Hur förklaras mytologiska inslag i källor?

Här kan du ta ut svängarna ordentligt, men lagar för uppförande gäller
karlfredrik
Inlägg: 892
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Hur förklaras mytologiska inslag i källor?

Inlägg av karlfredrik » 22 november 2019, 16:33

Många historiska källor innehåller inslag av mytologi, möte med tomtar, troll, drakar, enhörningar, kentraurer, satyrer,sjöormar,sjöjungfrur,häxor,spöken mm. Några av dem ingår i annars trovärdiga historiska källor, som romerska härföraren Sullas infångande av en satyr.En del författare påstår sig ha sett dom själva En kokbok från medeltiden innehåller tom maträttrer gjorda av enhörningar, drakar och annat som inte står på menyn idag.
Vissa var skeptiska, som kung Kroisos (Krösus) av Lydien (600 f Kr). Han skickade sex sändebud till sex olika orakler, och de skulle på en avtalad tidpunkt fråga: "Vad gör kung KJroisos just nu?" Fem orakler svarade något svammel typ att kungen var på en lång resa. Bara en svarade rätt, Oraklet i Delfi, att kungen kokade skölpadsoppa.
Vad jag som källforskare undrar är om allt är rena påhitt, eller om det även kan vara feltolkningar av verkliga händelser som fiskstim som antogs vara sjöorm etc.
Jag kommer ihåg från min skoltid all jag var den ende som öppet inte trodde på vitra, skogsrået. En gubbe i byn kunde svära på att han sett det med egna ögon.
(En satir om vidskepelse: Mark Twains "En yaknee vid kung Arthurs hov kan ge några tips)

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Hur förklaras mytologiska inslag i källor?

Inlägg av Yngwe » 22 november 2019, 17:53

Det där är ju spännande funderingar. Så för något år se ett TV program om fiske där men siktade in sig på att fånga sjöodjuren från gamla kartor. Möjligen var det till och med från vår Carta Marina.

Man lyckades faktiskt riktigt bra, även om man inte fick allt på kroken lyckades man på ett trovärdigt sätt faktiskt visa vad dessa sjömonster egentligen var för nåt. Livs levande djur och fiskar som egentligen återgivits rätt karakteristiskt även i monsterformatet.

Jerrark
Inlägg: 491
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Re: Hur förklaras mytologiska inslag i källor?

Inlägg av Jerrark » 11 januari 2024, 22:38

I boken Vägen till Indien berättar Björn Landström om munken Brendans berömda resa i nordliga farvatten. Vid ett tillfälle skådar de något som de tror är den fruktansvärde Judas Iskariot som en gång om året får lov att komma upp och svalka sig från helvetets plågor. I senare tid har man tolkat det som att Brendan och hans besättning måhända såg en valross som låg och vilade sig på en kobbe.

Brendan såg också ett slott av kristall som man tror kan ha varit ett isberg.

Skriv svar