Var ligger Beowulf begravd?

Här kan du diskutera vetenskapsteori
john
Inlägg: 82
Blev medlem: 3 maj 2021, 10:43
Ort: Göteborg / Dragsmark

Re: Var ligger Beowulf begravd?

Inlägg av john » 7 juni 2022, 20:52

Ja, ok. Du bestämmer Starkodder. Eller som han Gollum i Sagan om Ringen. Du behövs för att munhuggas lite. Så att folk ska förstå och förstöra okunskapen :)

Jag blir tvungen att söka vidare för att överbevisa dig.

(Vilka är med :)

Vilket är bra!

Tack.
Senast redigerad av 1 john, redigerad totalt 9 gånger.

Starkodder
Inlägg: 1261
Blev medlem: 30 april 2015, 19:31
Ort: Lund

Re: Var ligger Beowulf begravd?

Inlägg av Starkodder » 8 juni 2022, 16:55

john skrev:
7 juni 2022, 20:52
Ja, ok. Du bestämmer Starkodder. Dräparen. Eller som han Gollum i Sagan om Ringen.

Jag blir tvungen att söka vidare för att överbevisa dig.

(Vilka andra är med på den resan?:))

Vilket är bra!

Tack.
Bryr mig inte om du kallar mig saker personligen, som ett slags argument eller? Inget i det du skriver låter rimligt. Det enda jag själv bestämmer över här på forumet är vad jag tänker och tycker, och forumet har inget krav på att någon ska tycka som du. Att framföra sin egen teori i ett forum är oftast ett ensamarbete.

john
Inlägg: 82
Blev medlem: 3 maj 2021, 10:43
Ort: Göteborg / Dragsmark

Re: Var ligger Beowulf begravd?

Inlägg av john » 9 juni 2022, 11:45

Det är en teori som jag för fram ja. Det är sant.
Men jag aktar mig för åsikter eller att tro något eller tycka. Det är därför jag använt ordet vi, för det är riktat mot en logik som jag bara är en budbärare av.

Jag har även andra som jag samtalar med omkring det här innan jag skriver det jag skriver.

Jag försöker underbygga med resonemang. Resonera o ta ner sagorna så att de sitter mer ihop. För de är tolkningar på tolkningar skulle man kunna säga. Dessutom är teorin att det är på en geografisk grund som inte har provats på tidigare. Men borde ha gjorts när den ligger så otroligt centralt i Skandinavien och att det är ett stort område - också befolkningsmässigt för den här tiden.

Dessutom har i alla fall Snorre Sturlasson en bakgrund i dessa geografiska områden.
Senast redigerad av 1 john, redigerad totalt 9 gånger.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 3776
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Var ligger Beowulf begravd?

Inlägg av Yngwe » 9 juni 2022, 11:58

Jag har svårt att se det provocerande i användande av ordet "vi". Det är ju inte synonymt med "alla" eller "du och jag" utan kan avse alla möjliga konstellationer.

Därför föreslår jag att vi släpper den biten nu!

Starkodder
Inlägg: 1261
Blev medlem: 30 april 2015, 19:31
Ort: Lund

Re: Var ligger Beowulf begravd?

Inlägg av Starkodder » 9 juni 2022, 16:33

Ja så länge jag inte är med i detta vi är det lugnt.

john
Inlägg: 82
Blev medlem: 3 maj 2021, 10:43
Ort: Göteborg / Dragsmark

Re: Var ligger Beowulf begravd?

Inlägg av john » 9 juni 2022, 16:57

Här är lite intressanta bitar också som behandlar tiden för när sagorna skrevs och vad som hände då. Och som har med Beowulf att göra ändå, via omvägar. För att belysa var strukturerna tidigt uppstod för det som Senare blev Danmark - Norge. Bohuslän och Dal o Markerna är ju en brygga dem emellan rent fysiskt.

Jag ska försöka vidareutveckla en tidigare text som jag har uppdaterat och sedan resonera lite mer från det.

Här kommer den.


”Anglernas område i England skulle sedan i alla fall gå hand i hand med Danelagen - den del av dagens Storbritannien som styrdes från "Danmark" och Danmark och Norge verkar ha samarbetat i det här och koordinerats någonstans ifrån. Danmark och Norge i dess nuvarande form fanns inte då.

