Sida 1 av 315

Beowulfskvädets topografi

Postat: 25 maj 2015, 12:25
av kylarvende
Hej!
På Arkeologiforum fanns en tråd om Beowulfskvädets topografi. Jag har letat efter den tråden på föreliggande sajt, men inte hittat den. Men flytta gärna nedast inlägg till den tråden om den föreligger.

Beowulfs kappsimning eller möjligen kapprodd mot Breca förbryllar då den möjligen startar på Brännö utanför dagens Göteborg, men slutar i Finland efter fem dagar. Den geografiska förvirringen verkar total, eller?

http://www.sparknotes.com/lit/beowulf/section2.rhtml

“Carrying swords to defend themselves against sea monsters, he and Breca had struggled in icy waters for five days and five nights when suddenly Beowulf found himself pulled under by a monster. After slaying the monster and eight other sea beasts, Beowulf was washed ashore on the coast of Finland.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Breca_the_Bronding

“The Brondings and Breca are believed to have lived on the island of Brännö outside of modern Gothenburg, a realistic location for a childhood friend of Beowulf.”

Åter till den geografiska förvirringen som verkar total, eller? För att anknyta till mitt inlägg igår på föreliggande sajt under ”Nyare tid, 1520-nutid” ang ”Malmöpyttarna eller Malmöbarnen” på Bohus Malmön i Bohusläns skärgård, så hittar man följande möjliga förklaring:

http://www.bohusgillet.se/Bohuslaningarna.htm

”Att den om metallers bruk okunniga befolkningen måst vika för en annan stam med högre bildning, tarvar ingen förklaring. Sannolikt upptogos qvarlefvorna af ifrågavarande befolkning bland stamförvandter, komna den norra vägen in i Skandinavien, och kunna sökas ibland våra lappar. Efter denna förutsättning vore det så mycket egnare, om någon lemning af dessa våra urinvånare kunde anträffas i bygder, där deras stam för årtusenden sedan gått under. Länge tvekande har jag funnit mig på flerfaldiga grunder nödgad antaga, att sådant verkligen är förhållandet hvad den ända till för några årtionden sedan i oblandadt skick bibehållna befolkningen på Malmön vidkommer, och jag har haft tillfredsställelsen att finna samma antagande gilladt av några vårt lands utmärktaste vetenskapsmän.”

http://archive.is/cHt2I#selection-63.401-63.481

”vartill kom en egen huvudskålbildning, röjande en omisskänlig likhet med lappar.”

Om lappar talar finska kan man väl ha delade meningar om, men det påminner väl mer om finska en ngt germanskt språk. Möjligen fanns det såldes en finsktalande befolkning i Bohuslän under Beowulfs tid.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 25 maj 2015, 18:22
av Starkodder
Till att börja med tror jag man kan översätta det "Finna land" som omnämns i Beowulf med norra Norge, dvs där samerna bor/bodde. Breca och Brondingarna skulle kunna hittas i närheten t ex i Tröndelag eller längre söderut längs kusten. Vi har ett Brekstad vid mynningen av Trondheimsfjorden.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 26 maj 2015, 07:07
av Leif
Frågan är om man skall försöka placera det hela någonstans över huvud taget. Man skall nog snarare se det som en slags mytologisk topografi/geografi eller kanske arketypisk geografi. Antagligen räcker det med att placera det i idén om norra Europa.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 26 maj 2015, 18:49
av Starkodder
Leif skrev:Frågan är om man skall försöka placera det hela någonstans över huvud taget. Man skall nog snarare se det som en slags mytologisk topografi/geografi eller kanske arketypisk geografi. Antagligen räcker det med att placera det i idén om norra Europa.
Eftersom de flesta folk och platser i texten verkar ha funnits i verkligheten, så finns det nog ändå möjligheter att placera dem. Men säker blir man ju aldrig.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 27 maj 2015, 07:41
av Leif
Jo, men frågan är om de egentligen avser vad det står eller är allegorier för något annat, något som fanns i medvetandet och integrerades i berättelserna men egentligen inte spelar så stor roll annat än som arketyp för något som vi kanske inte ens greppar idag. I brist på bättre ord väljer jag att använda "mytisk geografi".

