiden, då Gullbergs fäste byggdes längre uppströms vid Säveåns mynning.

Arkeologer överraskades därför när de hittade två gravar i Burgårdsparken nära idrottsarenan Ullevi. Kremerade ben från gravarna har kol 14-daterats till vikingatid, det vill säga någon gång mellan år 750 och 1050.

– Det är inte osannolikt att det kan finnas fler gravar här, säger Ulf Ragnesten, arkeolog vid Göteborgs stadsmuseum, som lett undersökningen.

Arkeologerna kallades in för att leta efter fornlämningar på platsen då Göteborgs Stad har planer på att exploatera mark i anslutning till parken.
https://fof.se/artikel/vikingagravar-i- ... dium=email

Artikel från Göteborgs Stadsmuseum:
Två gravar har upptäckts av Stadsmuseets arkeologer vid en utredning i Burgårdsparken, i närheten av Valhallabadet. Färska kol 14-analyser daterar nu gravarna till vikingatiden, cirka 750-1000 e.Kr. Fynden ger ny kunskap om Göteborgs förhistoria och tyder på att det har bott vikingar i dagens centrala stadskärna.

— Det här är helt unika lämningar. Fynd från den yngre järnåldern, ofta kallad vikingatiden, är över huvud taget inte tidigare kända i centrala Göteborg, säger Ulf Ragnesten, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.
VIKINGAGRAVAR FUNNA I CENTRALA GÖTEBORG — GER NY KUNSKAP OM FÖRHISTORIEN
https://goteborgsstadsmuseum.se/nyheter ... historien/

Man kan också ladda ned den arkeologiska rapporten från utgrävningen:
SAMMANFATTNING
Under en vecka i juni 2023 utförde Göteborgs stadsmuseum en arkeologisk utredning i Burgårdsparken. Fältarbetet innebar att ett flertal maskinschakt upptogs i parkområdet. Det gjordes med så varsam hand som möjligt så att inte gångstigar eller träd påverkades alltför mycket. Arkeologerna fann rester av den gamla landeribebyggelsen från 1600- och 1700-talen som legat i eller strax bredvid utrednings- området. Men det mest överraskande var att det påträffades förhistoriska gravar. Två stycken kunde identifieras med brända ben i låga markförhöjningar. Benen har 14C-daterats till vendel- och vikingatid. I anslutning till gravarna fanns stenpackningar som tolkats som en offerplats. De nypåträffade fornlämningarna har skydd enligt kulturmiljölagen.
Arkeologi i Burgårdsparken. Arkeologisk utredning 2023 | Fastighet Heden 705:7, 705:8, Göteborgs kommun
https://samlingar.goteborgsstadsmuseum. ... q.s002iw39