Beowulfskvädets topografi

500 f.Kr. - 1066
Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Kungsune » 13 september 2018, 10:54

Vet inte om Heorot är placeringsbar men är klippbeskrivningen avgörande så finns ju de såväl i Skåne som på Själland. Vad vi söker är en brant kust som lyser i solen. Klippan bör ju alltså delvis vara vänd ut mot väster där skeppet kommer infarande någorlunda från väst med solen i ryggen så att de ser solen reflekteras i kalken. Stämmer ju bra med ex Gilbjerg Hoved ex. Även Limhamn och Lomma skulle kunna komma ifråga. Finns fler klintar på Själland så jag tycker inte det är särskilt avgörande ännu.

Hygelacs säte tänker jag mig på Mittjylland och inte vid Lindholm Höje. Lindholm Höje tänker jag mig som Beowulfs säte. Innan han blir kung kan han ha haft gård vid ex Bulbjerg. Ålborg och Lindholm höje passar dock anmärkningsbart väl med Hygelacs säte också. Där är mycket riktigt både strand, vall och berg.

Vi utgår väl från ungefär samma källor men läser dem lite annorlunda.
Glömde Jordanes. Även Tacitus är viktig. De här tidiga källorna visar ju att suiones och suehans begreppet är ett övergripande begrepp som man ska ta med sig när man läser sweon i Beowulf.
Och jag trodde vi var överens om att mycket yngre sagor har betydligt lägre källvärde.
Initialt är detta rätt ur ett generellt övergripande spörsmål men i en specifik fråga gäller ju en turordning där den specifika frågan har en beröring. Dvs Vi kan ju inte säga att Jordanes lämnar bättre besked om slaget vid Vänerns is än Ynglingasagan. Däremot lär ju uppgifterna om folknamn och övergripande termer vara mer relevanta för den tid de omfattar då källan är närmast samtida.
Senast redigerad av 1 Kungsune, redigerad totalt 13 gånger.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Yngwe » 13 september 2018, 11:04

Nej det är inte det enda problemet med Gotland, om vi redan är i stadiet att jämföra.


Återigen, andra källor som redovisats säger att händelser som i Beowulf utspelar sig hos geatas faktiskt utspelas hos jutarna, inte hos gutarna.

Verket som sådant återfinns i en miljö med en tydlig och påvisad jutisk kontext medans det där saknas en påvisad gutnisk/östsvensk kontext.

Konfliktbeskrivningarna blir med en gutnisk förklaring betydligt mer svårförståeliga då de är så geografiskt spridda. Gotland skulle då vara centralt för handlingen i alla konflikter medans det ligger mycket perifert rent geografiskt. Jylland å andra sidan ligger helt centralt.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Yngwe » 13 september 2018, 11:25

När det gäller källornas värde så måste man ju också ta hänsyn vad källans avsikt är.

Jordanes och Widsith är ju två helt olika typer där Jordanes ger en utförlig nedskrivning av förhållandena i ett väl avgränsat och beskrivet område. Widsith å andra sidan är en dikt som i mångt beskriver folk och legender genom att Widsith poetiskt säger att han besökt dom.

Valdemar
Inlägg: 1782
Blev medlem: 20 augusti 2015, 09:16

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Valdemar » 13 september 2018, 12:37

Sen är väl Gutarna Svear, vilket gör Andreas argumentation omöjlig? Finns ju absolut ingenting som säger att Gautarna/Götar/Geatas är mer en del av Svearna än vad Gutarna var.

Gammal Engelska: gēatas ; Fornnordiska: gautar ; Svenska: götar


Exempel på omnämnande av Jutar:
Anglo-Saxiska Krönikan - Jutar - īutna, īotum or īutum
Alfred den Storenämner Jutar (bok 4, k. 14(16)) - ēota och ȳtena

Widsith
55
I was with Huns
and with Goths,
and with Swedes and with Geats --mid Sweom ond mid Geatum
and with south-Danes.

25

Oswin ruled the Aviones
and Getwulf the Jutes, --ond Ytum Gefwulf,
Finn Folcwalding
the Frisian clan.
Sigar longest
ruled the sea-Danes,
Hnæf the Hocings,
Helm the Wulfings,

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Kungsune » 13 september 2018, 12:48

Vet inte hur jag ska tolka ditt senaste inlägg Valdemar. Var det till stöd för min och Yngwes linje eller Andreas eller din egen? Glöm inte att formen Geota också förekommer för jutar i de engelska källorna.

Om man går tillbaks till branta berget som lyser innan Beowulf anländer Heorots hamn så bör ju klockan vara efter 15.00. Väderstrecket som bergsfasaden är vänd mot är alltså väster. Jag skulle vilja ha lite respons på det. Vilka klintar finns kvar som kan avses. Både Stevns klint och Möns klint lär ju ligga i skugga.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Yngwe » 13 september 2018, 12:55

Kungsune skrev: Om man går tillbaks till branta berget som lyser innan Beowulf anländer Heorots hamn så bör ju klockan vara efter 15.00. Väderstrecket som bergsfasaden är vänd mot är alltså väster. Jag skulle vilja ha lite respons på det. Vilka klintar finns kvar som kan avses. Både Stevns klint och Möns klint lär ju ligga i skugga.
Om vi ska vara väldigt nogranna, och det ska vi väl...

Kan du inte utveckla och härleda detta, varför bör klockan vara över 15 ?

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Kungsune » 13 september 2018, 14:07

"Männen bar i skeppets sköte glänsande smycken, ståtliga rustningar. Sköt sedan utpå önskad färd det timrade skeppet. Över havsvågor gick då drivet av vinden, skeppet med skummig bog snarlikt en fågel, tills vid samma tid på nästa dygn den buktade skutan hade gått så långt att de sjöfarande såg land. Blän-kande havsklippor, branta berg och breda uddar."

När de sedan presenterats för Hrotgar ställs det till med ölgille. Det verkar alltså som att de kommer på eftermiddagen. Träffar Wulfgar och tar sig upp till Heorot som också den lyser i solskenet (solnedgång). Sedan kvällsfest med danerna. Såväl "havsklippor" som Heorot bör ju ha legat öster om färdmännen när de betraktar dem.

"oð þæt ymb ántid"- Vid god tid eller vid samma tid- (före kvällning)

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Yngwe » 13 september 2018, 14:55

Ok

Med antagandet att brimclifu verkligen betyder blänkande klippor och med antagandet att kronoligin är riktig och det ganska snart blir kväll så bör klipporna vända sig mot SV - V. Det avgränsar ju området ganska mycket. Personligen och spontant tycker jag väl att Isefjorden då ligger nära till hands med sina breda uddar.

Kungsune
Inlägg: 1911
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:37

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Kungsune » 13 september 2018, 15:02

Ja, Isefjorden är väl den rutt som passar bäst sagans beskrivning av klippor och breda näs. Dessutom ligger ju Lejre längst ned i fjorden. Lite bekymrad över beskrivningen av kusten precis vid stranden utanför Heorot dock. Sedan kan ju de lysande klipporna vara ett poetiskt tillägg eller handla om att de brukar vara skinande.

Valdemar
Inlägg: 1782
Blev medlem: 20 augusti 2015, 09:16

Re: Beowulfskvädets topografi

Inlägg av Valdemar » 13 september 2018, 15:09

Detta kanske gör det tydligare kring förutsättningar bland grupperingar i regionen som diskuteras?

Skriv svar