Den dynamiska medeltiden

Här kan du fråga efter, rekommendera och/eller recensera böcker.
Artesien
Inlägg: 77
Blev medlem: 14 januari 2018, 13:09

Den dynamiska medeltiden

Inlägg av Artesien » 24 juli 2018, 08:34

Jag har under de första sommarveckorna haft glädjen att läsa två böcker som jag varmt rekommenderar till forumets läsare. Den första är The making of Europe by Professor Robert Bartlett. Den andra boken är The Normans in the south av John Julius Norwich.

Böckerna är mycket olika. Emedan den första är en modern klassiker skriven av en akademiker av högsta klass och som för fram på sin tid banbrytande forskning är den senare ett populär verk från sextiotalet med sin tids fulla fokus på furstar, Påvar, kardinaler, och övriga spelare i samhällets toppskikt.

Men för en lekman komplementerar dessa böcker varandra och ger en levande bild av en mycket dynamisk tid.

Bartlett beskriver övertygande det samhälleliga paradigmskifte som högmedeltiden innebar för Europa. Under en relativt kort period spred sig det vi kallar eller snarare känner igen som den latinska kristendomen sig från ett kärnområde kring Rhenlandet, norra Frankrike, Flandern och södra England ut i Europa i alla väderstreck. Under en period mellan 1000- och 1200-talen skedde en närmast kolonial utveckling där Europas periferi inlämnades i den latinska kristenheten. Det var främst med stöd av överlägsen militär taktik och teknologi - den bepansrade ryttaren tillsammans med borgar av sten - som ledde till en häpnadsväckande expansion i områden som Irland, det slaviska områdena i Europa, iberiska halvön, Baltikum, Finland, södra Italien, Grekland och Palestina. Det förefaller som att Danmark, Norge och Sverige tog del av denna expansion i kraft av att helt och hållet inlämnats i den västeuropeiska kultur- och religiösa gemenskapen.

Just vad gäller stridsteknik är där en period om ca 200 år då främst ryttare från kärnområdet ovan kunde svepa allt motstånd framför sig. Först när motståndarna anammat den nya tekniken kunde effektivt motstånd uppbådas.

Just för det senare är Norwichs bok ett bra exempel. Här är det inte fråga om en presentation av originella tankar utan snarare en underhållande sammanställning av en otroligt spännande och vanligen mindre känd historia. Vad vi har här är ett tidigt exempel på vad den nya taktiken, tekniken och vad som på nysvenska skulle kunna kallas disruptive behaviour, kunde medföra i en miljö där det är helt enkelt inte fanns adekvata motmedel. Boken beskriver hur en handfull äventyrare från Normandie skapade sig en enastående position i södra Italien och på Sicilien. Där finns flera exempel på hur bara några 100 normander krossar motstånd bestående av bysantinska, lombardiska och tysk-romerska trupper.

Båda böckerna är säkert redan kända för forum medlemmar men om så inte är fallet finns här timmar av trivsam semesterläsning.