Sida 1 av 1

Satsning på vikingatiden vid Lödde å i Skåne

Postat: 30 april 2023, 18:17
av Sven R
Föreningen SVEG (”Scandinavian Viking Explorer Group”) har nu officiellt lämnat Fotevikens museum. Sedan ett par år har situationen varit omöjlig för föreningen att bedriva den akademiska kvalitet som tidigare kännetecknat museet. Bl.a. har nya politiker tagit över i kommunen med mindre intresse för kulturarvet än de tidigare. De med den arkeologiska och historiska kompetens som fordrats för att driva den här uppbyggda anläggningen har också lämnat. Själv avgick jag ur styrelsen för museet för mer än ett år sedan. Vi i SVEG har nu fört över vårt stora marinarkeologiska arkiv och det mycket stora forskningsbiblioteket till ”Vikingatider” vid Löddeköpinge (https://www.vikingatider.se). Här ingår också det stora bild- och filmarkivet samt föreningens vikingaskepp ”Erik Emune”, en kopia av det skepp som sänkts 1021. Vi har dessutom tagit ner den permanenta vikingautställningen på museet. Fler moderna museilokaler har uppförts på ”Vikingatider”. Varför då flytten till ”Vikingatider”?

Detta vikingamuseum, skapat av verkligt kunniga eldsjälar som Lotta Jonson och P-U Hörberg, ligger på den nog mest intressanta vikingaplatsen i Skåne. Direkt bredvid museet ligger en av Nordens största kristna, vikingatida kyrkogårdar. Mer än 1300 gravar har grävts ut, därtill lämningar efter två vikingatida träkyrkor. På platsen har funnits en av Skånes största handelsplatser, ”köpingar”, från 800-tal till 1000-tal. Mängder med grophus har grävts ut. Tvärs över den breda Löddeå ligger Borgebys medeltida slott med rester efter sin vikingatida ringborg. När Anders W Mårtensson, välrenommerad arkeolog och chef för Kulturen i Lund, och jag satt i Borgebys styrelse gjorde vi bl.a. en grävning på borgområdet. En silver- och guldsmedja från sent 900-tal kunde då lokaliseras. Senare har man också haft utgrävningar genom ringvallen. Det var i denna borg som Harald Blåtands lillebror Toke fanns när Styrbjörn med sina jomsvikingar 986 kom och ville ha honom med till slaget vid Uppsala. Det måste också ha varit härifrån som den stora flottan avseglade mot sin katastrof.

Den första veckan i juni i år planeras en större marinarkeologisk verksamhet i Löddeå. Marinarkeologiska sällskapet (https://marinarkeologi.nu) kommer då med ett 15-tal personer. Ån ska genom dykningar undersökas från det medeltida hamnläget ”Lödde kar” i Öresund upp utmed ån och förbi Borgeby. ”Vikingatider” blir under en knapp vecka ett marinarkeologiskt centra. Om det går som vi vill anordnas på kvällarna offentlig information med historiska/arkeologiska anföranden.
Bild