"De första svenskarna" på SVT

12000 - 1800 f.Kr.
Anders i Uppsala
Inlägg: 648
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

"De första svenskarna" på SVT

Inlägg av Anders i Uppsala » 20 februari 2019, 23:27

Serien "De första svenskarna" började idag på SVT. Programledaren och arkeologen Jonathan Lindström fick sitt DNA testat och det visade sig att han till största del (60-70 %?) hade sitt ursprung från stridsyxekulturen (kommer i nästa avsnitt, men uppenbart att det var de som avsågs), men samtidigt sådär 20 % från de första jordbrukarna i trattbägarkulturen och något mindre från de ursprungliga jägar-/samlarkulturerna.

Det är säkert väldigt förenklat, men det visar en nutida svensk (med svenskt ursprung) har rätt betydande ursprung i alla fyra stora migrationsvågor under stenåldern. Kan man dra några slutsatser från det, till exempel när det gäller relationerna mellan de olika kulturerna?

CalleZ
Inlägg: 2
Blev medlem: 2 januari 2018, 01:26

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av CalleZ » 22 februari 2019, 09:08

En slutsats man kan dra är ju att svenskarna efter de stora migrationsvågorna, den sista varande stridsyxekulturen, för europeiska förhållanden har fått varit unikt i fred och utvecklats ganska isolerat jämfört med de mer rörliga förhållandena i övriga delar av Europa.

anganatyr
Inlägg: 2577
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av anganatyr » 22 februari 2019, 18:42

Här är första avsnittet för de som inte sett programmet.
https://www.svtplay.se/video/21165363/d ... -avsnitt-1

Anders i Uppsala
Inlägg: 648
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av Anders i Uppsala » 22 februari 2019, 18:49

CalleZ skrev:En slutsats man kan dra är ju att svenskarna efter de stora migrationsvågorna, den sista varande stridsyxekulturen, för europeiska förhållanden har fått varit unikt i fred och utvecklats ganska isolerat jämfört med de mer rörliga förhållandena i övriga delar av Europa.
Jo, men det beror nog delvis på varifrån i Sverige man har sitt ursprung. En nordupplänning har säkert ofta mer vallonskt ursprung, någon från Bergslagen mer svedjefinskt ursprung, någon från Norrlands inland mera samiskt ursprung, en urstockholmare mer tyskt ursprung, osv. I flera av dessa fall bör dessutom DNA-profilen vara ganska lika dem som redan bodde i Sverige. Ursprung från hittvingade trälar under vikingatiden bör också vara ganska vanligt. Men jag håller med om att migrationen till det som idag är Sverige verkar ha varit ganska begränsad från ca 2800 f.Kr. till ca 1950, vilket är rätt naturligt för en relativt fattig och glesbefolkad avkrok i norra Europa när väl jordbruket var etablerat.

Anders i Uppsala
Inlägg: 648
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av Anders i Uppsala » 22 februari 2019, 20:42

Ca 4000 f.Kr hade jägar-/samlare bott i dagens Sverige i tusentals år. Så kom inflyttande jordbrukare (trattbägarkulturen). Blandades de eller levde de parallellt med varandra? Trattbägarkulturen verkar ha haft sitt ursprung i dagens Turkiet. Den försvann omkring 2900 f.Kr, men tidigare i östra Sverige där gropkeramikerna dominerade.

Ca 3200 f.Kr (800 år senare) kom gropkeramiker inflyttande från nordost och trängde undan(?) jordbrukarna. Kulturen fanns i östra Sverige till ca 2300 f.Kr, alltså i nästan ett millennium. Kan de ha talat någon föregångare till de finsk-ugriska språken? Vad hände med dem? Borde de inte ha dykt upp i Jonathan Lindströms DNA?

Ca 2900 f.Kr kom stridsyxekulturen och den fanns kvar till ca 2300 f.Kr., men upphörde väl inte riktigt, utan övergick till en senneolitisk kultur.

Trattbägarkulturen verkar ha försvunnit ganska abrupt när stridsyxekulturen kom omkring 2900 f.Kr. Den gropkeramiska kulturen fanns dock kvar i hundratals år. Det skulle kunna tyda på att trattbägarkulturen fick ett våldsamt slut, medan gropkeramikerna tolererades (inte konkurrenter om jordbruksmark). Dock verkar rätt mycket trattbägar-DNA finnas kvar än idag, så många trattbägare måste ha överlevt och skaffat barn trots stridsyxekulturens intåg.

