Jørgen Jensen var arkæolog - og en dygtig af slagsen - så han beskæftigede sig ikke med, hvem der styrede hvem - medmindre han kunne citere en nyere historiker, og der var som sagt stort set ingen af dem, som beskæftigede sig med den tid i Norden.Troels. Nu har jag läst hela Jörgen Jensens "Danmarks Oldtid" utan att hitta några påståenden om att Lejre styrde Skåne.
Jeg ved ikke, hvor du har den idé fra, som du spinder videre på. I Romersk Jernalder var der udover Himlingøje høvdingecentre i bl.a. Værløse og Tåstrup. Derefter kom der en periode, hvor man ikke har fundet det høvdingecenter, som Lejrekrøniken nævnte som Lejres forgænger, Høgekøbing, frem til ca. 550, hvor centret i Lejre opstod arkæologisk. I øvrigt præciserede jeg netop tidligere, at Skånes tilværelse som provins kom omkring 700 - og det passer jo ganske godt med de konge-remser, som de øvrige listedeltagere underholder sig med. Her slutter de skånske konger netop med Ivar Vidfadme, som i Lejrekrøniken er blevet til den symbolske figur, Dan, som ganske rigtigt blev svensk konge, inden han ifølge sagaerne overtog svigersønnens Lejre og også blev valgt af jyderne. Det interessante er, at vi har en del sagn om to forskellige personnavne med næsten samme rolle på det tidspunkt, hvor de centrale militæranlæg i Danmark opstod først i 700-tallet - men det er altså saga, selv om noget af det måske genkendes som frisernes frihedskamp på den tid. Først dattersønnen Harald Hildetand blev muligvis nævnt af frankerne som den gamle kong Harald dvs. i 700-tallet.Östra Själland har varit ganska dött under järnåldern med undantag för Himlingöje. Har du någon annan arkeologisk källa?
Den som påstår något skall alltid lägga fram bevisen för sina påståenden. Har man funderingar om folk och stammar behövs gravar, skelett med DNA eller isotopspår, stilar på metallhantverk eller keramik.
Uppåkra har omfattat sydvästra Skåne men med ett sannolikt större kontaktområde. Så långt kan man sträcka sig.
Du burde undre dig over, at der blev nævnt en mængde skånske konger inden 700 i disse kongelister, men ingen skånske nærmere historisk tid, hvorimod der i den danske konges delegation i 811 af de frankiske rigsannaler blev nævnt en Osfrid fra Skåne (hvad skulle han der, hvis han ikke var underordnet den danske konge?) - og længere kommer vi ikke. Så kan man lade helt være med at tro det - men så skal man også helt undgå at gisne om den tid. Der er intet i arkæologien, som modsiger, at Uppåkra mistede sin politiske indflydelse efter 700, som blev Lejres og Sønderjyllands storhedstid - og Lejres rolle som religiøst center blev derefter bekræftet af Thietmar omkring 1000.