Sida 1 av 1

Lyssna på urindoeuropeiska

Postat: 4 december 2015, 11:39
av Wurner
Här kan man höra när Andrew Byrd från University of Kentucky läser en fabel och en passage ur Rigveda på rekonstruerad PIE:
Telling Tales in Proto-Indo-European (archaeology.org)

Re: Lyssna på urindoeuropeiska

Postat: 5 december 2015, 16:15
av Ephraim
Just rekonstruktion av urspråk är ett av de mest fascinerande områdena inom den historiska lingvistiken. Det är särskilt värt att lära sig mer om hur man rekonstruerar språk som inte är belagda.

Sen finns förstås gott om detaljer i urspråket som är omdiskuterade, såsom hur laryngalerna (*h₁, *h₂ etc.) faktiskt uttalades. Så frågan är ju hur nära ljudklippet ligger ett språk som faktiskt talades. Men bara det att man vet något om ett språk som inte lämnat ifrån sig några skriftliga belägg eller ljudupptagningar är ju fascinerande.

Re: Lyssna på urindoeuropeiska

Postat: 5 december 2015, 18:02
av jancro
Här ett utdrag som behandlar sambandet mellan PIE-ordet för gud och grekernas Zeus och romarnas Jupiter:

" När språkvetare sedan idkat detektivarbete enl. ovan, så har de omsider kommit fram till att det protoindoeuropeiska ordet för far nog - för det är, som sagt, en kvalificerad gissning snarare än absolut kunskap - hette ungefär *peter i det protoindoeuropeiska tungomålet (obs, ingen koppling till namnet). Pusslar man ännu lite mer kan man finna att tilltalsfrasen "o fader gud" nog lät *dyeu peter på PIE, vilket faktiskt är samma ord som romarnas Jupiter. I grekiskan blev ordet för gud *dewos namnet Zeus, och i latinet finns det kvar nästan oförändrat: deus.
Etymologi är faktiskt ett av de mest fascinerande ämnen som finns."

Hela inlägget : http://faktoider.blogspot.se/2007/10/ett-ursprk.html