Anders i Uppsala
Inlägg: 648
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av Anders i Uppsala » 22 februari 2019, 21:22

Mer info: https://popularhistoria.se/vetenskap/bi ... -historien

– Här får man se den gropkeramiska kulturen som en representant för europeiska jägare-samlare. Arbetet med att ta reda på exakt vilken jägar-samlargrupp moderna svenskar delar mest genetik med är vi inte färdiga med ännu. Det kommer vi att vara snart, då vi håller på att lägga de sista bitarna till en studie om jägarstenåldern just nu.

– Det mest spännande är att många män i Sverige härstammar från dem som kom hit från ryska stäppen under bronsåldern, säger Peter Sjölund. Dessa är anfäder till cirka fyrtio procent av de män som bor i dagens Sverige.

– Men det fanns samtidigt ett massivt inflöde av män med ursprung i norra Tyskland, vilka blev anfäder till ytterligare fyrtio procent, fortsätter Sjölund. Totalt åttio procent härstammar alltså från invandrare under bronsåldern.


Menar de verkligen bronsåldern och inte bondestenåldern?

Mycket spekulativt skulle man kunna gissa att det är föregångarna till svear och götar, besläktade grupper som kom in i Sverige från olika håll, men knappast troligt om det är så långt tillbaka som bondestenåldern. Jag tänker i så fall mer om det verkligen är bronsålder som avses.

Bäckahästen
Inlägg: 1755
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av Bäckahästen » 23 februari 2019, 07:44

Det finns väl ingen skillnad i dna mellan götar och svear? :?:

Anders i Uppsala
Inlägg: 648
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av Anders i Uppsala » 23 februari 2019, 08:48

Menar inte att det skulle matcha DNA på det sättet, men genetikerna verkar ju mena att 80 % av dagens svenska män tillhör två(?) (jag trodde att det handlade om tre) haplogrupper som kom in under sen stenålder/bronsålder, den ena från sydväst och den andra från öst. Möjligen är det orsaken till att man identifierat sig som götar på vissa ställen och svear på andra, samt att begreppen blivit överlappande över tid.

Daler
Inlägg: 370
Blev medlem: 12 december 2017, 20:01

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av Daler » 23 februari 2019, 12:26

Bäckahästen skrev:Det finns väl ingen skillnad i dna mellan götar och svear? :?:
... Ta två populationer, vilka som helst, godtyckligt konstruerade eller inte, så kommer att alltid att finnas genetiska olikheter mellan populationerna...:!:

Anders i Uppsala
Inlägg: 648
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: "De första svenskarna" på SVT

Inlägg av Anders i Uppsala » 23 februari 2019, 15:35

Ungefär 20 % av nutida svenska män tillhör haplogruppen R1a (handlar om Y-kromosom, alltså farfars farfars...), vilken bör har kommit in från ca 2800 f.Kr. och framåt, främst från dagens Jylland med med rötter i Svarta havsområdet. R1a är fortfarande vanligare i inlandet i Sverige.

Omkring 20 % av nutida svenska män tillhör haplogruppen R1b, som också har östeuropeiskt ursprung, men som kommit invandrande i flera faser västerifrån, från stridyxeperioden och tusentals år framåt. R1a är fortfarande vanligare i svenska kusttrakter.

Ungefär 40 % av nutida svenska män tillhör haplogruppen I1. Den har till skillnad från R1a och R1b inte sitt ursprung från de ryska stäpperna, utan snarare från norra Tyskland, men kan ha kommit in i spåren efter R1a och R1b.

Se även Svenskarna och deras fäder av Karin Bojs och Peter Sjölund.

Inga/få(?) nutida svenska män har raka fäderslinjer ner till trattbägarkulturen eller jägar/samlarna. Däremot finns relativt mycket av deras DNA kvar om man tittar på de kvinnliga linjerna. Min gissning är tyvärr att många trattbägarmän dödades och att inflyttade stridsyxemän tog deras hustrur och döttrar. Den gropkeramiska kulturen var säkert inte konkurrenter på samma sätt, men troligen fick inte stridsyxekulturens kvinnor gifta sig med jägar/samlare som säkert hade lägre status.

Fast haplogrupp I1 skulle väl kunna vara en rest från tidigare jordbrukare, dess ursprung (haplogrupp I) verkar vara i dagens Turkiet precis som trattbägarkulturen.

Skriv svar