2000 år gammal järnframställning i Norrbottens inland

500 f.Kr. - 1066
Carl Thomas
Inlägg: 2132
Blev medlem: 15 april 2015, 15:05
Ort: Jämtland

2000 år gammal järnframställning i Norrbottens inland

Inlägg av Carl Thomas » 22 september 2017, 20:09

SVT skriver idag om att man hittat slagg och ugnar för järnframställning i Norrbottens inland som är drygt 2000 år gamla!

Jag hoppa att denna länk fungerar:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrb ... s-historia

Thomas
Historia är färskvara.

kylarvende
Inlägg: 828
Blev medlem: 6 maj 2015, 11:48

Re: 2000 år gammal järnframställning i Norrbottens inland

Inlägg av kylarvende » 25 september 2017, 09:40

Tack, mkt intressant inlägg och länk:

”– Jag tror att en hel del av vår järnteknologi kommer från östra sidan av Östersjön, men vilka de här människorna var vet vi inte. Det kan mycket väl vara människor som har rest härifrån och tagit upp järnteknologin och kommit tillbaka säger, säger Eva Hjärthner-Holdar docent vid Geoarkeologiska laboratoriet.”

Man undrar om det omtalade järnet transporterades över Vendel och omgivande älvar och åar? Innan landhöjningen försvårade den förmodade transportsträckan…
Möjligen kan man här ana betydelsen av Vendel och Uppsala (kanske mest gamla Uppsala)?

heimlaga
Inlägg: 106
Blev medlem: 31 augusti 2016, 11:16

Re: 2000 år gammal järnframställning i Norrbottens inland

Inlägg av heimlaga » 25 september 2017, 12:46

Verkligen intressant!

Österifrån i ett Vivungiperspektiv är snarare norra Finland eller kanske rentav Vitahavskarelen.

Folket kring Norrbottnen (som har bytt namn till Bottenviken) verkar i gamla tider ha betraktat vatten som väg och land som hinder. Alla älvar rinner ut i Norrbottnen och många av den är farbara med båt på långa sträckor. Längs kusterna är det gott om skyddade hamnar och farleder som passar för gamla tiders grundgående småskutor och haxar. Längs älvdalarna och på isen var det farbart på vinterföre. Längs kusten var det också lättframkomligt på isföre vintertid.
Så långt tillbaka som det finns historiska källor vet vi att svenskar och finnar/kväner och samer har umgåtts och handlat med varandra och rimligtvis gjorde de så i förhistorisk tid också.
Först efter 1809 blev vi mer isolerade från varandra.


Det är klarlagt att järnframställning med blästerugn förekom i bondbygderna här i Österbotten redan under tidigare delen av järnåldern trots att vår lokala myrmalm är av erkänt urusel kvalitet med hög fosforhalt.
Konstigt skulle det ha varit om folket norrut kring Bottnen som hade bättre myrmalm lätt tillgänglig skulle ha bytt sina dyrbara handelsvaror mot vårt urusla kallbräckta järn eller mot järn som hade transporterats långa vägar söderifrån med skyhöga fraktkostnader. I stället för att tillverka fullgott järn själva av egna råvaror med metoder som gick att lära sig i bondbygderna.
Jag tycker det här verkar logiskt.

Ättelägg
Inlägg: 506
Blev medlem: 3 maj 2015, 10:47

Re: 2000 år gammal järnframställning i Norrbottens inland

Inlägg av Ättelägg » 26 september 2017, 10:50

Lite om Sangis: http://www.nsd.se/nyheter/det-uraldriga ... 65319.aspx

Järn men även då stål har framställts i torneälvens omgivning länge, i Sangis finns även två gravhögar.

Järnets historia i norden är gammal, stål tillverkats länge och från Fulleråker i Uppland även utvinning av järn från malm runt kristi födelse. Har med detta svårt att förstå att de högkvalitativa stål som användes i Ulfberh*t* svärden skulle ha transporterats hela vägen från indien för att bearbetas i frankrike.

Skriv svar