Nygammal ordning!

Information och meddelanden rörande forumet.
Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4314
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Nygammal ordning!

Inlägg av Yngwe » 25 augusti 2023, 20:11

Vårt forum upplever samma problem som så många andra, och vi upplever att problemen blir värre och värre med åren!

Vi som driver forumet, och lägger ner rätt mycket tid på det, har ett tag stått i valet och kvalet om vi ska lägga ner. Osämja och dåligt samtalsklimat, eviga upprepningar och så vidare tär, det blir mindre roligt och mindre intressant att driva forumet. Å andra sidan, det kommer fortfarande fram mycket kntressant, och det kommer fortfarande till nya aktiva och inspirerande medlemmar.

Vi har beslutat att ge det en chans till, men då gå tillbaka till forumets ursprungliga krav och standard. Vi vill ha ordning i samtalet och en vänskaplig och respekterande ton. För att det ska bli verklighet kräver vi nu igen följande:

Påståenden ska styrkas och källor anges!
Det är inte ok att påstå något som ingen kan kontrollera. Är det egna hypoteser och tankar så är man tydlig med det. Vi kommer att moderera som vi gjorde, alltså markera och kommentera det som vi tycker är lösa påståenden.

Upprepningar ska undvikas!
Det förväntas att var och en kontrollerar om det man tänker skriva varit uppe tidigare. Man får använda sökmotor och göra sig besväret att läsa igenom allt relevant på forumet. Vi vet att det kan ta en tid, men man får ta sig den!
Vi kommer att moderera, upprepningar och det vi upplever som medvetna försök att föra diskussionen bakåt kommer att tas bort! Givetvis får man ta nytag på gammalt, så länge det är ett nytag!

Personangrepp är förbjudna!
Man får kritisera inlägg, man får kritisera metod och man får kritisera brister i sak. Men man kritiserar inte person!
Tinget kommer att agera och vara mycket hårdare än senaste åren!

Ha tålamod!
När ni (vi) blir väldigt engagerade, kanske upprörda, vänta med att skriva en stund. Andas och tänk efter! Ansträng er för att framföra era tankar på ett sätt som är trevligt, även om man inte håller med!

Var sakliga!
Försök att hålla inläggen korta så att det går att bemöta. Blir det för långa hinner man inte med att respektfullt bemöta allt. Precis som IRL, vi har två öron och en mun, lyssna dubbelt så mycket som du pratar!

Kan vi alla hålla oss till detta blir det bättre igen! Och ja, vi i Tinget omfattas också, vi går anstränga oss minst lika mycket!

Det här var absoluta krav, nu till några önskemål!

Alla ni som läser men sällan skriver! Prova att starta en tråd om det som intresserar er mest. Forumet skulle må bra av att breddas och täcka många fler skilda ämnen! Har ni ingen lust, ja men ok, men kanske kan man ibland ändå göra det för forumets bästa!

Alla ni proffessionella
Några skriver, men de flesta läser bara. Vi ser er ju vi i Tinget och i många fall vet vi precis vilka ni är. Vi är förstås väldigt glada att ni tar er tid att läsa, men visst borde fler av er kunna skriva nåt då och då!

Nya ämnen.
Ni som är aktiva. Som jag intresserar ni er säkert för historia och arkeologi i allmänhet. Tänk va kul med nåt nytt på forumet. 30-åriga kriget, Antikens teatrar, Vävningens historia, Soldattorp i Närke. Ja ni vet, allt möjligt. Allt behöver inte vara en svartvit diskussion om järnåldern, det kan också vara ett gemensamt grävandeefter järnframställningens utveckling eller något sådant.

Och slutligen, det eviga önskemålet! Om någon känner att de kan bidra genom att ansluta till tinget, så vore vi oerhört tacksamma! Vi har lite för hög belastning, vi är inte purunga, och vi har arbete, familjer och besvär som tar sin tid! Belöningen är ringa, arvodet är noll, men tänk alla ideella insatser inom idrotten och kulturen som har samma villkor. Ska det finnas, ja då måste folk ställa upp! Tänk på det och hör av er med det ni tycker vi kan bidra med!

Låst