Olav Tryggvasons systrar

500 f.Kr. - 1066
Främmestad
Inlägg: 29
Blev medlem: 29 juni 2020, 21:41
Kontakt:

Olav Tryggvasons systrar

Inlägg av Främmestad » 26 november 2020, 20:22

Då Olav Tryggvasons far dog innan sonen föddes måste Olavs systrar alltså vara äldre. Som jag ser det följde Ingeborg med mamma Astrids grupp till Västergötland, men inte vidare till Ryssland. Hon kan alltså mycket väl ha växt upp hos Håkan den gamle m fl och lärt känna Ragnvald Ulfsson, som hon senare gifte sig med, redan som barn. Jag tror visserligen att hon var något äldre än han, men det måste inte ha haft någon stor betydelse. Däremot undrar jag om Olav verkligen kan ha varit tillgänglig för någon sorts godkännande av äktenskapet, som en del påstår - och om det kan ha varit nödvändigt. Men just Ingeborgs äktenskap verkar inte så svårt att få till det rent kronologiskt.
Sedan har vi Astrid. Astrid hade troligen en annan mor än Astrid Eriksdotter (Olavs mor), för det skulle vara mycket ovanligt för dottern att uppkallas efter en mor som fortfarande var i livet. Dessutom tyder ingenting på att hon var med resten av familjen på flykten. Det som är väldigt konstigt är berättelsen om när Olav propsade på att gifta bort henne mot hennes vilja. Astrid Tryggvadotter föddes senast ca 968, troligen tidigare. När Olav dök upp ca 995 och ville gifta bort henne av politiska skäl var hon +- 30 år. Det kan väl ingen tro att hon hade varit ogift i 15 år. Men ingenstans nämns det att hon var änka. Hon ska ha argumenterat att hon som syster till en kung inte ville gifta sig med en som inte ens var jarl, och då ska Olav ha plockat fjädrarna på hennes jaktfalk. Är det någon som har några bra teorier om Olavs systrar?

kylarvende
Inlägg: 675
Blev medlem: 6 maj 2015, 11:48

Re: Olav Tryggvasons systrar

Inlägg av kylarvende » 29 november 2020, 19:15

Främmestad!

Jag har inget att tillföra utöver vad du skriver, mer än att jag har kopierat några länkar, främst wiki:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryggve_Olavsson

”Tryggve Olavsson (fornnordiska:Tryggvi Óláfsson), född mellan 925 och 935, död 963 var kung över Viken (Vingulmark och Ranrike).[1] Han var son till Olav Haraldsson Geirstadalf som var kung över Vestfold och Vingulmark och sonson till Harald Hårfager.”

https://sv.wikipedia.org/wiki/Olav_Tryggvason

”Olav Tryggvason, även kallad Olav Kråkben, son till Tryggve Olavsson och Astrid av Jæren, född cirka 968, död år 1000, var kung av Norge från 995 till 1000”

”Kung Olav var gift med Sven Tveskäggs syster Tyra och de hade ett barn som dog innan det fyllt ett år.”

https://www.geni.com/people/Olav-I-Tryg ... 3867333182

http://historiska-personer.nu/min-s/p543563d0.html

”Ingeborg Tryggvadotter
Prinsessa i Norge.
Far: Tryggve Olavsson

Mor: Astrid av Jæren”

https://en.wikipedia.org/wiki/Ingeborg_Tryggvasdotter

“Ingeborg Tryggvasdotter was the daughter of Tryggve Olafsson (died 963), the great-granddaughter of Harald Fairhair, and the sister of Olaf I of Norway.[1] She married the Swedish earl Ragnvald Ulfsson, first the earl of Västergötland and later of Staraja Ladoga. They had two sons, Uleb Ragnvaldsson and Eilif, who became earls in Kievan Rus'.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Olaf

“The corresponding Old Novgorod dialect form is Uleb.”

https://no.wikipedia.org/wiki/Astrid_Tryggvesdatter

”Til tross for at Astrid ikke var helt begeistret for giftemålet innledningsvis fikk hun og Erling mange barn. Fagrskinna forteller at Erling hadde sønner, mens Snorre mente at Erling hadde barna som er listet nedenfor, men vi vet ikke om det er rett og om de i såfall var sammen med Astrid. Vi vet ikke når barna er født.”

Främmestad
Inlägg: 29
Blev medlem: 29 juni 2020, 21:41
Kontakt:

Re: Olav Tryggvasons systrar

Inlägg av Främmestad » 8 december 2020, 12:38

En helt annan möjlighet slog mig nu. Under förutsättning att Olav Tryggvason föddes omkring 963 (vilket betyder att kungarna i Viken mördades ungefär samtidigt som Sigurd Jarl, vilket är ganska trovärdigt) och inte 968, som jag har trott, då Olav ska ha varit ca 2 år när han 970 kom till Västergötland under Eriks (Segersäll) regering (denne efterträdde sin far som dog 970), så kan Astrid ha varit hans dotter. Det skulle passa med namngivningsreglerna. Astrid Eriksdotters andra kull barn med Lodin verkar ha varit född före 980, när hon kan ha dött. Det skulle också passa med att denna yngre Astrid var giftasvuxen omkring 995, att Olav hade tillgång till hennes falkar och att inget tidigare gifte nämns.

I så fall var systern Ingeborg nog bara en aning äldre än den posthumt födde Olav.

Sagan om Olav Tryggvason måste man i alla fall ta med flera nypor salt. Jag köper inte alla detaljer, speciellt inte att han och hans mamma hamnade i slaveri och att båda två räddades var för sig på ett underbart sätt. Många kritiserar att Astrids och Torolv Luseskäggs flykt med Olav alltför mycket liknar Marias och Josefs flykt med Jesusbarnet. Bl a var Jesusbarnet enligt berättelsen två år.

Det svåra är förstås att bestämma sig för vad som kan vara sant i sagorna och vad som är påhittat. Jag är övertygad att det finns en hel del sanningar i dem, men också osanningar.

arnew
Inlägg: 10
Blev medlem: 10 september 2016, 10:07

Re: Olav Tryggvasons systrar

Inlägg av arnew » 9 december 2020, 23:04

Jag vet att det inte hör till ämnet och vill redan nu be om ursäkt för utsvävningen, Tryggve dräptes på Vägga enligt sagan och ligger rösad på Tryggön i Sotenäs kommun, folkminnet säger att han dödades mellan det som idag är Viggersvik camping och Johannesviks camping, från Viggersvik vid bäcken i backen upp mot Johannesvik, för er som semestrat på Sotenäset. Jag smiter ut bakvägen och kommer inte tillbaka på jättelänge .

Skriv svar