Hvad var en 'kelter'?

1800 - 500 f.Kr.
Historikus
Inlägg: 587
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København
Kontakt:

Re: Hvad var en 'kelter'?

Inlägg av Historikus » 8 mars 2020, 17:00

Cæsars kampagner mellem 58-52 f.Kr.

Cæsars kampagner i Gallien.png
Cæsars kampagner i Gallien.png (173.92 KiB) Visad 1281 gånger

Historikus
Inlägg: 587
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København
Kontakt:

Re: Hvad var en 'kelter'?

Inlägg av Historikus » 10 mars 2020, 16:44

Møntskatten fra Jersey (1)

I 2012 fandt Reg Mead and Richard Miles en massiv keltisk mønt-skat i et felt på østsiden af kanaløen Jersey - med metaldetektor. Siden da har konservatorer i Jersey Heritage, samt arkæologer og frivillige omhyggeligt undersøgt og adskilt skatten. Skatten indeholdt ca. 70.000 mønter, guld torques og sølvarmbånd, der nu kan ses på La Hougue Bie Museum i Grouville, Jersey. Den samlede vægt var på ca. 750 kg.

For 2.000 år siden var det keltiske folk i det nordlige Frankrig og på Kanaløerne truet. Romerske legioner havde allerede invaderet Gallien og fortsatte til det, vi nu kalder det nordlige Frankrig, gennem en region kaldet Armorica, hvor romerne angreb og koloniserede området.

Denne trussel fik en gruppe keltere fra fastlandet til at sejle over Kanalen til øen Jersey for at begrave en større formue af både keltiske og romerske sølvmønter. Skatten menes at have tilhørt en Curiosolitae-stamme, der flygtede fra Julius Cæsars hære omkring 60 til 50 f.Kr.

Bild


Bild

Se link til Jersey Heritage site her:

https://www.jerseyheritage.org/jersey-s ... coin-hoard

Historikus
Inlägg: 587
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København
Kontakt:

Re: Hvad var en 'kelter'?

Inlägg av Historikus » 12 mars 2020, 18:14

Møntskatten fra Jersey (2)

Den keltiske stamme Curiosolitae / Coriosolitae er nævnt i flere af de antikke kilder (Cæsar, Plinius). Det keltiske forled ’Corios’ (kori̯os) kendes fra andre galliske stammenavne som Uocorii og Tricorii i betydningen hær, trop eller flok. Curiosolitae var en del af et stammeforbund i Amorica og nævnes af Cæsar som ’maritimae civitates’ der grænser mod havet.

Curiosolitae bosatte sig i Cité d’Alet omkring år 80 f.Kr. Havets overflade lå på det tidspunkt ca. 8 m under nuværende niveau, hvilket har medført en del undervandsarkæologi mellem 1973-78 (Ce.RAA).

Fra det 1. årh. f.Kr. har der i byområdet Alet eksisteret en kyst-havneplads med navnet Reginca. Undervands udgravninger har lokaliseret en gallisk havn med mulighed for landing af skibe samt et ferskvandsbassin. Denne strandhavn har på den tid været centrum for kysthandel, men har hovedsageligt været terminal for en maritim handelsforbindelse (cross-channel) med det insulære ’Briton’ langs Englands sydkyst ved Hengistbury Head. Bygningerne i Alet overlevede den romerske erobring men blev ødelagt af en brand ca. 25 e.Kr.

Talrige mønter vidner om, at dette byområde var bosat af Curiosolitae-stammen. Udgravningerne resulterede i viden om rester af bosteder i letfordærvelige materialer, rigtig meget keramik, forskellige juveler, rotations kværne samt lokalisere centre, kornsiloer og affaldsgruber.

Kilde: Centre Régional d'Archéologie d'Alet (Ce.R.A.A)

Bild
Mønt af Curiosolitae

Oppidum Pointe du Meinga?
Pointe du Meinga ligger på en halvø med udsigt over den engelske kanal. Et befæstningssystem blokerer for den eneste adgang til land og afgrænser et område på cirka femten hektar. Denne dæmning består af en vold foran en grøft, der nu er opfyldt. Volden udgør en længde på 250 m, dets bredde er 7 m og dens nuværende højde er 2,70 m. Skønt stedet ikke er blevet undersøgt viser tilstedeværelsen af brændt træ muligheden for et hypotetisk tidligt fæstningsværk.