Den isländska forskningen kring landnamet lider av liknande problem. Där hakar många upp sig på vad som står i berättelserna, just därför att platsnamnen kan identifierat idag. Men när en handfull lite mer kritiskt lagda arkeologer (tex Bjarni Einarsson som disputerade i Göteborg) börjar arbeta mer förutsättningslöst hittas det platser och fakta som faller emellan det som berättas i sagorna. Saker som ändrar skeendena så som de hittills skrivits med stöd i landnamsberättelserna.

Det finns andra källor som man kanske borde hantera på liknande sätt, inte minst saxo.

Därmed inte sagt att de är oanvändbara. Absolut inte. Det gäller bara att hitta rätt infallsvinklar och frågor. I fallet Beowulfkvädets topografi/geografi menar jag att frågor kring vad man kan kalla "mytisk geografi" är bättre än "faktisk geografi". Dessa frågor är dock svårare. Väldigt mycket svårare.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 27 maj 2015, 18:33
av Ättelägg
Fem dagar och fem nätter är en fin poetisk formulering, hur långt de kom även det en fin sagoform. Innehållet ligger inte i detaljernas exakthet utan mer i form av namn, geografi, skeenden osv. Detta är problemet med sagorna eftersom de klentrogna inte förmår att greppa en poetisk verklighet där det uttryckta handlar om känslor och relationer och inte exakta gps punkter.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 27 maj 2015, 19:10
av Starkodder
Det finns så många möjligheter efter 200 års tolkningsförsök av texten, så någon konsensus kommer aldrig att nås. Man får studera texten och vinkla tolkingen i den riktning man tycker är intressant. Har själv gjort det. Tolkien gjorde det också. Förutom draken och Grendel finns det få rent övernaturliga drag i texten, vilken mest verkar vara en tämligen nykter dramatisering av en "hjältes" liv och leverne, varken mer eller mindre.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 28 maj 2015, 06:14
av Bäckahästen
Jag tycker inte att det är bra att låsa sig vid vissa inriktningar att se på problematiken kring en text. Om någon vill försöka lokalisera platserna i texten, så låt de göra detta. Låt var och en gå sin egen väg för att se vart den leder. Jag tycker bara det är kul att läsa om olika infallsvinklar från olika människor som handlar om samma sak, det är berikande. Blir det för mycket pk så blir det tråkigt och instängt.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 9 juni 2015, 20:15
av Starkodder
Så här föreställer jag mig Grendels mere, så som den är beskriven i Beowulf-kvädet. D v s på Möns klint, där miljön stämmer med beskrivningen i texten. Polletten trillade ner.

Dels nattetid:

"Vid vattnet stå skuggande skogsträd på rot. Där ser man var natt en sällsam syn: det brinner på vattnet." (rad 1364-1366)

Bild

Samma plats på dagen, men nu en helt annan utsikt från den höga klippan:

"Sjövattnet vällde, och sjöd av blod, härmännen såg det." (rad 1422)

Bild

Vad som beskrivs är alltså inget annat än blomningen av mareldsalgen Noctiluca scintillans, som förutom ljuset i vattnet nattetid även färgar vattnet rött eller brunt som blod dagtid. Denna mareldsalg förekommer in i Östersjön under vissa betingelser.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Noctiluca_scintillans

Således behöver det inte vara mer mytiskt än så, det som beskrivs så kusligt i Beowulf.

Re: Beowulfskvädets topografi

Postat: 9 juni 2015, 20:26
av Carl Thomas
Starkodder, detta är ett av absolut bästa inlägg jag sett någonsin!

Thomas