Nya fynd i Polen kastar nytt ljus över Jordanes och goterna

500 f.Kr. - 1066
Castor
Inlägg: 1026
Blev medlem: 1 maj 2015, 07:08
Ort: Norrtälje

Re: Nya fynd i Polen kastar nytt ljus över Jordanes och goterna

Inlägg av Castor » 12 augusti 2020, 12:20

Yngwe skrev:
12 augusti 2020, 11:02
Fast just Plinius har väl koll på ingveaonerna, beskriver inte han dem relativt ivt noga?

Ur länk till din länk till WP
Pliny ca 80 CE in his Natural History (IV.28) lists the Ingaevones as one of the five Germanic races, the others being the Vandili, the Istvaeones, the Hermiones and the Bastarnae. According to him, the Ingaevones were made up of Cimbri, Teutons and Chauci
Det kan ju vara ett avskrivningsfel. Vi vet inte vilken förlaga Plinius använde, om det var en avskrift av det grekiska originalet eller om det var en översättning till latin. Ordet æstuarium (estuarium) är dock rent latinskt (på grekiska heter det något helt annat).

Plinius den äldre må ha varit väl förtrogen med ingveaonerna, men om namnet var felskrivet i hans förlaga, som dessutom utspelade sig fyrahundra år före hans egen tid, så kanske han inte gjorde den kopplingen. Det är i och för sig inte heller säkert om han kopplade ihop Pytheas' guiones med det första århundradets goter (gutones) som enligt Plinius var en av de stammar som utgjorde gruppen Vandilii.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4400
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Nya fynd i Polen kastar nytt ljus över Jordanes och goterna

Inlägg av Yngwe » 12 augusti 2020, 13:53

Ja det är sant, Plinius kan mycket väl ha missat den kopplingen

Castor
Inlägg: 1026
Blev medlem: 1 maj 2015, 07:08
Ort: Norrtälje

Re: Nya fynd i Polen kastar nytt ljus över Jordanes och goterna

Inlägg av Castor » 14 augusti 2020, 15:40

Starkodder skrev:
9 augusti 2020, 20:00
Drev lite iväg i tankegången här gällande götar, juter och gaut. Men i det baskiska språket ska ordet gudari betyda krigare eller liknande. Och baskiskan är tydligen ett språk med anor före indoeuropeerna.

En annan vinkel är den keltiska guden Cernunnos, som även är kallad Hu Gadarn. Han finns avbildad på den Jylländska Gundestrupkitteln. Är Hu Gadarn/Cernunnos besläktad med Gaut ursprungligen?
Spännande med den baskiska kopplingen...
Wikipedia skrev:The Basque word for a soldier, gudari (plural gudariak), is a neologism (from guda, "war", thus meaning "warrior" literally).
Ordet "guda" (krig) påminner om fornengelskans guþ...

Beowulf:

"Ic geneþde fela guþa." ― "I dared many battles."

Det keltiska spåret är också intressant. Vi har ordet *gutus som på ur-keltiska ska ha betytt "åkallan", "röst" och använts i religiösa sammanhang - *Gutuatir verkar ha varit en gallisk präst-titel. Märkligt är att namnet på det getiska folket (Getae, Γέτης, ) också kan härledas till ur-keltiska *gutus.

Skriv svar