Norge och Danmark skapades dock mer och mer tydligt när Bohus fästning byggdes. Magnus Barfot och andra fram till Sverre (och Sverres ättlingar som byggde klostret och byggde Bohus i södra Bohuslän) ledde Birkebeinarna mot Baglerna (Sverre valdes in som Kung nära Hedekas i Dalsland)

Birkebeinarna mot Baglerna i Norges inbördeskrig. Det gamla Svithiod i Dalsland mot gamla Bokenäset / Bogenäset - Baglenäset?:)..

Känner vi igen konflikten mellan Sköldungarna på Hleidargardur och de med Jarlen i Svithiod / Dalsland o norrut från de gamla sagorna? Alltså mellan gamla etablerade inlands-delar (Vanernas ättlingar) samt de som styr o kontrollerar sjövägarna och naturresursflödena i övrigt? Danerna, och där Danmark är Danernas yttergränser. Gränslandet. Annars pratar man om Danaveldi om själva federationen. Flera platser heter Danmark i detta område än idag.

- Där någonstans runt 1100 och 1200 talet verkar Norge och Danmark separeras i två delar, eller rättare sagt, den sammanbindande kraften naturgeografiskt mittemellan ett "Norge" och ett "Danmark" senare verkade försvinna mer och mer. Av flera anledningar. Dels är det smartare att förlägga Bohus fästning vid Göta älv för kontroll av handelsflöden. Vendernas attacker upphör allteftersom och det blir mer o mer intressant för Danskarna att ha huvudstaden vid Öresund för att etablera kontroll över Östersjön istället. I början är väl Norge mer framträdande - efter Norska inbördeskriget behåller de kontrollen av Irländska sjön, Island, Grönland samt får hela Bohuslän.

Det Norska inbördeskriget handlar kanske helt om att få kontroll själv över de Danska strukturerna.. Och att det är därför Norge till en början blir mest utvecklat och ledande, trots ett inbördeskrig. Norge, Danmark och Sverige växer senare fram som rena nationalstater. Här någonstans skriver Snorre Sturlasson sina sagor som tar upp äldre strukturer. Hans fosterfar flyttade ut från det framväxande Kungälv. När han besökte Birger Jarl i Skara så åkte han genom Strömmarna och Byfjorden. Där han fick ett segerbaner från slaget med Danskarna. Var hans sagor ett beställningsjobb? Folkungarna gifte ju in sig med Norge på den här tiden, 1200 - 1300 talet. Bohuslän var ju Norskt då.

När nationalstaterna så också växer fram så tar man element ur sagorna och gör dem inhemska, för egen vinning. Här gäller det att konstruera och äga även en historiebild för folket, så att folket kan jobba för staten.

Danskarnas inflytande borde ske mer via Östersjön. Normanderna blir också mer framträdande vid denna tidpunkt. (Se även Anglo-Normander) Huruvida Normanderna är självstyrande eller inte i detta eller om de på något sätt styrs från Danmark eller Norge är såklart svårt och veta kanske, men De använder en trebenad symbol och flagga, eller vad man ska säga, i södra Italien där de skapar ett rike.

Denna symbol har också Norges underkung bland Söderöarna (Hebriderna med Isle of man) Isle of man har den kvar än idag. De norska styrande ”jarlarna” på Isle of man tvingas tillslut hem. Skankarna som de kallar sig blir hövdingar i Jämtland och Härjedalen. Samt gifter in sig i Bohusländska släkter och släkter runt Skåne - som kontrollerar Östersjön. Bland annat via en styrande familj på fästningen på Bornholm.

De som tar över Isle of man är Skottarna som vi alla sett från filmen Braveheart. Robert the Bruce etc. Brucefamiljen är Normander (Där Macdonaldklanen var på högerflanken och fick den hederspositionen efter slaget vid Bannockburn, en Norsk Vasallklan). Och det Normandiska geografiska läget kan ersätta och komplettera vägen över Irländska sjön. Normanderna tar senare södra Italien och delar av Libanon. Som för att säkra gamla medelhavsvägar runt Spanien.

En sak till, Bohus fästning byggs av Håkon Håkonsson, vid tiden då Skankarna flyttar tillbaka till Norge. Då Norge förlorar kontrollen över Irländska sjön så flyttar man ner positionerna mot Kungälv/Bohus och Dragsmarks kloster byggs. Norge förlorar tillslut och blir Dansk vasallstat på 1300 talet, de gamla Dansk-Norska styrande släktena fortsätter dock att beblandas.