Armorica.gif
Armorica.gif (27.99 KiB) Visad 1181 gånger

Historikus
Inlägg: 587
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København
Kontakt:

Re: Hvad var en 'kelter'?

Inlägg av Historikus » 14 mars 2020, 15:07

Møntskatten fra Jersey (3)

Oppidum Hengistbury Head?

Hengistbury Head er en 1,5 km lang halvø (Nes) af sandsten, der rager ud i engelske kanal ved Dorset’s sydøstkyst. I den tidlige jernalder omkring 800-700 f.Kr. blev den første bebyggelse anlagt langs den nordlige kant af Hengistbury Head, på strandbredden af Christchurch Harbour - og afgrænset mod syd af en højere banke Warren Hill. Hengistbury Head dannede en naturlig fæstning og var ideelt egnet som handelshavn i jernalderen.

Den tidligste bebyggelse antages at have sammenhæng med opførelsen af et forsvarsværk bestående af to store volde med grøfter, kaldet ’Double Dykes’. Den indre forsvarsvold var oprindeligt 14 m bred, 5 m høj med en grøft 5 m dyb. Den mindre ydre forsvarsvold var 10 m bred, 1,5 m høj, med en grøft 7m bred og 2 m dyb (Cunliffe 1987).

Der eksisterer indtil flere faser af bosættelser i området med en skønnet pause i perioden 400-100 f.Kr. De efterfølgende to faser af sen jernalder er estimeret til ca. 100-50 f.Kr. (LIA 1) og ca. 50 f.Kr.-50 e.Kr. (LIA 2).

For perioden LIA 1 har arkæologien (Bushe-Fox, 1915, Cunliffe 1987) afdækket belæg for nivellering, jordkonsolidering og byggeri med træbygninger. Belæg for havnearbejder er fundet ved de to indløb i Barnfield og Rushy Piece. Der er påvist bronze-, glas- og jernbearbejdning samt håndtering og forarbejdning af afgrøder. Usædvanligt er en stor koncentration af kvæg på stedet. Mønter (bla. Curiosolitae) og amforaer vidner om udveksling med kontinentet med import af italiensk vin, figner, farvet glas, metal samt lokalt keramik fra Armorica.

Bild
Tekst: Italienske amforaer i Hengistbury Head for import af vin.

I perioden LIA 2 er hele det nu romersk besatte område omkranset af en række indhegninger med palisader. Havneaktiviteterne og lang-distance handelen er i tiden begrænset, hvorimod jernbearbejdning synes opretholdt. Den romerske besættelse fortsatte frem til det 4. årh. e.Kr.

Curiosolitae.gif
Curiosolitae.gif (89.63 KiB) Visad 1071 gånger
Senast redigerad av 2 Historikus, redigerad totalt 16 gång.

jancro
Inlägg: 411
Blev medlem: 5 maj 2015, 15:30

Re: Hvad var en 'kelter'?

Inlägg av jancro » 15 mars 2020, 12:48

Fina inlägg Historikus, man lär sig mycket. :)
Angående perioden LIA 2 i senaste inlägget ( " Der eksisterer indtil flere faser af bosættelser i området med en skønnet pause i perioden 400-100 f.Kr. De efterfølgende to faser af sen jernalder er estimeret til ca. 100-50 f.Kr. (LIA 1) og ca. 50 f.Kr.-50 e.Kr. (LIA 2)." ) så står det " I perioden LIA 2 er hele det nu romersk besatte område omkranset af en række indhegninger med palisader. Havneaktiviteterne og lang-distance handelen er i tiden begrænset, hvorimod jernbearbejdning synes opretholdt. Den romerske besættelse fortsatte frem til det 4. årh. e.Kr."
Man bör här notera att den romerska invasionen startade år 43 e Kr.

Bifogad karta med Britons markerade endast i Cornwall visar väl en senare fas av utvecklingen, när kelterna var undanträngda i väster av anglosaxare och börjat emigrera till Amorica, idag Bretagne.

Historikus
Inlägg: 587
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København
Kontakt:

Re: Hvad var en 'kelter'?

