Erik den Helige

1066 - 1520
Främmestad
Inlägg: 27
Blev medlem: 29 juni 2020, 21:41
Kontakt:

Re: Erik den Helige

Inlägg av Främmestad » 23 juli 2020, 15:06

Det är så väldigt långa länkar till de där google-böckerna. Sök gärna på olika stavning som Bondig steallere, Bondi stalr, staller, bondig constabularius, bondig stalr, bondig stabulator, staller.

Här har jag hittat info, men det är svårt att hitta rätt ställen utan sökord:
- Anglo-Saxon Charters
- John Mitchell Kemble: The Saxons in England: A History...
- J. J. A. Worsaae: An Account of the Danes and Norwegians in... p g a kort länk skickar jag med den
https://www.gutenberg.org/files/55409/5 ... 5409-h.htm

Se även Bondi the staller på engelska wikipedia, där det står om att han hörde till Edward bekännarens hushåll. Henry de Ferrers (se bl a eng. Wiki) fick stora delar av hans land efter 1068.

Men jag minns inte om jag har sett Thord Ulfsson Bonde i källor (jag kommer ju bara åt internet), vilket nog andra har gjort. På släktforskningssidor uppges han vara son till Ulf Galiciefararen och Bodil Håkonsdotter, men jag tror snarare att Tords mor var en dotter till en Thored (det fanns minst två med hög position i England vid denna tid). Bodil var mor till Thurgot/Torgils Fagerskinna, som då skulle vara Tords halvbror. Thurgot tog sig till Danmark och sin Torgunna Vagnsdotter efter 1066/68; Tord gifte sig till en position i Sverige (Edla Eriksdotter av Skara).
Jedvard Thordsson (inte Ulfsson) nämns i gamla böcker som gift med Cecilie Svensdotter och far till Erik den helige Jedvardsson.

Det jag har gjort är att ställa upp ett antagande om att Bonde stallare är samma person som Ulf Galiciefararen och far till Tord Ulfsson Bonde. Erik Jedvardssons brorson hette Ulf. Men jag har inte satt mig in i 1100-talet, bara händelsevis hittat ett par intressanta saker när jag har forskat om 1000-talet. F ö är det möjligt att namngivningsreglerna luckrades upp fr o m 1100-talet i o m helgonnamnen.

Frändesskapet mellan Bonde och kung Edward skulle antingen kunna bestå genom att Bondes dotter var en frilla till kungen, eller att frillan var en dotter till Thored, d v s en moster till Tord. Man måste inte tro på detta, men jag tycker att det är värt att fundera på.

Möjligtvis finns det mera intressant att hitta, men just nu är jag kvar på 1040-talet och sparar övriga överraskningar tills de kommer i min väg.

AndreasOx
Inlägg: 940
Blev medlem: 12 juni 2016, 21:15

Re: Erik den Helige

Inlägg av AndreasOx » 24 juli 2020, 12:17

Vi har nog olika uppfattningar om källor. Jag menade samtida källor och inte de sentida ytterst osäkra kombinationer som finns i Anrep http://runeberg.org/anrep/1/0267.html och sorterade bort redan av forskningen på 1800-talet. Ex Ulf Joarsson verkar vara uppdiktad. Man brukar anta att ursprunget till att Bonde-ättens frodiga stamträd är Karl Knutsson Bonde strävan att legitimera sin kungaställning.
Bondig stallare är intressant men jag hittar ingen information om hans familj eller konkret anknytning till Skandinavien.

Bäckahästen
Inlägg: 1782
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Erik den Helige

Inlägg av Bäckahästen » 25 juli 2020, 08:16

Vad spelar det för roll om länkarna är långa eller korta, bara de fungerar? :D

Främmestad
Inlägg: 27
Blev medlem: 29 juni 2020, 21:41
Kontakt:

Re: Erik den Helige

Inlägg av Främmestad » 25 juli 2020, 17:06

Varsågod:
https://books.google.de/books?id=OAlaAA ... &q&f=false
The Saxons in England: A History of the English Commonwealth Till ..., Band 2
von John Mitchell Kemble

https://books.google.de/books?id=zdY5AA ... &q&f=false
Anglo-Saxon Charters
herausgegeben von [Anonymus AC00547307]

Om Doomesday Book finns det f ö många arbeten på internet. Men nästan alla spånar runt samma magra uppgifter. Problemet är nog verkligen att personer bara försvinner från England efter 1066 och dyker upp någon annanstans. Om Bonde stallares släktförhållanden har jag inte heller hittat någonting. Den som är intresserad av den perioden kan ju fortsätta att leta. Doomesday Book visar bl a vilka som verkligen hörde till det allra översta samhällsskicket och vilka som var perifera. Bonde stallare hörde till den första kategorin.

Skriv svar