Inte förrän 1500 talets slut vid nordiska 7 årskriget kommer Sverige ta över Dalsland mer o mer. (Innan fanns Kalmarunionen) 1658 tar de över mycket mer än så. Både Norge och Danmark har då länge haft nya geografiska områden där makten utgått ifrån. ”


Ja, alltså Politiska samarbeten och koalitioner sker ju hela tiden. Folkungarna och Jälboätten med deras ingiften med Norge sker ju inte heller utan anledning. Västergötland (Sverige i mångt och mycket) och Bohuslän (Norges mest strategiska provins) verkar samarbeta relativt naturligt. Och de äldsta och högst rankade adelssläkterna i Sverige har oftast sina rötter i dessa Svensk - Norska koalitioner i dagens Västsverige.

Dels kan man här se tecken på hur världen var mycket mindre än vad den är idag, och visar då på hur sagoberättarnas värld även den var mindre. För att inte tala om hur geografin för 500 talet såg ut. Gamla megalitområden. Maktbasen även vid den här tiden.

Men dels också maktförskjutningen från gamla platser som tjänat sin roll i gamla lösa federationer och den del av riket som hade bäst naturliga befästning och handelskontroll var den som skapade sin självskrivna plats. Det är först senare som mer samordnade stater kommer, mer centralstyrda som i sin tur kräver nya borgar i ett mer statiskt system. Det är svårt att behålla kontrollen av Hebriderna. Ligger långt bort när nya ”stater” bildas där på samma sätt. Genom Normandisk kontroll verkar det dock kunnat fortskrida istället.

När Bohus byggdes så påbörjades även fästningen i Oslo, samt Vardö, mot Ryssland till.

Det är också då Klostret byggs. Norge har då konsoliderat in gamla strukturer och även gjort om dem.

Venderna anföll Kungälv på 1100 talet. Innan eller tiden inför denna utveckling. Det var väl ett ”Danmark” de stred mot enligt många officiella förklaringar av historien. Ett behov av bättre skydd och samordnade stater (enhetsstater) började väl växa fram mer.

Så på ett sätt kanske man kan säga att det först var ett Norge - Danmark (vid ”Noreg/Norwegen” men med ”Dansk” kung) i en tid innan enhetsstaterna, men som senare blev ett mer centraliserat Danmark - Norge, när handelsvägar via Suderöarna föll, och ny maktetablering i Östersjön inleddes istället. Samt att etableringen av Normandie senare gav resultat.

Det makes sence att betrakta det åt det här hållet. Att börja leta sammanhang på makronivå i flera olika plan. Då stämmer det Norska inbördeskriget också, samt vad det gällde, och var.. uppgifter om var Sverre utropades som Kung stämmer också.

Och det var på dessa gamla fasta och naturliga befästningar o strukturer såsom Lejdebergen, Lögrinn och ’svitiod’ i Dalsland som Beowulf och de ”Isländska” sagorna bygger på. Som refererar till en äldre tid då länderna var mer löst sammansatta. Fornaldarsagorna. Tiden innan den så kallade ”Vikingatiden” som ju är ytterligare ett annat nutida hittepåbegrepp.

Efter Sverre blev vald som kung så infördes ett arvkungadöme i Norge, före både Danmark och Sverige. Detta sägs ha kunnat gynnat Norge. I linje med en mer centraliserad struktur före både Danmark och Sverige
Tillslut så kommer Norge, dock av flera anledningar komma mer under ett Danmark.

En av dem är att söner inte produceras i denna kungaarvslinje. Man får gifta bort döttrar och områden i nuvarande Danmark och Tyskland tar över istället.

Hursomhelst sitter Christian IV på 1600 talet sedan på makten med sina handelskompanier mot Vardö/Ryssland, Island - och kontrollerade Östersjön. (Danmark som inleder 30 åriga kriget) Innan allt går över till Sverige efter Westphaliska freden och 1658 då Sverige omringar Danmark - Och då kommer Bohuslän in i bilden igen genom Marstrand och Göteborg som nya utgångspunkter för de senare även ostindiska kompanierna.

Det är inte säkert att man kan tala om dessa ägandeskapsstrukturer som för alltid styrda ifrån dagens Själland. Utan har legat där de legat utifrån naturgeografiska förutsättningar samt strategiskt till.

Skriv svar