Inlägg av Historikus » 15 mars 2020, 16:32

jancro skrev:
15 mars 2020, 12:48
Fina inlägg Historikus, man lär sig mycket. :)
Man bör här notera att den romerska invasionen startade år 43 e.Kr.
Jancro, det er korrekt - og tak for interessen. Originalteksten får du her:
Of particular relevance here are phases C and D, which correspond to occupation in the “contact period”, or late Iron Age 1 (LIA 1), and the “Durotrigan period”(LIA 2) respectively. The absolute dates for these phases are suggested to be c. 100- 50 BC for LIA 1, and c. 50 BC - AD 50 for LIA 2.
Kilde: THE EARLY CHRONOLOGY OF ALET, AND ITS IMPLICATIONS FOR HENGISTBURY HEAD AND CROSS-CHANNEL TRADE IN THE LATE IRON AGE, af PHILIP de JERSEY, OXFORD JOURNAL OF ARCHAEOLOGY, 1993.

“Durotrigan period” (LIA 2):
Centred in Dorset but also occupying the southern parts of Wiltshire and Somerset, the Durotriges seem to have been a loosely knit confederation of small tribal groups or septs at the time of the Roman conquest. Their coinage carries the names of no kings, and there were many occupied hill-forts which were probably the strongholds of locally dominant chieftains. The best known of these is Maiden castle near Dorchester. In addition, on the south-eastern corner of their territory, they appear to have possessed a major trading centre at Hengistbury Head from which cross-channel trade with Gaul was controlled.
Kilde: Encyclopedia, Durotriges, Oxford Univercity Press (Feb 07 2020), af Keith Branigan. The Oxford Companion to British History.

Hengistbury Head.jpg
Hengistbury Head.jpg (229.17 KiB) Visad 1110 gånger
Kilde: IRON AGE MARITIME NODES ON THE ENGLISH CHANNEL COAST, af EILEEN WILKES, October 2004, Bournemouth University.

Historikus
Inlägg: 587
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København
Kontakt:

Re: Hvad var en 'kelter'?

Inlägg av Historikus » 16 mars 2020, 12:05

Hej igen Jancro,

Jeg har tilrettet kortet på et tidligere indlæg, så de keltiske stammer er overens med kronologien ;)

https://www.skandinavisktarkeologiforum ... php?id=825

Det viser sig at de keltiske kystnære stammer i Amorica - som af Cæsar kaldes for ’maritimae civitates’ - byggede skibe; og ifølge kilder og arkæologi havde de andel i et større cross‐channel handelssamarbejde. Mere om skibe og handel senere.

Durotriges-stammen gjorde for øvrigt stor modstand mod de romerske tropper år 43 e.Kr.

Historikus
Inlägg: 587
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København
Kontakt:

Re: Hvad var en 'kelter'?

Inlägg av Historikus » 16 mars 2020, 16:05

Keltiske skibe

Julius Cæsar: Veneti-stammen er den mest magtfulde på denne kyst. De (i stammeforbundet) har den største skibsflåde som driver handel med Britain; de udmærker sig ved at besidde større viden og erfaring i navigation end deres nabostammer; og da kysten ligger udsat for det voldsomme åbne hav - og har få havne, som Veneti kontrollerer - opkræver de told af alle, der passerer forbi.

Julius Cæsar: Gallernes skibe er bygget og rigget forskelligt fra vores. De er udstyret med en meget flad bund som gør dem i stand til at gå ind på grundt vand, der er usikkert grundet fiskestimer eller tidevand. Specielle høje bove og agterstavne gør dem velegnede til brug i høj sø og voldsom storm, og skrogene er lavet udelukkende af eg, der sætter dem i stand til at modstå enhver form for stød og slag. Tværbjælkerne, som består af bjælker af én fods bredde, er fastgjort med jernbolte så tykke som en mands finger. Ankeret er sikret med jernkæder i stedet for reb. De anvender sejl lavet af rå huder eller tynd læder, enten fordi de ikke har noget hør eller ikke kender til det, men mere sandsynligt fordi de mener at almindelige sejl ikke kan modstå de voldsomme storme og regnbyger fra ’Atlanten’ - og derfor ikke er velegnede for deres skibe.

Her vises flere rekonstruktioner af keltiske skibe ud fra Cæsars beskrivelse.

Keltisk skib_1.png
Keltisk skib_1.png (244.27 KiB) Visad 1058 gånger

Keltisk skib_2.gif
Keltisk skib_2.gif (25.87 KiB) Visad 1058 gånger
Kilde: Rome's Enemies: Gallic & British Celts (Oxford: Osprey, 1985), p. 39.

Keltisk skib_3.jpg
Keltisk skib_3.jpg (54.1 KiB) Visad 1058 gånger
Tekst: Stoutly built, the Veneti ship design was better suited for the rough seas of the Atlantic than their Greco-Roman counterparts.

Skriv svar