Fermenterade fisk för 9200 år sedan
-
- Inlägg: 1787
- Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
- Ort: Blekinge
Fermenterade fisk för 9200 år sedan
För 9200 år sedan bodde det folk i Norje i Blekinge. I en ränna har det hittats fermenterat mört som förpackats i första hand med fett från sälar, vildsvin, djurhjärnor och bark. För att skydda allt har det grävts ner i en ränna med vildsvin- och sälskinn runt om. Om man gör fel med gäsningsprocessen uppstår gift som dödar den som äter fisken. Sådan här mat är fortfarande vanlig på Grönland. Resultaten har presenterats av osteologen Adam Boethius vid Lunds universitet.
Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan
Tänk, förr i tiden hade man det trevligt i Blekinge också, med surströmming menar jag!
Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan
" – Vi har hittat en grop där man fermenterat fisk vilket tyder på att befolkningen i Norden vid den här tiden kan ha varit bofast. Vid den här tiden, för 9 200 år sedan, har man annars inte hittat bevis för att det fanns bofast befolkning på någon annan plats än i mellanöstern, säger osteologen Adam Boethuis som gjort upptäckten."
Från det kända Lepenski Vir i dagens Serbien och dess äldsta skikt talar forskarna om ålder på bosättning som kan matcha ovanstående fynd :
https://en.wikipedia.org/wiki/Lepenski_Vir
Från det kända Lepenski Vir i dagens Serbien och dess äldsta skikt talar forskarna om ålder på bosättning som kan matcha ovanstående fynd :
https://en.wikipedia.org/wiki/Lepenski_Vir
Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan
Detta fynd har blivit en stor nyhet globalt:
Från BBC:
http://www.bbc.co.uk/programmes/p03j2fnn
Alternativ länk: http://tinyurl.com/jospy7d
Opager
Från BBC:
http://www.bbc.co.uk/programmes/p03j2fnn
Alternativ länk: http://tinyurl.com/jospy7d
Opager
-
- Inlägg: 1787
- Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
- Ort: Blekinge
-
- Inlägg: 2132
- Blev medlem: 15 april 2015, 15:05
- Ort: Jämtland
Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan
Inuiterna lade upp liknande förråd på de platser där fångsten var god - och reste vidare. Samma sak med Samerna vars vår- och höstviste var en förrådsplats även för matvaror.
Att hitta ett förråd av mat behlver alltså alltså inte innebära en bofast befolkning, bara att befolkningen återkom till denna plats för att ta vara på maten. Så har nomader gjort i alla tider.
Naturligtvis är det mycket intressant om vi verkligen hade en bofast befolkning så tidigt i vår historia - men att hitta ett matförråd är inget bevis på en bofast befolkning. Vi måste även hitta var de verkligen bodde, ett antal gravar, osv. Först då kan vi börja tro på en bofast befolkning - enligt min uppfattning.
Thomas
Att hitta ett förråd av mat behlver alltså alltså inte innebära en bofast befolkning, bara att befolkningen återkom till denna plats för att ta vara på maten. Så har nomader gjort i alla tider.
Naturligtvis är det mycket intressant om vi verkligen hade en bofast befolkning så tidigt i vår historia - men att hitta ett matförråd är inget bevis på en bofast befolkning. Vi måste även hitta var de verkligen bodde, ett antal gravar, osv. Först då kan vi börja tro på en bofast befolkning - enligt min uppfattning.
Thomas
Historia är färskvara.
-
- Inlägg: 1787
- Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
- Ort: Blekinge
Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan
Bra poäng.Carl Thomas skrev:Inuiterna lade upp liknande förråd på de platser där fångsten var god - och reste vidare. Samma sak med Samerna vars vår- och höstviste var en förrådsplats även för matvaror.
Att hitta ett förråd av mat behlver alltså alltså inte innebära en bofast befolkning, bara att befolkningen återkom till denna plats för att ta vara på maten. Så har nomader gjort i alla tider.
Naturligtvis är det mycket intressant om vi verkligen hade en bofast befolkning så tidigt i vår historia - men att hitta ett matförråd är inget bevis på en bofast befolkning. Vi måste även hitta var de verkligen bodde, ett antal gravar, osv. Först då kan vi börja tro på en bofast befolkning - enligt min uppfattning.
Thomas
Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan
Carl Thomas
Fyndet gjordes vd en utgrävning av en boplats:
Det är spår av 60 ton sötvattensfisk enligt samma artikel.
Opager
Fyndet gjordes vd en utgrävning av en boplats:
Källa: Nättidningen Svensk Historia. Finns länk här tidigare.Fyndet gjordes vid en utgrävning av en 9200 år gammal boplats vid det som en gång varit en sjö precis vid utloppet till Östersjön.
Det är spår av 60 ton sötvattensfisk enligt samma artikel.
Opager
-
- Inlägg: 2132
- Blev medlem: 15 april 2015, 15:05
- Ort: Jämtland
Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan
Har man hittat 60 ton fiskrester så tyder det absolut på en fast bosättning
Thomas
Thomas
Historia är färskvara.
Re: Fermenterade fisk för 9200 år sedan
60 ton??? Och ??? Igen. Det motsvarar give or take en deponi på 60 kubikmeter.....
Är det riktigt?
Är det riktigt?