Sida 1 av 1

Konstiga och udda språk

Postat: 7 november 2015, 14:19
av Bäckahästen
På Kanarieöarna finns ett visselspråk som användes för att kommunicera mellan bergstopparna.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Silbo_Gomero

Är det någon som känner till fler udda och konstiga språk?

Re: Konstiga och udda språk

Postat: 7 november 2015, 14:38
av Bäckahästen
Här går det att höra hur språket låter.
http://youtu.be/PgEmSb0cKBg

Re: Konstiga och udda språk

Postat: 7 november 2015, 18:58
av jancro
Om vi får räkna in även levande språk, så finns ju de med klickljud :
Wp:
"Klickljud är konsonanter som bildas med hjälp av dubbel avspärrning. Dels spärras talröret av vid velum, dels sker en avspärrning längre fram i talröret. När talröret är avspärrat på båda platserna, sänks tungan, och då uppstår ett undertryck. Den främre avspärrningen släpps så hastigt, och ett klickande ljud kan höras. Klickljud använder sig alltså inte av en luftström från lungorna som huvudsaklig ljudkälla, det vill säga de är icke-pulmoniska, ett särdrag de delar med ejektivor och implosivor.

Svenskan använder sig inte av klickljud, men de finns i vissa afrikanska språk, som khoisanspråk och vissa bantuspråk. Utanför Afrika är de ovanliga."

Här Miriam Makeba med The Click Song :
https://www.youtube.com/watch?v=_V3YOBUKN58

Re: Konstiga och udda språk

Postat: 8 november 2015, 07:18
av Bäckahästen
Tack jancro! :D

Re: Konstiga och udda språk

Postat: 8 november 2015, 18:01
av Ephraim
Ett uppmärksammat exempel på "udda" språk är Pirahã, talat av ett isolerat folk i Amazonas. Mycket av det som har påståtts om språket är kontroversiellt. Det mesta vi känner till kommer från en person, Daniel Everett. Men även om inte allt som sägs om språket stämmer är det väldigt intressant och udda.

Språket har bland annat påståtts sakna ord för färger, och endast ha ord för ljust och mörkt. Det sägs också i stort sett sakna räkneord, det finns två ord som är lite kontroversiellt vad de betyder. Antingen betyder de ett, och två eller så betyder det mindre mängd och större mängd.

Pirahã-språket anses ha tio eller elva betydelseskiljande språkljud (fonem), vilket skulle kunna vara världsrekord i minsta antalet ljud. Dock räknar man inte med toner i detta som är betydelseskiljande.

Det finns dock stor variation i hur de tio språkljuden kan uttalas. Ett uttal som förekommer är tydligen det extremt ovanliga ljudet [t͡ʙ̥]. Ljudet uttalas ungefär genom att man börjar att uttala ett [t], och sedan övergår i ett ljud som bildas genom att läpparna slår mot varandra, ungefär som när man säger brrrr (fast tonlöst) eller när man imiterar en häst. Det sägs att Everett inte upptäckte ljudet först, eftersom Pirahã-folket ofta blev förlöjligade av utomstående som hörde det märkliga ljudet, och därför bara uttalade de inför varandra.

Precis som språket som nämns i förstainlägget kan Pirahã visslas eller nynnas, om man önskar det.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pirahã_language
https://en.wikipedia.org/wiki/Pirahã_people
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Everett

———

Annars kan nämnas damin som var enn ceremoniellt språkvariant som talades förr på Mornington Island i Carpentariaviken, Queensland, Australien. Det skilde sig väldigt mycket från det vardagliga språket lardil. Damin är antagligen det enda kända språk utanför afrika som använder klickljud i det vanliga ordförrådet (många språk, inklusive svenska i någon grad, kan ju använda klick i interjektioner och liknande).
https://sv.wikipedia.org/wiki/Damin
https://en.wikipedia.org/wiki/Damin
https://en.wikipedia.org/wiki/Lardil_language

Re: Konstiga och udda språk

Postat: 9 november 2015, 05:59
av Bäckahästen
Tack Ephraim! :D