Folket bortom nordanvinden

1800 - 500 f.Kr.
karlfredrik
Inlägg: 731
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Folket bortom nordanvinden

Inlägg av karlfredrik » 6 maj 2015, 20:58

För er som inte var med på arkeologiforum återger jag här myten om de fyra jungfrurna från folket bortom nordanvinden, grekiska hypoerboreer, som återgavs på 400-talet f kr fast omnämndes redan av Hesiodos på 700-talet f Kr
4. Legenden om de fyra jungfrurna från ”folket bortom nordanvinden”.
Vi känner legenden om de fyra jungfrurna från ”folket bortom nordanvinden” (Grekiska ”hyperboreer” ) som kom till ön Delos sydost om Athen (se karta) bäst från Herodotos (480-420 f kr). I Clas Lindskogs översättning skriver Herodotos: ”först skall hyperboreerna ha avsänt två flickor, som delierna kallade Hyperoke och Laodike, med dessa heliga (offe r-) gåvor För att bereda dem säkert skydd skickade hyperboreerna med dem fem av sina landsmän som följeslagare. Dessa kallas nu perferer (”överbringare”) och de åtnjuter stor heder på Delos. Men när dessa personer, som så skickats åstad, aldrig kom tillbaka till hyperboreerna, tyckte dessa, att det vore väl hårt att skicka ut folk utan att få igen dem..”
Istället kom man på att skicka offergåvorna inlindade i halm.
Både pojkar och flickor skulle offra huvudhår åt flickorna från ”landet bortom nordanvinden”
De deliska flickorna skar av sig sin fläta före sitt bröllop och lade den på graven.
Redan tidigare hade två andra flickor från ”folket bortom nordanvinden” kommit till Delos, de hette Arge och Opis. De hade kommit med en skatt till Delos, som skulle överlämnas till förlossningsgudinnan Eileityla, som man trodde bodde på ön, som tack för snabb förlossning av spädbarn .
En femte jungfru, Loxo, dyker upp senare.
----
Gravarna som uppges tillhöra jungfrurna på Delos är utgrävda av franska arkeologer, och dateras till 1500-1200 f Kr.
Möjligen kom dessa från Skandinavien eller södra östersjökusten. Bärnsten nämns av Hesiodos