Signalering med kanoner

1520 - Nu
Jerrark
Inlägg: 144
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Signalering med kanoner

Inlägg av Jerrark » 22 augusti 2017, 03:55

Det är intressant att tänka på hur kanoner i gamla tider användes att signalera med. Deras ljud hördes långa sträckor och en hel bygd kunde via denna signalering bli varse när t ex ett skepp närmade sig.

Här följer en livfull skildring av hur kanonerna hördes när ett skepp seglar in mot kolonin nya Sverige vid Delawarefloden i östra Nordamerika på 1600-talet. Först skjuts ett prejskott från land och skeppet svarar med svensk lösen. Sedan brakar det loss när flera försvarsanläggningar längs floden svarar på lösen.
Skildringen är från en roman men den visar ändå hur det kunde gå till när man signalerade med hjälp av kanoner.

Fästet skönjdes bara som en brun jordbank över stranden mot muren av eneskog därbakom. Skeppet skälvde när kanonerna skrällde av svensk lösen och vi skönjde människomyror på vallarna och så blixtrade och dundrade svensk lösen till svar.

Och långt, långt framför ljöd nya kanoner ur den djupa vikens innersta , skott efter skott svarade med svensk lösen även där. Lukassens ögon tindrade.

"Saluten hördes till Kristinafästet. Flux svarar deras kanoner. Prejskottet skvallrade om att ett skepp var på floden. Lösen säger dem att undsättning äntligen är här. Och när Kristinas stycken ger hals hörs det uppåt bygderna Finland och Upland ovan flodkröken och folket där svarar med de små stenstycken de har i sina blockhus. Ljudet når Tennakongön där Printz [den svenske guvernören] sitter och så skjuter Nya Göteborgs slangor så lösen hörs till Nya Korsholm vid Skuilkillfloden. Och deras karronader lyssnar folk till ända vid Mölndal och Torne, de allra översta byarna. Till holländarna på Nassaufästet når ljudet och till lenaperna runt hela reviret och innan vi nått Kristina vet hela landet av oss."


(Från: Linderholm, Helmer, 1958: Den sköna flodens land)


Någon som vet mer om denna typ av signalering och hur avancerad den kunde vara?

Carl Thomas
Inlägg: 2029
Blev medlem: 15 april 2015, 15:05
Ort: Jämtland

Re: Signalering med kanoner

Inlägg av Carl Thomas » 22 augusti 2017, 12:58

Svensk lösen bestod ursprungligen av två kanonskott i snabb följd, ett med en grov kanon, det andra med en mindre kanon.
Idag används två kanonskott i snabb följd med samma kaliber.

Prejskott sköts som uppmaning att ange vilket land skeppet tillhörde. När två skepp möttes på havet kunde man signalera landstillhörighet på långa avstånd.

Man kunde hedra någon, eller någonting, genom att skjuta svensk lösen, ännu mer hedrande var att skjuta dubbel svensk lösen, alltså 4 kanonskott i snabb följd.

Thomas
Historia är färskvara.

Skriv svar